Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
boxer1981228
750
Posty: 790
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

Postautor: boxer1981228 » wtorek, 5 kwie 2022, 12:25

Witam forumowiczów,

Dzisiejszy chlebek pszenny na zakwasie żytnim :)

Skład mąka pszenna typ 750 - 575gr
Woda 70% masy mąki - 430gr
sól - 15gr
aktywny zakwas żytni - 230gr

Proces zaczynam o 18 dnia poprzedniego, w którym będę piekł chleb. Piekę tylko jak mam wolne :). Wyciągam zakwas z lodówki, pakuje do miski, dosypuje 100gr mąki żytniej 2000 i 100ml wody o temp 28-30 stopni, powierzchnię zakwasu posypuje mąka. Zostawiam na 6h. Po 6h kolejna porcja maki i wody jak poprzednio i znowu zasypuje. Z samego rana pierwsze co robię powtarzam czynność z tym że zmieniam mąkę na typ 720 i znowu 6h. Zakwas jest już dość mocno rozkręcony :) Po tych 6h przebijam zakwas ostatni raz, jak poprzednio żytnia 720 i woda i zasypuję. Zakwas jest już dobrze wyrośnięty po 3h i gotowy do dodania.

Mąkę na chleb wymieszaną z woda i solą i odstawiona na 1h, potem dodaję zakwas żytni i mieszamy ciasto w misce i zostawiamy na 30 min. Po 30 min przerabiamy ciasto i do koszyczka na wyrastanie. Można przerobić go 2 razy. Ciasto wyrasta około 3-4h w zależności od temp.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, pakujemy chleb w piekarnik i na dół piekarnika wstawiamy pojemnik z wrzątkiem żeby dostarczyć pary. Po 10 min zmniejszamy grzanie na 180 stopni i pieczemy jeszcze 40 stopni.

PS. Chlebek ze zdjęcia jest testowym, wczoraj padłem jak kawka i nie chciało mnie się go już piec i wstawiłem ciasto w koszyku do lodówki na noc. Wyrastanie dokończyłem dzisiaj z rana. I troszkę był za długo przetrzymany w koszyczku ale jest tez ok. Normalnie by był z deka wyższy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

Postautor: rozrywek » wtorek, 5 kwie 2022, 12:31

Zostałeś zakwalikowany do konkursu..
Pozytywnie zakręconych.

Już na dzień dobry otrzymujesz legitymację z nr 0001.

Box. Szacun, w twoją stronę leci.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2945
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

Postautor: Doody » wtorek, 5 kwie 2022, 17:09

Wszystko to wygląda super. Muszę kiedyś sam spróbować.
Pozdrawiam
Darek


Autor tematu
boxer1981228
750
Posty: 790
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

Postautor: boxer1981228 » wtorek, 5 kwie 2022, 17:42

@Doody to prostsze niż się wydaje. Z tym że większość specjalistów nie mówi wszystkiego do końca ;) Każdy sobie zostawia jakiś tam sekrecik. Ja zanim doszedłem do wprawy, musze się przyznać :) kilka bochenków spaliłem. żeby piekarnik wyczaić, żeby sobie proporcje dograć ale to ja, uparciuch. Do póki nie wyjdzie zadowalająco dla mnie będzie kombinowane :)


HeniekStarr
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Boxer i jego przygody z wypiekaniem chleba

Postautor: HeniekStarr » wtorek, 5 kwie 2022, 21:33

Skoro już masz piekarnik rozgrzany do 250, to wrzuć garść kostek lodu, zamiast wstawiać pojemnik z wrzątkiem. Efekt ten sam, a trudniej się oparzyć ;)


Wróć do „Chleb Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość