Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Witam szanowne grono!!!
Jako że ostatnio zacząłem się bawić w wędliniarza domowego oto kilka moich wyrobów
Jak by kogoś interesowało co i jak zrobione, zapraszam na kanał YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ Zbudowałem nawet domową dojrzewalnie do mięsa i serów Zapraszam do rozmowy.
Pozdro Box
Jako że ostatnio zacząłem się bawić w wędliniarza domowego oto kilka moich wyrobów
Jak by kogoś interesowało co i jak zrobione, zapraszam na kanał YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ Zbudowałem nawet domową dojrzewalnie do mięsa i serów Zapraszam do rozmowy.
Pozdro Box
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 790
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Super też, się muszę zabrać w końcu za, takie specjały
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 sty 2022, 14:14 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Kolejna partia fotek z ostatnich produkcji
Większość można zobaczyć na kanale YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ
Pozdrawiam
Box
Większość można zobaczyć na kanale YT: https://www.youtube.com/channel/UCZFyuX ... rAyLnJfdeQ
Pozdrawiam
Box
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 430
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Tym razem wjechała krakowska sucha/podsuszana jak kto woli Przepis z 1959 roku.
Klasa I - 65% Szynka - Szarpak
Klasa II - 15% Boczek - 13mm
Klasa III - 5% Golonka - 2,7mm
Słonina - 10% - nożem w drobną kostkę
Wołowina kl II - 5% - 2,7mm
Pokrojone w kostkę i peklowane 72h, 18gr peklo/kg, pieprz czarny 2gr/kg, gałka 0,3gr/kg, czosnek granulowany 2gr/kg woda 10% całej masy.
Pierwsze wędzenie 4h zrębką bukową 55-60 stopni, podpiekana do 68 stopni, odwieszona w chłodne pomieszczenie max 18 stopni i wilgotności min 70% do uzyskania wydajności 67% (u mnie 7 dni) Po podsuszaniu ponowne wędzenie dymem o temperaturze do maks 32 stopni. Chłodzenie do 4-5 stopni.
Cały przepis w formie wideo:
https://youtu.be/JGQJqFYCrjs
Klasa I - 65% Szynka - Szarpak
Klasa II - 15% Boczek - 13mm
Klasa III - 5% Golonka - 2,7mm
Słonina - 10% - nożem w drobną kostkę
Wołowina kl II - 5% - 2,7mm
Pokrojone w kostkę i peklowane 72h, 18gr peklo/kg, pieprz czarny 2gr/kg, gałka 0,3gr/kg, czosnek granulowany 2gr/kg woda 10% całej masy.
Pierwsze wędzenie 4h zrębką bukową 55-60 stopni, podpiekana do 68 stopni, odwieszona w chłodne pomieszczenie max 18 stopni i wilgotności min 70% do uzyskania wydajności 67% (u mnie 7 dni) Po podsuszaniu ponowne wędzenie dymem o temperaturze do maks 32 stopni. Chłodzenie do 4-5 stopni.
Cały przepis w formie wideo:
https://youtu.be/JGQJqFYCrjs
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 wrz 2022, 07:59 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Dawno mnie nie było, z nowości wjechał salceson i udziec jagnięcy wędzony na gorąco. Oczywiście całe przepisy tutaj: https://youtu.be/6Q0OvfySZUQ
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
online
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Salceson wygląda obłędnie. Jak jest dobry to wolę go od każdej szynki
Dobra robota
Dobra robota
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 gru 2022, 20:37 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Kolejne produkt w moim wykonaniu. Tym razem, kiełbasa Polska surowa zimno wędzona (22h w dymie do 22 stopni)
Pełny przepis w linku: https://youtu.be/pgufZrs2e6g
Pełny przepis w linku: https://youtu.be/pgufZrs2e6g
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Dwa razy byłem w Naas ale chyba go jeszcze wtedy nie było bo nigdzie nie wyczułem zapachu wędzonki i nie widziałem dymu unoszącego się z wędzarkiDoody pisze:Dlaczego mieszkasz tak daleko?
Pięknie wyglądają
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Moja nowa zabaweczka 375 litrów. Z wibratorem do zrębek swojej produkcji i sterownikiem Wifi.
PS: Jak by ktoś w Irlandii, potrzebował takiej samej to mam jeszcze 2 sztuki. Pisać na PW jak coś.
PS: Jak by ktoś w Irlandii, potrzebował takiej samej to mam jeszcze 2 sztuki. Pisać na PW jak coś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2023, 17:32 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Czy wibrator to ta puszka na górze dymogeneratora? Wibruje cały czas czy włącza się okresowo?boxer1981228 pisze: ↑sobota, 1 lip 2023, 17:30 ................Z wibratorem do zrębek swojej produkcji i sterownikiem Wifi.
...................
