Cześć.
Po raz pierwszy ( a kupuję w jednym miejscu od lat) sfermentował mi miód lipowy. Bombaż i mycie półki, bo wypłynął. Pomijając co pani od miodu zrobiła w zeszłym roku nie tak, czy można taki miód zużyć do nalewek? Czy jedynie po rozcieńczeniu i fermentacji nadaje się do przepędzenia ? Czy można fermentować "zaciery" w plastikowych "spożywczych" baniakach?
Przepraszam, że w nalewkach, ale pytania są z obu dziedzin - nalewek i pędzenia
Sfermentowany miód
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sfermentowany miód
@szlumfie.
Ten temat jest tak niejasny jak utwory Pendereckiego.
Zdrowy normalny miód zaczął fermentować? Przy jakim blg, 100? Czy 200?
Owszem, zgadzam się z tym aby dodać dedykowanych grzybków.
Nie wsppmniałem o tym, uważając to zbyt logiczne, oraz że każdy to wie.
Ten temat jest tak niejasny jak utwory Pendereckiego.
Zdrowy normalny miód zaczął fermentować? Przy jakim blg, 100? Czy 200?
Owszem, zgadzam się z tym aby dodać dedykowanych grzybków.
Nie wsppmniałem o tym, uważając to zbyt logiczne, oraz że każdy to wie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 29
- Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
- Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Sfermentowany miód
Polecam przeczytać artykuł: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... nym-miodem
Nie wiem czego nie zrozumiałeś.rozrywek pisze:Jak to sfermentował?
Czysty miód?
Ludzie, czy wy nie możecie się wyrażać jasno i prosto?
Kij wie o co chodzi.
Polecam przeczytać artykuł: https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... nym-miodem
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sfermentowany miód
A co w tym niejasnego? Czysty miód, nie przyszło mi do głowy, ze jest jakiś innyrozrywek pisze:Jak to sfermentował?
Czysty miód?
Ludzie, czy wy nie możecie się wyrażać jasno i prosto?
Kij wie o co chodzi.
Jeśli dobrze chwyciłem myśł, to rozrób to to trójniaka, załóż rurkę i niech sobie fermentuje dalej.