Mezcal

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

Zakupiłem dwa rodzaje syropów z agawy, z zamiarem przetworzenia ich na mezcal. :D (Jasny już długo czekał)
Użyłem syropu ciemnego (raw), ~1200g, syropu jasnego ~1500g, oraz 1200g glukozy.
Do nastawu na ciemnym syropie poszło 550g glukozy. A do nastawu na jasnym syropie 650g glukozy. BLG w okolicy 22.
Oto kilka fotek z przygotowania nastawu:
syrop ciemny
Obrazek
syrop jasny
Obrazek
glukoza
Obrazek
startery drożdżowe
Obrazek
wlewanie syropu ciemnego do gara z wodą
Obrazek
wlewanie syropu jasnego do gara z wodą
Obrazek
nastawy już w balonach
Obrazek

Zobaczymy co z tego wyjdzie... :mrgreen:
K.
Obrazek
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: Zygmunt »

Jakie drożdże?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Użyłem bayanus G995, ponieważ jeszcze nie mam dzikusów z Meksyku. :mrgreen:
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Mezcal

Post autor: jurek1978 »

Wyjdzie bimber jak ta lala :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Miejmy nadzieje, że bimbrem nie będzie czuć. Choć glukozy jest sporo, ale inaczej koszt produkcji jest wysoki. :D
K.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: michal278 »

Ja piłem oryginalny mezcal przywieziony z Meksyku . Tego smaku się nie zapomina. Słyszałem też jak się go produkuje. Jest to dosyć złożony proces. Jestem ciekaw co koledze wyjdzie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Ja też jestem bardzo ciekaw. :-)
Jak wyjdzie dobry, to pomyślę o tequili z syropu z agawy niebieskiej tequilana. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: JanOkowita »

Ciekawe czy w destylacie będzie meskalina. Bo jeśli tak to "psychotropy, gorzała, torsje i zwała". :odlot:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Mezcal

Post autor: Lootzek »

Jak zrobi z niego nalewkę na pejotlu to czemu nie... :D

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: michal278 »

pejotl jest obrzydliwy. Swoją drogą Agawe widziałem jako chwast w Chorwacji.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mezcal

Post autor: radius »

michal278 pisze:pejotl jest obrzydliwy
Kolega wpierdzielał tego kaktusika :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

michal278 pisze:pejotl jest obrzydliwy. Swoją drogą Agawe widziałem jako chwast w Chorwacji.
Agawa agawe nie równa, jest wiele jej odmian. A czy wszystkie wykorzystuje się do robienia mezcalu? To nie wiem. :-)
K.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: michal278 »

Używa się wielu Agaw, to Tequila robiona jest w jednym regionie robiona z Agawy Niebieskiej.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mezcal

Post autor: radius »

Takie wiadomości ciotka Wiki, wyświetla każdemu. Ja ponawiam pytanie, skąd kolega wie, że pejotl jest obrzydliwy, próbowałeś? :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

I jest problem :(. Nastawy niby pracują, bo widać pianę. Ale Blg nie spada. Miałem już kiedyś taki przypadek, ale wtedy dodałem suszone banany i ananasy, i nastaw przepracował szybciej. A gdzie ja teraz dostane suszoną agawę? :-)
K.
Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Mezcal

Post autor: boxer1981228 »

A może jakąś pożywkę, Daf albo co ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Bardziej obstawiam na jakiś dodatek owoców. Żeby drożdże miały na czym usiąść. :-) Myślę, żeby dodać suszonego banana i ananasa. Ale uprzednio zagotowane, aby pozbyć się jak najwięcej zapachu i smaku owoców. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Dzisiaj wpadł mi jeszcze chyba lepszy pomysł. Dodam drożdży cobra rum. One napewno ruszą ten nastaw. :-)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Mezcal

Post autor: wawaldek11 »

Kamal pisze:... Żeby drożdże miały na czym usiąść. :-) Myślę, żeby dodać suszonego banana i ananasa.
K.
Jak drożdże usiądą, to już są w większości nieżywe :hahaha:
Żywe pączkują, przemieszczają się, pobierają i wydalają - nie maja czasu na siadanie.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Z bayanusami zrobiło mi się to drugi raz. Nastaw niby pracuje, widać pianę. Ale Blg nie spada, albo spada bardzo powoli. :-) I to mnie dziwi, bo nieraz nastawiłem na bayanusach i przerobiły. A jak mają dodatek jakiś owoców to pracują jak szalone. :D
Więc dzisiaj nastaw wzmacniam armią Cobry.
K.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Mezcal

Post autor: michal278 »