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Tak, ta szara puszka, możesz sobie ustawić jak tylko dusza zapragnie. Ustawiasz czas wibrowania i ustawiasz co ile ma się załączyć zakres od 0-999 sek. Możesz też sobie ustawić np ilość powtórzeń wibrowania ale u mnie jest w nieskończoność. Jak skończę testy to zapewne pojawi się około 10 szt. na popularnym serwisie. Sprawdzam jeszcze jakość wydrukowanej obudowy, która trzyma wszystko wewnątrz. Obecnie jeden chodzi od 2 tygodni i jest git
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Dawno mnie nie było Ostatnio pojawiło się kilka filmów z nowymi wędlinami takimi jak śląska, kiełbasa z Jelenia czy np: Jak zrobić sterownik do wędzarni za mniej jak 50 dych. Zapraszam serdecznie: https://www.youtube.com/@cookmylife/videos
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 paź 2023, 08:01 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Są tutaj fani wędlin dojrzewających? A może ktoś planuje zacząć takie robić? Zebrałem informację do kupy dlaczego tak ważne jest używanie szlachetnej pleśni Materiał rozpoczynający serię jak prawidłowo zabrać się za robienie takich wędlin
https://youtu.be/QoMNh4qR7wg
https://youtu.be/QoMNh4qR7wg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 630
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 119 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Dzięki!
Takie startery, czy kultury bakterii, na pewno przydadzą się tym, którzy nie mają szczęścia i w ich kuchniach ani zakwas z buraków, ani ocet jabłkowy nie wychodzi. Po prostu w środowisku brak odpowiedniej flory.
Dojrzewam, a raczej podsuszam polędwicę, schab i przeciętą wzdłuż na cztery karkówkę. Z powodzeniem. Chętnie też zobaczę Twój cykl.
Takie startery, czy kultury bakterii, na pewno przydadzą się tym, którzy nie mają szczęścia i w ich kuchniach ani zakwas z buraków, ani ocet jabłkowy nie wychodzi. Po prostu w środowisku brak odpowiedniej flory.
Dojrzewam, a raczej podsuszam polędwicę, schab i przeciętą wzdłuż na cztery karkówkę. Z powodzeniem. Chętnie też zobaczę Twój cykl.
-
- Posty: 4907
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Są fani wędlin dorrzewających.. wiele poszło do wywalenia.ponieważ zbyt mało soli dałem. A chciałem dla kogoś. Jakbym robił dla siebie. To bym nie żałował ani cukru a ty bardziej soli. Ty też nie żałuj. Syp ile wlezie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
online
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Kumpel z Wrocławia robi takie rzeczy. Trzyma wędliny w przeszklonej przemysłowej lodówce i co kilka godzin są automatycznie "spayowane" roztworem pleśni. Pięknie są pokryte białą pierzynką Próbowałem szynki to normalnie od parmeńskiej się nie różni
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1847
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Jak nie jak tak
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 79
- Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Widzę że wędzarnia ma tylko wentylator do osuszania, bez wentylatora "termoobiegu" nie ma problemu ze zbyt dużą różnicą temperatur?
Powoli zabieram się do własnej wędzarni ale przewiduje w niej właśnie wentylator termoobiegu na tylnej ściance (jak w piekarnikach).
Czy konieczne było tworzenie specjalnego wibratora ? Nie wystarczyło zamontować pompkę na dymogeneratorze? Czy nie testowałeś takiego rozwiązania?
Powoli zabieram się do własnej wędzarni ale przewiduje w niej właśnie wentylator termoobiegu na tylnej ściance (jak w piekarnikach).
Czy konieczne było tworzenie specjalnego wibratora ? Nie wystarczyło zamontować pompkę na dymogeneratorze? Czy nie testowałeś takiego rozwiązania?
-
Autor tematu - Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Zresztą wspominałem o tym w materiale
I tu jesteś w dużym będzie, wystarczy zapewnić odpowiednie warunki na strychu czy w piwnicy i mieć podstawową wiedzę. Myślisz że włoskie czy hiszpańskie zakłady trzymają te mięsa w dojrzewalniach, mają je na halach z zapewnionymi warunkami. Dojrzewalnie zrobisz za parę groszy z lodówki, zresztą pokazywałem jak: https://youtu.be/DQ6lqA-Y-1U u mnie było drogo bo chciałem mieć zajebisty widok na wędliny. A jak nie masz warunków to wystarczy że kupisz specjalne worki membranowe do dojrzewania/sezonowania mięsa i zrobisz sobie w zwykłej lodówce w kuchni.
Zresztą wspominałem o tym w materiale
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Boxer i jego przygody z wędliniarstwem :)
Hale z zapewnionymi warunkami to chyba dojrzewalnie.
Nie sprawdzałem ale czytałem, że folie membranowe, z których wytwarzane są worki do dojrzewania/sezonowania wołowiny mają zbyt wysoką przepuszczalność pary wodnej.
Temperatura panującą w domowej lodówce odbiega od zakresu temperatur, w których najczęściej przeprowadza się dojrzewanie 12-14°C.
Nie sprawdzałem ale czytałem, że folie membranowe, z których wytwarzane są worki do dojrzewania/sezonowania wołowiny mają zbyt wysoką przepuszczalność pary wodnej.
Temperatura panującą w domowej lodówce odbiega od zakresu temperatur, w których najczęściej przeprowadza się dojrzewanie 12-14°C.