Syrop glukozowy

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Darektd
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 28 sie 2020, 11:00

Post autor: Darektd »

Witam, mam dostęp do wyżej wymienionego syropu.dwa razy robiłem z niego nastaw jednak wydajność jest słaba. Nastaw wykonywałem z 5kg syropu, po podgrzaniu go i wylewałem do ciepłej wody, pomiar blg i kolejna cholewka wody by blg wynosił 20. Drożdże dodawane w 30 stopniach C, pojemnik przed całą akcją zawsze wymyty i odkażony pirosiarczanem . Fermentacja w dwudziestu stopniach zatrzymuje się na około 12blg. Do tej pory zajmowałem się cukrem lub zbożami i blg zwykle spadało do zera lub niżej. Podpowiedzieć bracia co robię źle? Ps przed dodaniem drożdży nastaw napowietrzam mieszadłem do betonu

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Syrop glukozowy

Post autor: HeniekStarr »

A co w składzie tego syropu? Na pewno tylko cukry proste? Maltoza? Dekstryny?Poszukaj tematu na forum i przeczytaj etykietę na opakowaniu syropu.
Ostatnio zmieniony środa, 1 cze 2022, 19:40 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Syrop glukozowy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Syrop ma pewnie cukry niefermentowalne których drożdże nie potrafią przerobić.
Zrób kolejny nastaw na dundrze, może po gotowaniu coś się zmieniło :scratch:
Ewentualnie próbować zatrzeć enzymami :scratch:
Próbuj jak Ci się to opłaca ;)
Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Syrop glukozowy

Post autor: wawaldek11 »

Jesteś pewny, że to syrop glukozowy bez żadnych dodatków? Bo może coś być, czego drożdże nie przerabiają.
Jeden z kolegów pozyskuje podobny syrop z cystern i żeby mieć dobry uzysk zaciera enzymem.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Syrop glukozowy

Post autor: rozrywek »

Zrób próbę małą, do butelki pet. Trochę dundru, odrobina drożdży, ruszą, ok.
Nie ruszą, to będziesz wiedział że masz 12 niefementowalnych Blg.
Pozdrawiam Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Syrop glukozowy

Post autor: Kamal »

Stawiam, że może to być syrop z dodatkiem skrobi. Użyj enzymów i się okaże.
Kamal
Obrazek

Autor tematu
Darektd
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 28 sie 2020, 11:00
Re: Syrop glukozowy

Post autor: Darektd »

Myślałem nad pracą z amylazą, wolałem się jednak dopytać. Dziękuje za poświęcony czas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”