Gin a abratek
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gin a abratek
najlepiej maceruj 48h jałowca z innymi ziołami w dobrym destylacie 50% ( takim, który nadaje się już do spożycia) i destylował na pustej rurce od początku do końca z otwartym zaworem na maksa.
Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
Mod.
Zdania zaczynamy wielką literą.
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 maja 2022, 12:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 100
- Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Gin a abratek
Właśnie zabieram się do takiej akcji z Ginem na aabratku od akasa. Chcę do tego użyć surówki obrobionej dodatkowo metodą 2,5. Maceracja 48h a później przepuszczę to na krótkim odcinku tj: bufor i rura 50cm bez wypełnienia. W buforze zostawię sprężynki nierdzewne z wygody bo dużo roboty przy wyciąganiu. Odbierał będę z głowicy z zaworem otwartym na maxa. Mam regulator mocy więc pytanie czy lecieć od początku na jednej grzałce 2kW czy zmniejszyć moc ?
Kolejna sprawa to ilość maceratu bo będzie tego jednorazowo ok 15l. Czy macerat rozcieńczyć do ilości wynikającej z przykrycia grzałek i jak wpłynie to na walory smakowe ?
Kolejna sprawa to ilość maceratu bo będzie tego jednorazowo ok 15l. Czy macerat rozcieńczyć do ilości wynikającej z przykrycia grzałek i jak wpłynie to na walory smakowe ?
-
- Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gin a abratek
Dobra surówkę i dobry czas obrałeś.
Możesz rozcienczac spokojnie, lepiej mieć 3/4 zbiornika-grzałki musza być zakryte no i weź pod uwagę to, że jak odparuje trochę to poziom cieczy się zmniejszy w zbiorniku więc musisz mieć zapas.
Jak bym miał 3/4 zbiornika to na twoim miejscu grzał bym 2 kw
Końcówkę łap po 50 ml (nie wiem co za przyprawy dałeś ale niekiedy sama końcówka ma niezbyt ładny bukiet aromatyczny)- jalowiec leci pierwszy tak, że to zbieraj musowo
Możesz rozcienczac spokojnie, lepiej mieć 3/4 zbiornika-grzałki musza być zakryte no i weź pod uwagę to, że jak odparuje trochę to poziom cieczy się zmniejszy w zbiorniku więc musisz mieć zapas.
Jak bym miał 3/4 zbiornika to na twoim miejscu grzał bym 2 kw
Końcówkę łap po 50 ml (nie wiem co za przyprawy dałeś ale niekiedy sama końcówka ma niezbyt ładny bukiet aromatyczny)- jalowiec leci pierwszy tak, że to zbieraj musowo