Gin a abratek

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witajcie. Czy ktoś z was robi gin na abratek? Czy ktoś może dokładnie opisać jak to zrobić? Słyszałem że przy drugiej destylacji Mona włożyć worek z ziołami do rury.... proszę o szczegóły co i jak zrobić
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gin a abratek

Post autor: AAmatorek »

najlepiej maceruj 48h jałowca z innymi ziołami w dobrym destylacie 50% ( takim, który nadaje się już do spożycia) i destylował na pustej rurce od początku do końca z otwartym zaworem na maksa.

Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 maja 2022, 12:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Gin a abratek

Post autor: Doody »

Nawet nie trzeba opróżniać rury ze sprężynek. Po prostu odkręcasz LM i odbierasz bez refluksu.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Gin a abratek

Post autor: bombel6622 »

Potrzebny regulator mocy?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Gin a abratek

Post autor: Doody »

Od biedy można się bez niego obejść, rozgrzewając pełna mocą, a następnie destylując na 1 grzałce powiedzmy 2kW.
Pozdrawiam
Darek

kumpocik
100
Posty: 100
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Gin a abratek

Post autor: kumpocik »

Właśnie zabieram się do takiej akcji z Ginem na aabratku od akasa. Chcę do tego użyć surówki obrobionej dodatkowo metodą 2,5. Maceracja 48h a później przepuszczę to na krótkim odcinku tj: bufor i rura 50cm bez wypełnienia. W buforze zostawię sprężynki nierdzewne z wygody bo dużo roboty przy wyciąganiu. Odbierał będę z głowicy z zaworem otwartym na maxa. Mam regulator mocy więc pytanie czy lecieć od początku na jednej grzałce 2kW czy zmniejszyć moc ?
Kolejna sprawa to ilość maceratu bo będzie tego jednorazowo ok 15l. Czy macerat rozcieńczyć do ilości wynikającej z przykrycia grzałek i jak wpłynie to na walory smakowe ?
Awatar użytkownika

AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gin a abratek

Post autor: AAmatorek »

Dobra surówkę i dobry czas obrałeś.

Możesz rozcienczac spokojnie, lepiej mieć 3/4 zbiornika-grzałki musza być zakryte no i weź pod uwagę to, że jak odparuje trochę to poziom cieczy się zmniejszy w zbiorniku więc musisz mieć zapas.
Jak bym miał 3/4 zbiornika to na twoim miejscu grzał bym 2 kw
Końcówkę łap po 50 ml (nie wiem co za przyprawy dałeś ale niekiedy sama końcówka ma niezbyt ładny bukiet aromatyczny)- jalowiec leci pierwszy tak, że to zbieraj musowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”