Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 10:02

Post autor: 19BlueBoy20 »

Siemka.
Nastawiłem winko rabarbarowo-truskawkowe w pojemniku 25 litrów.
Na początku dodałem 3 kilo cukru i po trzech dniach winko przestało pracować a blg wynosi 0.
Czy drożdże tak szybko przerobiły cukier ?
Ostatnio zmieniony sobota, 21 maja 2022, 23:12 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: rozrywek »

Napisz do bravo girl.
Dzień dobry, rzuciła mnie dziewczyna, redakcjo dlaczego? oni mają szklaną kulę to odpowiedzą.

Nie dałeś żadnych danych.
Oprócz tego że mi wyszło 11,5 blg, pi razy drzwi. Nie liczę owoców, sam cukier. Bo nie wiadomo ile owoców było.

Jakie było startowe blg?
Jakie drożdże dałeś i ile?

Odpowiedź wstępna:
Owszem w 3 dni można zjechać takie blg do zera.

A teraz przeczytaj pierwsze zdanie jeszcze raz.
Danych, potrzebujemy danych!!!

Notabene rabarbar i truskawki, całkiem cielawe orzeźwiające połączenie.

Zadawaj konkretne pytania, nie jak moja ex, której się rozkraczył samochód.
"Przyjedź po mnie, gdie jesteś? Za Kielcami, ale gdzie to nie wie.

Potraktuj to z odpowiednią dozą humoru.

Napisz proszę, co w tym winku było i ile.

Ps: sprawdź cukromierz, czy dobrze wskazuje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: czytam »

Dodaj kolejną porcję cukru.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: kiwitom23 »

Jedno z lepszych win, u mnie zeszło 25 litrów chyba w niecałe 3 tygodnie. Mam też nastawione następne, które jest już w balonie rok. Nie przejmuj się, u mnie w 2 dni zeszło z 19,23BLG do 3,42BLG. Zrób degustację i ewentualnie dodaj syropu cukrowego, to wino powinno być raczej słodkie, albo przynajmniej półsłodkie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

rykowyryk
50
Posty: 51
Rejestracja: środa, 8 sty 2020, 21:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta własnej produkcji
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Powiat Stalowowolski
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: rykowyryk »

Kolego @kwitom23 czy mógł byś podzielić się przepisem na to winko?

Autor tematu
19BlueBoy20
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 19 kwie 2022, 10:02
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: 19BlueBoy20 »

Dzięki bardzo za odpowiedzi ;)
Jestem nowy w temacie i wszystkie rady przyjmuję jak uczniak :evil:. Winko po dodaniu syropu ruszyło jak burza.
Zobaczymy co dalej :witam:
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino rabarbarowe 3 dni i stoi

Post autor: kiwitom23 »

Oczywiście:

1. 8kg rabarbaru i 2,5kg truskawek zamroziłem i rozmroziłem, żeby puściły soki
2. Sam sok miał 6BRIX (5,77BLG)
3. Dolałem 5,5 litra wody i 3kg cukru rozpuszczonego w tej wodzie oraz dodałem standardowe drożdże do win (te w złotej torebce z pożywkami)
4. Całość miała 20BRIX (19,23BLG)
5. Po 2 dniach zeszło do 9BRIX (3,42BLG)
6. Po 3 dniach dodałem 5 litrów wody z rozpuszczonym w niej 2kg cukru.
7. Po 9 dniach odfitrowałem płyn od owoców - dodałem 1 litr wody i 1,5kg cukru (chciałem ubić drożdże alkoholem)
8. W odstępach 3 i 5 miesięcy zlewałem znad osadu, czyszcząc balon i wlewając wino z powrotem do niego.
9. Teraz już właściwie mógłbym butelkować, ale lenistwo mnie powstrzymuje :)
Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”