Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów,
Na początek może powtórzę to co inni młokosi w branży (którym i ja jestem) też powtarzają, a co jest stuprocentową prawdą. Wielki szacunek za Waszą wiedzę i doświadczenie. Jeszcze większe dzięki za to, że się tym dzielicie na tym forum :brawo . Od pewnego czasu interesuję się tematem przewodnim forum. Jestem już nawet po pierwszych próbach na cukrówce. Na początek sprzęt jaki posiadam: jest do destylator miedziany pot still typu saksofon z refluksem. Rura fi 28mm wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi. Wysokość rury z refluksem (60cm + 20cm). Keg 50l ocieplony bez płaszcza. Grzanie elektryczne 2kW+2,5kW z regulatorem mocy. Sprzęt kupiony od polecanego producenta, myślę że będzie niezawodny. Z destylacji cukrówki na refluksie jestem zadowolony.
Teraz temat główny. Dostałem od brata swego trochę wina, które od kilku lat leżało w rodzinnym domu i nikt się nim nie interesował (min. 5 letnie). Trunek dobrze pachnie, nie trąci octem ani w zapachu ani w smaku. Jako, że wina nie lubię, nie wziąć za darmo grzech, a jeszcze większy wylać postanowiłem, że spróbuję to puścić na rurki. Posiadam ilości jak poniżej:
- 10l wina gronowego - nie mam wiedzy jaka moc w %, BLG=7;
- ok. 4 - 4,5l wina czereśniowego - mocy nie znam - BLG=10;
- ok. 4l mixu win (być może i nalewka się tam w małej ilości trafiła) - gronowe, czereśniowe, ryżowe, moc j.w. - BLG=5.
BLG sprawdzane dzisiaj w temp. 20st C.
Teraz wątpliwości i pytania:
1) Jako że keg ma 50l, a góra grzałek jest ok.10cm od spodu kega potrzebuję pewnie z 15l wsadu minimum. Chodzi mi po głowie zmieszanie tych win ze sobą co mi da min. 18l wsadu, tylko czy nie zrobię jakiegoś mózgotrzepa druga opcja to rozrobić wino gronowe z wodą i puścić osobno i zostanie zagwozdka z czereśniowym i ze zlewkami bo mam ich po ok. 4l
2) O ile wino gronowe jest w miarę klarowne to czereśniowe i mix trochę gorzej (pewnie ma na to też wpływ podróż w samochodzie). Czy zastosować jakiś klar do nich, czy to raczej nie wskazane. Boję się, że może mi się przypalić
3) Czy zawracać sobie głowę zawartością cukru - czytałem na forum, że na dundrze można puścić kolejny nastaw, ale czy brać pod uwagę zaszczepienie tych win drożdżami, żeby dojadły ten cukier?
4) Destylacja - chciałbym uzyskać coś aromatycznego i smacznego - plan na przechowywanie to m-kamionki. Pytanie do doświadczonych - destylować raz rygorystycznie ciąć frakcje czy jednak na dwa razy. Oczywiście planuję destylację bez refluksu.
5) Destylować z wypełnieniem czy odjąć sprężynki?
Przepraszam, że tak rozwklekle, ale z lektury forum wiem, że im więcej szczegółów i detali tym łatwiej udzielić odpowiedzi.
W załączniku zdjęcie win (proszę nie biczujcie mnie za plastik - wczoraj było zlane z balonów i butelek szklanych) oraz destylatora jaki posiadam.
Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
christoph
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Destylacja różnych win - pot still
Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik