Nie wylewać serwatki, robić Ricottę i co dalej?

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy

Post autor: ollo »

Podam kilka pomysłów co zrobić z Ricottą za Niki Segnit ,,Sztuka gotowania''
Gnocchi z ricottą
Przepis na 32 gnocchi jako danie główne dla 2 osób
Składniki
250gr. ricotty odsączonej
40gr.mąki (można użyć zamiast mąki 40 gr.bułki tartej)
50gr.drobno startego parmezanu (zamiast parmezanu można użyć pecorino...pecorino forever!!!)
1 jajko roztrzepane
szczypta gałki muszkatałowej
drobna semolina lub mąka ryżowa do poprószenia
Robimy
1- rozsmarować warstwę rocotty na talerzu,równomiernie posypać mąką,parmezanem i gałką muszkatałową,nałożyć na wierzch jajko. Szybko wyrobić miękkie,wilgotne ciasto. Ciasto wyrabiać jak najkrócej.
2-Poprószyć dłonie mąką. Z około dwóch łyżeczek ciasta uformować kluskę o kształcie korka lub kulki i obtoczyć lekko w semolinie lub mące ryżowej. Jeśli ciasto jest bardzo wilgotne,lepiej położyć jego kawałek bezpośrednio na talerz zmąką i uformować kluskę widelcem a nie dłońmi
3-W dużym rondlu doprowadzć wodę do wrzenia i wrzucić pierwsze gnocchi. Kluska powinna zachować kształt i wypłynąć po około 1 minucie. Gotoać jeszcze przez minutę,wyjąć łyżką cedzakową i skontrolować konsystencję.Jeśli jest dibra to uformować gnocchi z pozostałego ciasta. Jeśli się rozpada,dodać nieco mąki i raz jeszcze ugotować jedną na próbę. Chodzi o to by zapewnić ciastu z ricotty zwartą konsystencję przy jak najmniejszej ilości mąki.. Kiedy to się uda możemy nieugotowane gnocchi zamrozić.. Ułożyć w jednej warstwie na lekko przyprószonej mąką blasze (używam folii metalowej spożywczej tej do pakowania kanapek),zachowując odstępy i wstawić do zamrażlnika.Po zamrożeniu do woreczka na mrożonki. Gotując-wrzucać zamrożone kluski do wrzątku ale tylko po kilka na raz. Potem jakiś sosik i szama...

Gnocchi z ricottą i szpinakiem
Biorąc pod uwagę ilości składników z poprzedniego przepisu
200gr.szpinaku na 250 gr. ricotty - Szpinak należy podgotować bez wody(wystarczy wilgoć na liściach) Kiedy nieco przestygnie odcisnać z resztek wilgoci.Powinny nam zostać dwie garści szpinaku..Posiekać go drobno i ewentualnie wymieszać z kilkoma łyżkami drobno posiekanej natki pietruszki i wyciśniętym czosnkiem. Należy go dodać do ricotty z mąką,parmezanem i jajkiem i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na 30 min. Ugptować gnocchi w zwykły sposób ale wyjąć z wrzątku natychmiast gdy wypłyną.
Następnym razem przytoczę jeszcze przepis na pankejki z ricottą i suflet z ricottą ale to za kilka dni bo dziś mi się już nie chce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”