Przepraszam że koledze Radiusowi dopiero odpisuje: Tak próbowałem Pejotlu i kilku innych rzeczy. Mam też Mezcal oryginalny z Meksyku. Pije się go z pomarańczą posypaną czerwonym proszkiem otrzymanym z wyszuszonych motyli.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Nastaw kończy pracę na ciemnym syropie. Miałem z nimi niezłe jaja. Ponieważ dałem im na początku bayanusy. Ale fermentacja szła powoli. Później wzmocniłem nastawy drożdżami cobra do rumu, i też lipa. Następnie dodałem drożdże vodka. I poprawy brak. Ale po powrocie z zagranicy mierząc Blg w ciemnym było 10. W jasnym praktycznie nie spadło dużo bo było chyba 15. No więc ostatnia szansa i drożdże moskva style do nastawu. I postawiłem w pokoju na szafie balon (z ciemnym) i pracowało ochoczo. Już tylko delikatnie gazuje. Więc niedługo destylacja. A w jasny gazuje, ale ruchów w rurce z wodą nie widać. Grunt, że widać, że pracuje.
Postanowiłem jeszcze wykorzystać dundry. :-) Mianowicie w ciepłym dundrze rozpuszczę glukozę i znowu do ferntacji. Może powstanie coś ciekawego? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

No i po destylacji. Uzyskałem 0,9L 60% , 0,1l przedgonu nie wiem ile %, 0,2l pogonu 30% , 0,1l pogonu 10%
Destylowałem tylko raz, powoli.
Wydaje mi się, że powinno być więcej alko...
Nastaw zszedł do -4Blg, i wyjaśniał. Poprostu jak by się z niego wytrącił osad.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

No i po destylacji jasnego. Wyszło 800ml 50% czyli bardzo mało. :bardzo_zly: Ale było sporo przedgonu około 200ml. I jeszcze na dodatek nie dokręciłem obejmy na łączeniu z chłodnicą, i trochę alko wyparowało. Kapnołem się dopiero około 200ml przed końcem odbioru serca. :bardzo_zly: I jak by tego było mało, nie wiem czy do nastawu wydały się bakterie octowe. Coś mi tak delikatnie jakby octem dawało, ale nie dokońca jak by to był on.
Trunek zostanie rozcieńczony do 40% lub 37,5 % i dodam dębu.
Miałem na dundrach nastawiać glukozę, ale wyspę cukier trzcinowy jasny. I zobaczymy co wyjdzie.
Choć myślę, nad powtórzeniem eksperymentu z syropami i może suszoną agawą. ;-)
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Mezcal

Post autor: Fiflak »

Nie wiem na ile można ufać treściom sieciowym. Ponoć agawa posiada byczy korzeń zawierający skrobię. Gdyby to była prawda, to należy ją enzymami scukrzyć, całą breję przefermentować i przepędzić. Najlepiej w płaszczu, aby maksymalnie kaktusowy trunek otrzymać. Czy mamy na pokładzie kogoś z krajów o odpowiednim klimacie. Tzn. takim, gdzie agawy za oknem w ogródku sobie rosną?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Są chłopaki z Hiszpanii. Jak byłem tam u klodka, to agaw trochę rośnie. Więc jest tam surowca.
Ale korzeń, ciekawe jak smak da? Bo liście smakują paskudnie. A korzenia nie próbowałem...
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Mezcal

Post autor: Doody »

Z tego co pamiętam na tequilę czyli mezcal meksykański stosuje się odmianę agawy niebieskiej.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

Tak niebieskiej. I jeszcze z danego regionu, jeśli chodzi o tequile. ;-)
Tam spotkałem zielone tylko.
K.
Obrazek

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Mezcal

Post autor: Fiflak »

Taki korzenny napitek byłby z pewnością czymś ekstremalnie nietypowym. Oficjalnie fermentuje się bowiem sok z agawy. Właściwie mescal, to przedestylowane pulque. Tak oto aztecki wynalazek został wyzyskany przez hiszpańskich konkwistadorów. Nasze forum stanowi nie tylko miejsce wymiany doświadczeń domowych bimbrowników, lecz także jest źródłem wiedzy dla wielu niezarejestrowanych, którzy odwiedzają nas nie odzywając się. Zatem wypada zachować naukową rzetelność w wypowiedziach. Słuchajcie więc wszyscy wy, którzy dopiero zaczynacie swoją przygodę z samogonem. Napisałem, w poprzednim poście, o kaktusowym trunku. Był to typowy skrót myślowy. Agawa nie należy do kaktusów, lecz do sukulentów. Są one bliżej spokrewnione z liliowcami, niż z kaktusami. Pomimo tego faktu nadal będę nazywał tequilę i mescal gorzałą z kaktusa.

