Safspirit GR-2

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Michał2003
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska

Post autor: Michał2003 »

Witam czy stosował ktoś drożdże Safspirit GR-2 ?? Jakieś opinie ?? Dedykowane do zbóż
promocja
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Safspirit GR-2

Post autor: Doody »

Bardzo dobre drożdże dedykowane do zbóż niesłodowanych. Polecam.
Pozdrawiam
Darek
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Michał2003
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Safspirit GR-2

Post autor: Michał2003 »

Właśnie od jakiegoś czasu je stosuje i jestem zadowolony , stała temperatura podczas całej fermentacji, również polecam

KRWI
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 4 lip 2020, 10:24
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Safspirit GR-2

Post autor: KRWI »

W zależności od przeznaczenia stosuję zamiennie z M-1
M-1 - do starzenia w beczce
GR-2 - czysta zbożowa
Wydajne, ładnie pracują bez podbijania temperatury, aromaty w mojej ocenie naprawdę spoko.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

piotrrek02
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 kwie 2021, 11:34
Podziękował: 6 razy
Re: Safspirit GR-2

Post autor: piotrrek02 »

Szanowni koledzy jak szybko pracują drożdże GR-2? Dodane do skrobi (25 kg) paczka na ok. 90 litrów BLG startowe 23. Po 5 dniach 17. Można powiedzieć że w beczce pracują leniwie. Bardzo delikatne bąbelki. Czy one po prostu tak działają czy gdzieś po drodze wkradł się jakiś błąd?

zwirek
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 27 lip 2022, 21:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Safspirit GR-2

Post autor: zwirek »

A w jakiej temperaturze przechowujesz beczkę?
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Michał2003
50
Posty: 74
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
Re: Safspirit GR-2

Post autor: Michał2003 »

Te drożdże idealnie nadają się do wszelkich zbóż, również kiedyś dodałem do skrobi to chyba przez 3 -4 tygodnie mi fermentowały- jakby nie lubiały samej skrobi , więc od tamtej pory do skrobi używam turbo Black Label i zero problemów

piotrrek02
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 18 kwie 2021, 11:34
Podziękował: 6 razy
Re: Safspirit GR-2

Post autor: piotrrek02 »

Z wahaniami koło 20 stopni. Temperatura w beczce 24 stopnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”