Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Witam.
Panowie stosuje, któryś z Was zrębki wędzarnicze do urobku ?
Jakieś opinie oraz metody używania zrębek?
Ostatnio zmieniony piątek, 4 mar 2022, 12:31 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: rozrywek »

A te zrębki to dębina?
Jak nie to nie ma tematu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Alien844 »

Jabłoń, czereśnia oraz śliwka.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Doody »

Zrębki to surowe drewno. Oczywiście można je dodać, ale lepiej je wymoczyć przez krótki czas, aby pozbyć się zabrudzeń oraz nadmiaru tanin. Potem wysuszyć i wypiec w piekarniku aż zmienią kolor na brązowy. Wtedy te dębowe naprawdę będą zupełnie przyzwoite.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Alien844 »

Tak zrobię do wody a następnie do piekarnika .

nocnymarek
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 10 sie 2021, 21:43
Krótko o sobie: Tak sobie pędzę :-)
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: nocnymarek »

Zrębki przeważnie występują jako olszyna, zdarza się domieszka buku. Może wyjść coś ciekawego.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 4 mar 2022, 16:02 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem,
Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Doody »

Owiń zrębki w 3 warstwy folii aluminiowej i ponakłuwaj wykałaczką. Piecz około 2 godzin w temp. 200-210 stopni. Jak zacznie się kopcić z piekarnika to wyłączaj i spierdzielaj z domu bo żona cię zabije :D . Zrębki będą gotowe :ok:
Pozdrawiam
Darek

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Szlumf »

Ja stosuję śliwkowe. Najpierw przebieram by pozbyć się tych z korą. Potem rumienię na patelni. Stosuję do owocówek dawkując jak dębowe. Porównywałem z dębem i przy winogronach efekt był lepszy od dębu, przy jabłkach gorszy a śliwowica bez różnicy. Nie robiłem jeszcze mocno palonych.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Alien844 »

Szlumf gdzie kupujesz zrębki?
Jak opiekasz na patelni ?
Ostatnio zmieniony piątek, 4 mar 2022, 20:05 przez Alien844, łącznie zmieniany 1 raz.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Szlumf »

Kupiłem na Allegro. Opiekam na suchej patelni mieszając drewnianą łychą.

Autor tematu
Alien844
250
Posty: 258
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zrębki wędzarnicze jako dodatek do destylatu?

Post autor: Alien844 »

A duża różnica opiekania na patelni a w piekarniku ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”