MarekOskar
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2020, 17:23
Re: Mezcal

Post autor: MarekOskar »

Nastaw 8L syropu z agawy +14L wody, wskazanie 30 blg temp pomieszczenia 26 °C, bulgotanie co 35sekund, po 5 dniach nadal 30 blg, po czasie X blg 10, temp pomieszczenia 23°C bulgotanie co 55 s drożdże turbo rum z browinu, spadek blg o1 co 2 dni, czy już destylować czy coś zrobić?
Aparaty na których destyluje - miedziany 30L Bain Marie i 10 L miedziany do whisky

HeniekStarr
600
Posty: 630
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Mezcal

Post autor: HeniekStarr »

Kolego,
Interwał pomiędzy uchodzeniami CO2 z nastawu nie jest ŻADNYM wyznacznikiem etapu fermentacji.
Skoro pracuje, a BLG wolno,ale spada, to poczekaj, aż przestanie.
Albo przedestyluj to,co masz. I albo wylej dunder z cukrem, albo spróbuj wykorzystać ponownie.

MarekOskar
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2020, 17:23
Re: Mezcal

Post autor: MarekOskar »

Poczekam, bo i tak za tydzień dopiero będę miał czas przedestylować, zobaczymy do ilu spadnie, dzięki za odpowiedź.

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Mezcal

Post autor: Fiflak »

Niedawno przypadkowo natknąłem się w sieci na dosyć interesujące pestki:
https://www.oaza-palmy.pl/nasiona-agaw/ ... siona.html
Ciekawe, czy by wyrosły w doniczce na parapecie? Zbytnio drogie nie są, jak na egzotyczną roślinę. Być może zainwestuję w zakup nasion. Czy ktoś z zacnej braci bimbrowniczej próbował hodować agawy? Jakby co upraszam o wszelkie informacje.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Mezcal

Post autor: rozrywek »

Nie wiem Fiflaku jaki masz parapet, ale zdecydowanie będzie za mały.

Wiesz jakie to cholerstwo rośnie?
Potrzebujesz Oranżeri do tego.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mezcal

Post autor: Kamal »

I cierpliwość na kilka lat, zanim co kolwiek będzie można z tego zrobić. ;)
Kiedyś na amazon/ebay były niebieskiej agawy dostępne ;).
Te drożdże z browinu potrafią się zatrzymać i nie dociągnąć do końca, albo wlec się długo. :|
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 kwie 2022, 17:56 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Mezcal

Post autor: Doody »

W Barcelonie widziałem agawy o średnicy 3 metrów. Agawa rośnie kilkanaście lat zanim będzie gotowa. Potem odcina się liście i zostawia rodzaj grubej łodygi, która wygląda jak ananas wielkości arbuza ;) . Taki element waży około 10 kg, i można z niego uzyskać kilka litrów mezcalu. Więc jeżeli chodzi o uprawę domową to odpada. Po drugie agawy yo rośliny pustynne czerpiące wilgoć z porannej mgły, rosnące w glebie piaszczystej i w wysokiej temperaturze. Generalnie zostaje nam jedynie sok z agawy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Mezcal

Post autor: rozrywek »

Wiem że jesteś Fiflaku ciekaw świata i nowych smaków.
Ananasy mi rosną, bardziej postrzegam je jako roślinki na co można popatrzeć.
Bardziej...zielono mi. Na owoce nie liczę. Nie w naszym klimacie.


Ale może jednak się nie poddawaj. Pójdź w naszą stronę.

Trawa żubrowa.
Niby pospolita, a jednak poszukiwana i ceniona.

Pomyśl o tym, ta roślinka jest nie dość że poszukiwana, to na pewno jest na stówę.. nasza.. Polska.
Warto inwestować w nasze.

Jak sądzisz?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Mezcal

Post autor: Fiflak »

Oczywiście jestem człowiekiem kompletnie odjechanym. Inaczej bym się profesjonalnym bimbrownictwem nie zajmował. Wracając do domowej uprawy agawy meskalowej;
Oczywiście traktuję ją jedynie jako ciekawostkę przyrodniczą. Nie liczę na samogon, że tak powiem, z własnej hodowli.
Rośnie sobie w moim pokoju drzewko kawowe.
Doniczkowy krzaczek czasem nawet owocuje. Kilka razy już z tych wiśni cascarę sporządziłem:
https://kawa.pl/artykuly/cascara-kawa-czy-herbata/
Nie oczekuję, że kiedykolwiek wypędzę mescal z uprawianej samodzielnie agawy, natomiast sympatycznie bym się poczuł, gdyby małą roślinę, o jakże egzotycznej naturze, koło kawowca mógłbym postawić.
Różne tropikalne specjały są dosyć łatwo dostępne w zimnych krajach:
banany, ananasy, bataty, itd. itp.
Natomiast nie słyszałem nigdy, żeby ktoś te, "dynie" z agawy sprzedawał, więc swojski meskal, w tradycyjnej formie, raczej odpada.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Mezcal

Post autor: Doody »

Agawa nie jest znowu aż tak egzotyczna. Kiedyś miałem takowa w domu ale małą, natomiast sąsiedzi mieli agawę w takiej drewnianej donicy 80 x 80cm no to miała tak z 1,5 metra średnicy i takąż samą wysokość. A było to w latach 80-tych. Latem wyciągali ją na taras, a zimą wyciągali do domu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 kwie 2022, 19:48 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”