Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Rajmek105
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 21:47
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lubię tak samo piwa, wina jak i destylaty.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Zastałem nastawiony cydr bez płynu w rurce nad ranem :(

Postautor: Rajmek105 » niedziela, 17 kwie 2022, 13:28

Witam Jestem tutaj nowy i także świeży w temacie (brak mi doświadczenia).

Mam pytanie odnośnie swojego nastawionego świeżo cydru, który po 2 nocy fermentacji zastałem ze znikomą ilością spirytusu 95% w rurce fermentora :cry: ostatnio zaglądałem do niego wczoraj wieczorem 19/20 godz. i wszystko było ok rano taka niespodzianka. Spirytus był na wieku fermentora, od razu dolałem jak to zobaczyłem, ale niestety nastaw zmienił kolor (chyba utlenienie), ale pracuje nadal i jest ładna pianka (biała dosyć wysoka) a gaz z rurki nadal ładnie pachnie aromatem jabłek.

Nastaw 13,4 litra w dużym wiadrze 33L (podziałka do 25l) więc drożdże miały ogrom miejsca na dwutlenek węgla :|
Użyte drożdże:
CIDERINI STRONG 5g Browin
jak zapobiec takiemu incydentowi w przyszłości i czy mój cydr po zakończeniu fermentacji będzie zdatny do spożycia?
Dodaję w załączniku zdjęcie przedstawiające zmianę po nocy.
Dziękuję z góry za wasze odpowiedzi/porady i pozdrawiam serdecznie. :witam:
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 kwie 2022, 09:11 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.


koncentraty wina

Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość