Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
SKOCZEK89
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 19:39

Post autor: SKOCZEK89 »

Cześć jestem nowicjuszem w kwestii destylacji.
Po uruchomieniu nowej aparatury za ok 1300 zl osiągnąłem temperaturę ok 80 stopni zacieru i 78 na górze kolumny. Wydawać by sie mogło, że wszystko powinno przebiegać sprawnie , jednakże tak nie jest. Cały proces destylacji trwał 6 godzin przy czym uzyskałem 2litry alkoholu. Jedynym plusem jest fakt że utrzymało się 95 procent stężenia alkoholu w gotowym produkcie aczkolwiek tempo destylacji i ilość otrzymanego płynu znacznie odbiega od moich oczekiwań. Co może być powodem tak wolnej destylacji. Dodam że wcześniej gotowałam na 12litrowym szybkowarze i z jednego gotowania uzyskiwałem podobna ilość... pomocy :(
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: Góral bagienny »

Za mała moc grzania :D dołóż do pieca :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Tempo i ilość gotowca zależą moim zdaniem od mocy grzania, średnicy kolumny oraz ilości i mocy wsadu. Czy możesz napisać lub dodać zdjęcia, jakim sprzętem dysponujesz, co gotujesz, ile, jaką moc ma wsad. Jak prowadzisz proces ?

Wojt3kh
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 12 maja 2022, 14:43
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: Wojt3kh »

Witam, mi podobnie idzie na kotle ponad 80 kolumna 78-79 odbieram tak do 78 później temperatura skacze już tak na kolumnie do 83/84 i zaczyna wolniej cokolwiek kąpać, ale z 7 kg cukru wychodzi dobre 5litrow po odlaniu z początku z 100ml i wyłączam sprzęt.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 maja 2022, 15:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: rozrywek »

Chłopaki, o czym wy mówicie?

Przecież to normalne zjawisko że spada odbiór i rośnie temperatura.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: jakis1234 »

Skoczek89, a może coś więcej co to za sprzęt i co masz na myśli pisząc "zacier", bo jeżeli to cukrówka, to to nie jest zacier tylko nastaw.
Pewnie, tak jak Góral napisał, za słabo grzejesz, ale żeby coś stwierdzić dokładnie, potrzebujemy więcej informacji.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: jakis1234 »

rozrywek pisze:Chłopaki, o czym wy mówicie?

Przecież to normalne zjawisko że spada odbiór i rośnie temperatura.
Rozrywek, 2 litry w sześć godzin?
To nie jest normalne.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: nemeto »

Panowie czy mi się wydaje, czy odpowiadacie na post z roku 2020 ;)
@Wojt3kh jeśli jest to rekta, to niestety to nie tak powinno wyglądać.
Choć wygląda mi to na destylację prostą wskazuje na to te 5l alko z 7kg cukru. Na bank nie jest to czysty koncentrat :)
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: Góral bagienny »

:hahaha: :hahaha: :hahaha:
Temat założony w 2020 r. :D
Dotyczy pot-stilla Kolega @Wojt3kh pisze o kolumnie :odlot:
@SKOCZEK89 ostatnio aktywny półtora roku temu :D
A Wy się produkujecie :hahaha:
Ale co tam zostanie dla potomnych :?
Padną ze śmiechu jak to przeczytają :hahaha:
@jakiś1234 Jak odbierał po kropelce to jest normalne ;)
Stąd moc 95% :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: rozrywek »

Ja się odniosłem w odpowiedzi właśnie do trybu ps.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: jakis1234 »

Góral bagienny pisze::hahaha: :hahaha: :hahaha:
Temat założony w 2020 r. :D
No pięknie, tak to jest, jak się nie doczyta dokładnie :hahaha:
Masz rację, będzie dla potomnych.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: rozrywek »

Odnoszę się koledzy do postu @Wojt3kh, aby było jasno do kogo.

5 Litrów z 7kg cukru. Hmm.

Nie sądzicie koledzy że jedna z tych cyferek się nie zgadza?
Wojt3kh pisze:Witam, mi podobnie idzie na kotle ponad 80 kolumna 78-79 odbieram tak do 78 później temperatura skacze już tak na kolumnie do 83/84 i zaczyna wolniej cokolwiek kąpać, ale z 7 kg cukru wychodzi dobre 5litrow po odlaniu z początku z 100ml i wyłączam sprzęt.
Do tego postu się odnoszę.

Co to był za cukier? 150% cukru w cukrze?
I chyba grzybki hipnotyzowane.

Wojtku, krótka piłka, jakiej mocy miało finalnie te 5 Litrów, które odebrałeś?

Już pominę te 100ml z początku, to już nie podlega dyskusji.
Ostatnio zmieniony sobota, 14 maja 2022, 01:43 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Tryb PS a rektyfikacja na zasypowej to dwa inne światy i dwa różne wyniki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zbyt wolne "kapanie" alkoholu.

Post autor: rozrywek »

@defacto.
Poczekajmy aż kolega nam to wyjaśni, skąd wytrzasnął 5L.
Nie ma co się gorączkować.

Przy rekcie, nie ma bata, aby tyle uciągnąć.

A przy ps to nawet 10L uzyska.
Tylko pytanie czego, na pewno nie serca.

Widzę to tak, jakby ktoś pierwszy raz pociągnął do zera, a potem drugi raz też pociągnął do zera.

Przecież to nie ma kompletnie sensu.
Amen.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”