Przepis na własną zaprawkę Dębową
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Witajcie.
Czy da się zrobić własną zaprawkę dębowa? Stosował ktoś kiedyś taki patent?
Myślę tu o tym aby zalać np 200g płatków dębowych w politrowa butelkę i to wszystko zalać 50%. Po np miesiącu dodawać kilka ml w celu zabarwienia wódeczki. Niestety jak stosuje sie przepalony cukier to w ciagu pol roku blednie strasznie a dąb powinien jednak trzymać.
Przeprowadzę taki eksperyment, ale może ktoś juz mnie uprzedził w tym i ma jakieś doświadczenie to będę wdzięczny za poradę
Chcialem jeszcze zrobic cos takiego z Trawy Turówki (żubrowej) lecz doczytałem gdzieś ostatnio, że ta trawa zawiera dużo kumaryny (tak jak cynamon) bardzo szkodliwej dla zdrowia wiec chyba odpuszczę
Czy da się zrobić własną zaprawkę dębowa? Stosował ktoś kiedyś taki patent?
Myślę tu o tym aby zalać np 200g płatków dębowych w politrowa butelkę i to wszystko zalać 50%. Po np miesiącu dodawać kilka ml w celu zabarwienia wódeczki. Niestety jak stosuje sie przepalony cukier to w ciagu pol roku blednie strasznie a dąb powinien jednak trzymać.
Przeprowadzę taki eksperyment, ale może ktoś juz mnie uprzedził w tym i ma jakieś doświadczenie to będę wdzięczny za poradę
Chcialem jeszcze zrobic cos takiego z Trawy Turówki (żubrowej) lecz doczytałem gdzieś ostatnio, że ta trawa zawiera dużo kumaryny (tak jak cynamon) bardzo szkodliwej dla zdrowia wiec chyba odpuszczę
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Zrobiłem coś innego, ale wyszła świetna dębowa. Zalałem nową beczkę cukrówką, to było przygotowanie beczki pod inne zalania.
Zlałem po miesiącu i okazało się, że wyszła świetna dębowa wódka. Ładny kolor i niezły smak.
Myślę, że taka zaprawka też się sprawdzi.
Zlałem po miesiącu i okazało się, że wyszła świetna dębowa wódka. Ładny kolor i niezły smak.
Myślę, że taka zaprawka też się sprawdzi.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3804
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Ja dawniej wrzucałem do damy z wódką 40% około 30 szt. szczapek dębowych opiekanych o wymiarach około 6x6mm i długich na 50mm. Po około 2 miesiącach wódka nabierała koloru mocnej herbaty i oczywiście była przedębiona ale 100 - 150g tej wódki wlany do półlitrówki i dopełniony czystą wódką dawał, na drugi dzień, naprawdę niezły efekt. Taka klasyczna zaprawka własnej roboty. Co do turówki to spokojnie można robić. Alkohol na pewno zabije cię wcześniej niż kumaryna . 5-10 trawek (długości 20cm) na pół litra wódki.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Wielu z nas robi esencje z różnych surowców. Później jest łatwo dozować, eksperymentować. Lista jest bardzo długa: żubrówka, cynamon, goździki, pieprz, papryczki, anyż, zielone włoskie orzechy, płatki dębowe i inne też, gorzkie pomarańcze, trawa cytrynowa, imbir, arcydzięgiel i wiele, wiele innych.
Tak, kumaryna szkodliwa, a alkohol zdrowyAAmatorek pisze:Chcialem jeszcze zrobic cos takiego z Trawy Turówki (żubrowej) lecz doczytałem gdzieś ostatnio, że ta trawa zawiera dużo kumaryny (tak jak cynamon) bardzo szkodliwej dla zdrowia wiec chyba odpuszczę
Wielu z nas robi esencje z różnych surowców. Później jest łatwo dozować, eksperymentować. Lista jest bardzo długa: żubrówka, cynamon, goździki, pieprz, papryczki, anyż, zielone włoskie orzechy, płatki dębowe i inne też, gorzkie pomarańcze, trawa cytrynowa, imbir, arcydzięgiel i wiele, wiele innych.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
No cóż;
Nie pierwszy i ostatni raz ktoś coś przedębił.
Ty chcesz zaprawkę zrobić?
Dam ci jedną radę:
Pamiętaj, aby nie był alkohol zmieszany z zaprawką młodszy.
Musi to już być ułożony alkohol.
Wtedy zadziała.
Inaczej to wódka z deską. Nie dębowa.
Nie pierwszy i ostatni raz ktoś coś przedębił.
Ty chcesz zaprawkę zrobić?
Dam ci jedną radę:
Pamiętaj, aby nie był alkohol zmieszany z zaprawką młodszy.
Musi to już być ułożony alkohol.
Wtedy zadziała.
Inaczej to wódka z deską. Nie dębowa.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Przepis na własną zaprawkę Dębową
Wykonalem eksperyment
Zrobiłem sobie 3 zaprawki:
1) waniliowa, zalałem 5 lasek wanilii 50% w 500ml butelce 2) goździkowa, 50 szt goździka zalane 50% w 250ml butelce 3) dębową, 25g płatków dębowych średnio opiekanych zalane 50% w 250ml butelce
Do butelki 375ml wlałem 300 ml 40%
Dodalalem
1) 3,5ml
2) 0,35ml
3) 3,5ml
Po tygodniu efekt wizualny taki I jak to zawsze dąb w moich rękach... zrobił się mętny, a tu się dodatkowo zważył chyba... co z nim robie źle? Parzyć to przed?
Troche się jej boję, ale zostanie jeszcze próba smakowa tego
Chciałem wykonać eksperyment z syropem klonowym tylko, że boje się o brak klarownosci po dodaniu go do alkoholu. Czy moje obawy są słuszne? Jak nie, to jaki syrop najlepiej kupić i czy zabarwi on chociaż trochę trunek?
Zrobiłem sobie 3 zaprawki:
1) waniliowa, zalałem 5 lasek wanilii 50% w 500ml butelce 2) goździkowa, 50 szt goździka zalane 50% w 250ml butelce 3) dębową, 25g płatków dębowych średnio opiekanych zalane 50% w 250ml butelce
Do butelki 375ml wlałem 300 ml 40%
Dodalalem
1) 3,5ml
2) 0,35ml
3) 3,5ml
Po tygodniu efekt wizualny taki I jak to zawsze dąb w moich rękach... zrobił się mętny, a tu się dodatkowo zważył chyba... co z nim robie źle? Parzyć to przed?
Troche się jej boję, ale zostanie jeszcze próba smakowa tego
Chciałem wykonać eksperyment z syropem klonowym tylko, że boje się o brak klarownosci po dodaniu go do alkoholu. Czy moje obawy są słuszne? Jak nie, to jaki syrop najlepiej kupić i czy zabarwi on chociaż trochę trunek?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.