Sfermentowany miód

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
reotaksja
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 10 lip 2021, 21:13
Podziękował: 7 razy

Post autor: reotaksja »

Cześć.
Po raz pierwszy ( a kupuję w jednym miejscu od lat) sfermentował mi miód lipowy. Bombaż i mycie półki, bo wypłynął. Pomijając co pani od miodu zrobiła w zeszłym roku nie tak, czy można taki miód zużyć do nalewek? Czy jedynie po rozcieńczeniu i fermentacji nadaje się do przepędzenia ? Czy można fermentować "zaciery" w plastikowych "spożywczych" baniakach?
Przepraszam, że w nalewkach, ale pytania są z obu dziedzin - nalewek i pędzenia :)

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: HeniekStarr »

Fermentory plastikowe, np jak z forumowego sklepu, bardzo dobrze sprawdzają się do fermentacji miodu. Ustawiam ilość brzeczki tak, żeby po zlaniu po burzliwej mieć pełne damy, do nich rurki i pracuje dalej

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: Szlumf »

Zrób z niego "zaprawkę miodową" do kupażowania nalewek lub gorzały dolewając alkoholu tak by było minimum ze 30%. Plastiki z dopuszczeniem do spożywki nadają się do fermentacji. Ja używam teraz głównie petainerów po piwie.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: rozrywek »

Jak to sfermentował?
Czysty miód?

Ludzie, czy wy nie możecie się wyrażać jasno i prosto?

Kij wie o co chodzi.

Jeśli dobrze chwyciłem myśł, to rozrób to to trójniaka, załóż rurkę i niech sobie fermentuje dalej.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: Szlumf »

rozrywek pisze:..................

Jeśli dobrze chwyciłem myśł, to rozrób to to trójniaka, załóż rurkę i niech sobie fermentuje dalej.
Na dzikusach mi już parę razy nie poszło. Jeżeli nastawić na trójniak lub czwórniak to z dodatkiem dedykowanych drożdży.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: rozrywek »

@szlumfie.

Ten temat jest tak niejasny jak utwory Pendereckiego.

Zdrowy normalny miód zaczął fermentować? Przy jakim blg, 100? Czy 200?

Owszem, zgadzam się z tym aby dodać dedykowanych grzybków.
Nie wsppmniałem o tym, uważając to zbyt logiczne, oraz że każdy to wie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

prodwin
20
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: prodwin »

rozrywek pisze:Jak to sfermentował?
Czysty miód?

Ludzie, czy wy nie możecie się wyrażać jasno i prosto?

Kij wie o co chodzi.
Nie wiem czego nie zrozumiałeś.

Polecam przeczytać artykuł: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... nym-miodem
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: rozrywek »

Artykuł przeczytałem z uwagą.

W każdym razie w pierwszej mojej wypowiedzi podałem rozwiązanie.

Jak nie jest jadalny, to zrób pitny.

Pozdrawiam serdecznie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
reotaksja
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 10 lip 2021, 21:13
Podziękował: 7 razy
Re: Sfermentowany miód

Post autor: reotaksja »

rozrywek pisze:Jak to sfermentował?
Czysty miód?

Ludzie, czy wy nie możecie się wyrażać jasno i prosto?

Kij wie o co chodzi.

Jeśli dobrze chwyciłem myśł, to rozrób to to trójniaka, załóż rurkę i niech sobie fermentuje dalej.
A co w tym niejasnego? Czysty miód, nie przyszło mi do głowy, ze jest jakiś inny :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”