Witam wszystkich! Jestem miłośnikiem wyrobu domowych alkoholi. Mam na koncie wyrób wszystkiego od piwa po " absoluty". Swój poziom określam jako amator, bo robię nie więcej niż kilka produkcji rocznie. Jestem z wykształcenia chemikiem więc korzystam z metod i sprzętu laboratoryjnego. Mam nadzieję, że uda mi się wnieść coś ciekawego na forum! Pozdrawiam!
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Koldarius
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Koldarius
Do tej pory:
-piwa nowofalowe chmielone na zimno w skali mikro ( do 4 litrów na batch), robione zazwyczaj z ekstraktów płynnych;
-wina gronowe białe i różowe/czerwone, czasem z głogu i innych owoców do 20 litrów na batch, fermentacja w miazdze zazwyczaj, od niedawna beczkuje wina do beczek 5l
-destylaty owocowe i zbożowe oraz absynt na klasycznej szklanej aparaturze lab. Skala również mikro, jednorazowo 2l wsadu na cykl. Pierwsze w życiu przygody ze zbożem miałem używając ześrutowanego słodu, potem sięgałem po ekstrakty w syropie. Tutaj bawię się również beczkami po moich winach.
Tak, jak mówię - amatorka na skalę mikro.
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
-piwa nowofalowe chmielone na zimno w skali mikro ( do 4 litrów na batch), robione zazwyczaj z ekstraktów płynnych;
-wina gronowe białe i różowe/czerwone, czasem z głogu i innych owoców do 20 litrów na batch, fermentacja w miazdze zazwyczaj, od niedawna beczkuje wina do beczek 5l
-destylaty owocowe i zbożowe oraz absynt na klasycznej szklanej aparaturze lab. Skala również mikro, jednorazowo 2l wsadu na cykl. Pierwsze w życiu przygody ze zbożem miałem używając ześrutowanego słodu, potem sięgałem po ekstrakty w syropie. Tutaj bawię się również beczkami po moich winach.
Tak, jak mówię - amatorka na skalę mikro.
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Re: Koldarius
Jeśli chodzi o piwa to robię nowofalowe eksperymenty do 4 l na batch, chmielone na zimno , podstawą są płynne słody w syropach. Jeśli chodzi o wina to dominuje klasyka - gronowe ciemne i jasne. Czasem jakieś owocowe np. z głogu. Tutaj objętościowo do 20 litrów na raz. Czasem wylewam 5 litrów w beczkę, tutaj trochę eksperymentuje. Do psot mam zestaw doświadczalny na maks 2 litry na raz. Szkło i miedź (do kolumny vigureaux). Psoty z win oraz zbożowe ( również z syropów słodowych), czasem dojrzewane w beczkach po moich winach. Coś tam w życiu zrobiłem, raz lepiej raz gorzej. Choć generalnie recenzje raczej pozytywne. Korzystam z wiedzy literaturowej głównie, choć zdarza mi się szukać też wiedzy w internecie od kolegów po fachu. Pozdrawiam!
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy