Witam serdecznie całe forum. Oto moja historia:
Jako, że w cukrówkach mam już spory staż - postanowiłem w końcu spróbować wyprodukować żytniówkę.
Zacier z mąki zrobiłem wg. przepisu z forum z użyciem enzymów płynnych.
Rozrzedzanie i scukrzanie przebiegło prawidłowo.
Problem pojawił się dopiero w momencie gdy chciałem obniżyć pH zacieru, a mianowicie dodałem 40 g kwasku do zacieru składającego się z 40 l wody i 12 kg mąki - papierek lakmusowy w ogóle nie zmienił barwy. Boję się żeby nie przesadzić z ilością kwasku bo do cukrówki dawałem zawsze 50 g/140 l nastawu.
Czy ktoś bardziej doświadczony może podać jakieś orientacyjne proporcje ilości kwasku, np. na 5 l zacieru aby pH opadło do wartości ok 4,5?
Ile kwasku cytrynowego do zacieru z żytniej mąki?
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: środa, 9 wrz 2009, 19:59
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ile kwasku cytrynowego do zacieru z żytniej mąki?
Ja w ogóle nie zakwaszałem zacieru z mąki żytniej. Na wodzie jaką tu mam pH roztworu było około 4,7-4,8.
Robiąc jeden ze swoich pierwszych fermentatorów nadgorliwie postanowiłem obniżyć pH do idealnego dla enzymów. Dodałem (wydawało mi się śladową ilość) jakieś 10g na fermentator 33l i zdecydowanie przegiąłem w drugą stronę. Było coś około 3,2-3,5.
Smak też się zdecydowanie zmienił. Zamiast pięknie zacier pachnieć makaronem / mąką żytnią jakoś tak kwaśnie zaczął pachnieć. Od tamtej pory nie zakwaszam.
Robiąc jeden ze swoich pierwszych fermentatorów nadgorliwie postanowiłem obniżyć pH do idealnego dla enzymów. Dodałem (wydawało mi się śladową ilość) jakieś 10g na fermentator 33l i zdecydowanie przegiąłem w drugą stronę. Było coś około 3,2-3,5.
Smak też się zdecydowanie zmienił. Zamiast pięknie zacier pachnieć makaronem / mąką żytnią jakoś tak kwaśnie zaczął pachnieć. Od tamtej pory nie zakwaszam.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ile kwasku cytrynowego do zacieru z żytniej mąki?
Zawsze szybko schładzałem zamrożonymi petami, a kolejne zaciery robiłem na dundrze, więc odpowiednia kwasowośc już była. Nie bawię się w papierki lakmusowe, bo ... mnie wqrwiają. Ale dziś awaria zamrażarki, a dwie beczki 80l i ponad 40kg śruty żytniej
No to podjechałem po kwasek do sklepu. Przyjmując, że 5g na 10l zacieru, dałem dwie paczki po 20g na beczkę. Zobaczymy co będzie. Jeżeli "dzikusy" czy "mlekusy" wejdą przed drożdżami pójdzie to jako rekty, a jak nie to destylat żytni.
No to podjechałem po kwasek do sklepu. Przyjmując, że 5g na 10l zacieru, dałem dwie paczki po 20g na beczkę. Zobaczymy co będzie. Jeżeli "dzikusy" czy "mlekusy" wejdą przed drożdżami pójdzie to jako rekty, a jak nie to destylat żytni.
I love the smell of bimber in the morning.