Honker 95

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Honker 95
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 28 maja 2022, 14:39
Podziękował: 1 raz

Post autor: Honker 95 »

Witam, jako że tworzenie z cukrówki przestało wstarczać, czas rozwinąć skrzydła. A że zborza i kartofli u mnie pod dostatkiem, trzeba iść w tym kierunku. I to mnie tu sprowadziło, no i zapach drożdży ;) . A do swoiskich wyrobów mięsnych, napój na bazie zborza i kartofli pasuje naj lepiej. Magia tworzenia tychże eliksirów jest u mnie na poziomie drugim, czyli wem i że można z tego robić. Liczę że za sprawą wiedzy innych wskoczę na wyższy poziom.
Pozdrawiam.
koncentraty wina
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Honker 95

Post autor: Doody »

Witaj kolego i powodzenia :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Honker 95

Post autor: rozrywek »

Z przyjemnością witamy każdego kto rozwija skrzydła i chce wyższy pułap złapać. Brawo.
W dobrą stronę idziesz, bardzo dobrą.
Ziarenka i kartofelki, super.

Ps: pisze się zboża.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Honker 95

Post autor: jakis1234 »

Witaj, poczytaj i wkrótce obróbka zboża (nie zborza ;))nie będzie dla Ciebie problemem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 11:42 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Honker 95

Post autor: HeniekStarr »

Cześć Honker !
Wędzonki i kiełbasy też robisz? Mamy tu na forum dział, w którym możesz wrzucić jakiś sprawdzony przepis. Zawsze mile widziane.
Awatar użytkownika

szybkiS4
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 31 sie 2019, 11:49
Podziękował: 2 razy
Re: Honker 95

Post autor: szybkiS4 »

Jakis1234 nie musisz być uszczypliwy kolega mógł być po degudtacji
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Honker 95

Post autor: radius »

Nie będę uszczypliwy, ale chyba po degustacji a nie degudtacji :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Honker 95
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 28 maja 2022, 14:39
Podziękował: 1 raz
Re: Honker 95

Post autor: Honker 95 »

Tak, zboża. Macie rację, ten tego no sobota wieczór był a w piwnicy ciemno, chłodno troszku się zgrzewalem tym i owym ;)
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Honker 95

Post autor: jakis1234 »

szybkiS4 pisze:Jakis1234 nie musisz być uszczypliwy kolega mógł być po degudtacji
Poniedziałek, jeszcze wcześnie, a ty już jesteś po degustacji? :piwo:
@Honker 95, a jakie chcesz przerabiać? I będziesz je słodował?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 maja 2022, 16:35 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Honker 95
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 28 maja 2022, 14:39
Podziękował: 1 raz
Re: Honker 95

Post autor: Honker 95 »

jakis1234, na pierwszy raz idzie kukurydza i słód jęczmienny. Kukurydza rozdrobniona, gotowałem 2h w około 60-70 stopni, potem dodałem alfa amylaze. Znowu gotowanie przez, 1,30h, potem dodałem słodu i tak z 4 h gotowałem. Potem w miarę szybko achlodzilem do okolo20-30 stopni dodałem drożdże do zacieru ze zbóż. No i tak stoi już 4dni. Zobaczymy co wyjdzie, bo wyjść coś musi.
online
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Honker 95

Post autor: Doody »

Jak zagotowałeś to zniszczyłeś enzymy. Poczytaj o temperaturach przy zacieraniu.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Honker 95
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 28 maja 2022, 14:39
Podziękował: 1 raz
Re: Honker 95

Post autor: Honker 95 »

Doody. Źle sie wyraziłem, pilnowałem temperatury 60 stopni ale się nie zagotowało. Cały proces starałem się nie przekroczyć tych 60 stopni

użytkownik usunięty
Re: Honker 95

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”