Dodawanie soku co tydzień

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: adamus1 »

Witam. Mam od znajomego sklepikarza który co tydzień daje mi owoce które nie udalo się sprzedać. Jest tego ok 5 l gotowego już soku. Próbowałem co tydzień dolewać ale pojawiała się pleśń. Dać drożdże? Nie padną za tydzień? Proszę o podpowiedź
alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: rozrywek »

A możesz z łaski swojej napisać o co ci chodzi?
Masz 5L co tydzień czy jak?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Czyli, że dostajesz co tydzień owoce, które nie udało się sklepikarzowi sprzedać. Tloczysz z nich sok i co tydzień dolewasz do fermentora. Liczyłeś na to, że uzbiera się jakaś fajna ilość, co by winko popełnić ale pleśń okazała się sprytniejsza, szybsza od drożdży i zaatakowała pierwsza? Jeśli tak to kibel. Czytam ten post startowy i ni huhu nie pojmuje, o co chodzi? Może kolega autor się zlituje i przetłumaczy ten text z "Twojego" na Polski?
:bezradny: https://youtu.be/l-xTgblcZoA
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: rozrywek »

Adamus1 na przyszłość przeczytaj co piszesz zanim klikniesz wyślij.
Ni ch..a nie można cię zrozumieć.
Jednak odpowiem:
Dostajesz owoce regularnie, wyciskasz sok i PASTERYZUJESZ.

Uzbiera ci się odpowiednia ilość, robisz winko. I potem destylacja jak typowa smakówka.

Albo sobie porozdzielasz soki na poszczególne owoce, albo razem jako wieloowocowe, z głównym nurtem dominującego owocu, zapewne jabłka.

Wieloowocowe destylaty też potrafią być ciekawe.
Pozdrawiam.Rzwk
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: Góral bagienny »

Drożdże trzeba było dać przy pierwszych 5l ;)
Teraz to już musztarda po obiedzie jak jest pleśń :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: adamus1 »

Przepraszam za niezrozumiałość. Tak dobrze zrozumieliście. Mam 5 l soku co tydzień. Chce uzbierać min 25 by zapełnić fermentor.

Czy do pierwszej porcji soku dodać już drożdże?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: Góral bagienny »

Ja tam zrozumiałem :)
Jak nie chcesz pasteryzować soku to drożdże daj tak jak napisałem, do pierwszych 5l.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: Szlumf »

Ja bym do pierwszych 2-3 piątek dodawał jeszcze po 0,5kg cukru by nie otrzymać octu jabłkowego. Będziesz dodawał co tydzień więc ryzyko jest.

użytkownik usunięty
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
adamus1 pisze:Próbowałem co tydzień dolewać ale pojawiała się pleśń.
Uważam, że owoce, sok tłoczony przeznaczone na potrzeby winiarskie, spożywcze - zakażone pleśnią bezwzględnie wylewa się. Czy mimo to ciągnie się temat i zadaje drożdże?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: rozrywek »

Ja takie dolewanie bym sobie odpuścił.
3 razy dolejesz, będzie ok, za czwartym dostanie tego co nie chcesz.
To nie cukier rozrobiony w wrzącej wodzie, to sok. Pamietaj o tym.
Stąd moja sugestia aby pasteryzować, nawet nie restrykcyjnie, ale zminimalizować ryzyko.

Każde otwarcie fermentora bez potrzeby, to aż się prosi o ocet.
Ocet się łatwiej robi niż wino.

Na marginesie...jak wy to widzicie???
Nastawić 5L soku, za tydzień dolać 5, za tydzień znowu?

To ile ma ta fermentacja trwać?
I jaka?
Półburzliwa, czy półcicha??? To nie ma sensu w ogóle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: Szlumf »

Gdy jeszcze miałem kosztelę to na bieżąco zbierałem spady. Co parę dni wyciskałem sok i dolewałem do beczki z pracującym nastawem. Zwykle było to ok 10-12l. Gdy beka się napełniała (50l nastawu) odlewałem z 5l do następnej, którą dopełniałem sokiem. W dobrym roku stało 4-5 beczek nastawu z koszteli w różnym stopniu fermentacji. Do każdej dolewki dodawałem 1kg cukru. Takie nastawy nigdy mi się nie popsuły ani nie zaoctowały. Destylat wychodził bardzo dobry.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Dodawanie soku co tydzień

Post autor: Góral bagienny »

Również stosuje dodawanie owoców do już pracującego nastawu :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”