Podam kilka pomysłów co zrobić z Ricottą za Niki Segnit ,,Sztuka gotowania''
Gnocchi z ricottą
Przepis na 32 gnocchi jako danie główne dla 2 osób
Składniki
250gr. ricotty odsączonej
40gr.mąki (można użyć zamiast mąki 40 gr.bułki tartej)
50gr.drobno startego parmezanu (zamiast parmezanu można użyć pecorino...pecorino forever!!!)
1 jajko roztrzepane
szczypta gałki muszkatałowej
drobna semolina lub mąka ryżowa do poprószenia
Robimy
1- rozsmarować warstwę rocotty na talerzu,równomiernie posypać mąką,parmezanem i gałką muszkatałową,nałożyć na wierzch jajko. Szybko wyrobić miękkie,wilgotne ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej.
2-Poprószyć dłonie mąką. Z około dwóch łyżeczek ciasta uformować kluskę o kształcie korka lub kulki i obtoczyć lekko w semolinie lub mące ryżowej. Jeśli ciasto jest bardzo wilgotne,lepiej położyć jego kawałek bezpośrednio na talerz zmąką i uformować kluskę widelcem a nie dłońmi
3-W dużym rondlu doprowadzć wodę do wrzenia i wrzucić pierwsze gnocchi. Kluska powinna zachować kształt i wypłynąć po około 1 minucie. Gotoać jeszcze przez minutę,wyjąć łyżką cedzakową i skontrolować konsystencję.Jeśli jest dibra to uformować gnocchi z pozostałego ciasta. Jeśli się rozpada,dodać nieco mąki i raz jeszcze ugotować jedną na próbę. Chodzi o to by zapewnić ciastu z ricotty zwartą konsystencję przy jak najmniejszej ilości mąki.. Kiedy to się uda możemy nieugotowane gnocchi zamrozić.. Ułożyć w jednej warstwie na lekko przyprószonej mąką blasze (używam folii metalowej spożywczej tej do pakowania kanapek),zachowując odstępy i wstawić do zamrażlnika.Po zamrożeniu do woreczka na mrożonki. Gotując-wrzucać zamrożone kluski do wrzątku ale tylko po kilka na raz. Potem jakiś sosik i szama...
Gnocchi z ricottą i szpinakiem
Biorąc pod uwagę ilości składników z poprzedniego przepisu
200gr.szpinaku na 250 gr. ricotty - Szpinak należy podgotować bez wody(wystarczy wilgoć na liściach) Kiedy nieco przestygnie odcisnać z resztek wilgoci.Powinny nam zostać dwie garści szpinaku..Posiekać go drobno i ewentualnie wymieszać z kilkoma łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki i wyciśniętym czosnkiem. Należy go dodać do ricotty z mąką,parmezanem i jajkiem i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na 30 min. Ugptować gnocchi w zwykły sposób ale wyjąć z wrzątku natychmiast gdy wypłyną.
Następnym razem przytoczę jeszcze przepis na pankejki z ricottą i suflet z ricottą ale to za kilka dni bo dziś mi się już nie chce.
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Beskid Slivovitz 250 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Peppermint 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Duoklar Turbo- pakiet 10 sztukKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!OXI One 20 g - preparat z aktywnym tlenemKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Aktywne Drożdże Turbo 48-pakiet 20 sztuk - Dostawa za 10złKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Baltimore Scotch Whisky 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Smakowa Jamaica Rum (czarny)25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Jamaica Light Rom (biały)25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Mississippi Liqueur 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Etykieta na wino domowe czerwone (nr 380)Kup w sklepie
Nie wylewać serwatki, robić Ricottę i co dalej?
Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik