Oczyszczanie alkoholu do konsumpcji

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...

Autor tematu
cmsdudex
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 13 lip 2021, 17:08

Post autor: cmsdudex »

Witam chciał bym wiedzieć jak najlepiej zrobić alkohol domowy (bimber), używam aparatury widocznej niżej na zdjęciu (wraz z chłodzeniem zimnymi palcami), aktualnie tylko używam tylko do cukrówki, wychodzi z tego 93% alkohol, prędze go tylko raz, przepuszczam go później przez węgiel, czy taki trunek po rozpuszczeniu z wodo do 40%, i leżakowaniu 3 tygodnie, jest już zdatny do konsumpcji, czy powinno się go jeszcze raz przepuści, liczę na jakieś rady i propozycje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 wrz 2021, 07:57 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Oczyszczanie alkoholu do konsumpcji

Post autor: lesgo58 »

Kolego stałeś się posiadaczem sprzętu z lat 80-tych ubiegłego wieku. Oczywiście że można na czymś takim uzyskać dobry alkohol. Jaki dla Ciebie jest dobry alkohol - to już musisz Ty sam zadecydować.
Alkohol, który uzyskałeś jest zdatny do picia nawet od razu. Jeszcze przed czyszczeniem węglem. Po węglu zyskał na pewno. Pytasz się czy można go przepuścić jeszcze raz. Oczywiście.
Proponuję Ci zrobić następujące doświadczenie.
1. Przepuść nowy nastaw i zostaw sobie pół litra próbki.
2. Przepuść tę surówkę przez węgiel i odlej sobie pół litra próbki
3. Ten przepuszczony przez węgiel alkohol przegotuj jeszcze raz. I ponownie odlej sobie próbkę.
Po kilku dniach przeprowadź degustację porównawczą.
Mam jeszcze jedną propozycję. Po tych wszystkich próbach odetnij odstojniki i podłącz do kolumny chłodnicę. Może być tylko za pomocą silikonowego wężyka.
Następnie przeczytaj ten post:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic10969.html
Po lekturze przeprowadź nową rektyfikację.
Wyciągnij wnioski i opisz je na forum.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Oczyszczanie alkoholu do konsumpcji

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, ja tylko nieśmiało dodam, że węgiel usuwa smak, a nie kiepski skład alkoholu. Cóż, masz sprzęt jaki masz i teraz pewno tego nie zmienisz. Jak się obudzisz z kiepskim samopoczuciem rano, to nie wina węgla.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

wojti113
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 7 paź 2015, 19:20
Re: Oczyszczanie alkoholu do konsumpcji

Post autor: wojti113 »

Przerobić na abratka tylko i wyłącznie, dokupisz wężownice karbowaną wspawać jeziorko z zaworkiem precyzyjnym (schematy na forum) i gotowe masz 96% miodu ze mucha nie siada...

To już szybciej, prościej, pewnie i taniej dokupić gotową głowicę - tyle że Leszek dał rozwiązanie.... MANOWAR
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 23:02 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Oczyszczanie alkoholu do konsumpcji

Post autor: michal278 »

Zasadnicze pytanie jakiej to średnicy jest..

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”