Laik chce zrobić Koniak
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 21 sty 2022, 09:28
Witam, tak jak zaznaczyłem w tytule chciałbym zrobić swój pierwszy alkohol tj. koniak.
Jestem totalnie zielony i mam problem ze znalezieniem informacji na konkretny temat który mnie interesuje.
Mam roczne wino mocno wytrawne, które nie do końca pasuje mi smakiem (100L to trochę za dużo żeby w siebie wymuszać). Mam znajomego który ma rurki i mógłby mi pomóc coś z tym zrobić.
I tu moje pytanie, czy mogę to destylować jeden lub dwa razy i potem wrzucić do beczki dębowej?
Jeżeli tak to ile powinna leżeć w tej beczce?
Czy beczka musi być super szczelna czy wystarczy szczelny dół i nazwijmy to lekko szczelna pokrywką?
Jestem totalnie zielony i mam problem ze znalezieniem informacji na konkretny temat który mnie interesuje.
Mam roczne wino mocno wytrawne, które nie do końca pasuje mi smakiem (100L to trochę za dużo żeby w siebie wymuszać). Mam znajomego który ma rurki i mógłby mi pomóc coś z tym zrobić.
I tu moje pytanie, czy mogę to destylować jeden lub dwa razy i potem wrzucić do beczki dębowej?
Jeżeli tak to ile powinna leżeć w tej beczce?
Czy beczka musi być super szczelna czy wystarczy szczelny dół i nazwijmy to lekko szczelna pokrywką?
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Lektura na początek;
https://alkohole-domowe.com/forum/owoco ... -t112.html
https://alkohole-domowe.com/forum/konia ... -t251.html
https://alkohole-domowe.com/forum/owoco ... -t112.html
https://alkohole-domowe.com/forum/konia ... -t251.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 3838
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Janko
Po pierwsze z czego masz to wino. Jak z winogron to jak najbardziej na brandy "koniakopodobne" się nadaje, jak z jabłek to bardziej "calvadosopodobny" trunek można zrobić.
Ze 100l wina wyjdzie Ci około 20 l trunku o mocy w okolicach 60-63% (moc do beczkowania). Taki trunek powinien poleżeć w dębowej, 20l, beczce co najmniej 1,5 - 2 lata aby spełniał choć trochę wymogi produktu "koniakopodobnego". Beczka powinna być dębowa, wyługowana, szczelna i przechowywana w bardzo wilgotnym środowisku (85-90% wilgotności), tak aby po okresie leżakowania jeszcze coś w niej zostało.
Po pierwsze z czego masz to wino. Jak z winogron to jak najbardziej na brandy "koniakopodobne" się nadaje, jak z jabłek to bardziej "calvadosopodobny" trunek można zrobić.
Ze 100l wina wyjdzie Ci około 20 l trunku o mocy w okolicach 60-63% (moc do beczkowania). Taki trunek powinien poleżeć w dębowej, 20l, beczce co najmniej 1,5 - 2 lata aby spełniał choć trochę wymogi produktu "koniakopodobnego". Beczka powinna być dębowa, wyługowana, szczelna i przechowywana w bardzo wilgotnym środowisku (85-90% wilgotności), tak aby po okresie leżakowania jeszcze coś w niej zostało.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 21 sty 2022, 09:28
Re: Laik chce zrobić Koniak
Dziękuję za podpowiedź doddy. Pierwsze pytanie ile razy to destylować? Jeden czy dwa? Powiedz mi proszę jeszcze czy ważne żeby beczka była pełna, czy może być np. pół beczki. I ostatnie czy beczka musi być ultra szczelna? Mogę załatwić sobie Stara dębowa beczkę ale bez wieka, które chce zrobić sam i zastanawiam się czy dam radę zrobić takie mega szczelne i czy musi takie być. Minimalne powietrze zepsuje trunek?
-
- Posty: 1261
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Destylować 2x. Pierwszy raz aż leci niczym nie pachnąca woda. To tak ok 1/3 tego co wlewasz do kotła. Ale warto. W drugiej destylacji dopiero ciąć frakcje.
Z tej beczki raczej nic nie będzie. Bez dekla się nie nadaje bo destylat wyparuje. Nawet jak dorobisz dekiel to też nie wiadomo czy się beczka uszczelni. Ewentualnie znajdź bednarza i może on coś poradzi. Najprościej to kup nową beczkę 60l. Możesz zalać do połowy. No i nie więcej niż 50-55%. Bo przedębisz i nici z koniaku. Małe ilości możesz zrobić w mkamionce. 2-3 kostki dębu na kamionkę. Ja używałem tych z dębu limuzynowego. I dobre to po trzech latach było ino tylko mało i LP zutylizowała mi to szybciutko…
Z tej beczki raczej nic nie będzie. Bez dekla się nie nadaje bo destylat wyparuje. Nawet jak dorobisz dekiel to też nie wiadomo czy się beczka uszczelni. Ewentualnie znajdź bednarza i może on coś poradzi. Najprościej to kup nową beczkę 60l. Możesz zalać do połowy. No i nie więcej niż 50-55%. Bo przedębisz i nici z koniaku. Małe ilości możesz zrobić w mkamionce. 2-3 kostki dębu na kamionkę. Ja używałem tych z dębu limuzynowego. I dobre to po trzech latach było ino tylko mało i LP zutylizowała mi to szybciutko…
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Laik chce zrobić koniak?
Dobrze. Koniak jako nazwa i produkt jest zastrzeżona, i dobrze że jest. Za to jest mnóstwo innych trunków, wcale nie ustępującym tym Cognac, tylko robionych kawałek dalej, nie w tym regionie, a technologia jest dokładnie ta sama.
A gdzie ty się porywasz na takie coś, jak na dzień dobry chcesz stosować namiastki i to w najgorszej formie.
Beczka cieknie, kij tam, postawię pionowo.
A beczka bez wieka to nie jest beczka, to zbiornik na kapustę, umyć nogi i deptać, idąc dalej, po co myć nogi, kwas wszystko zdezynfekuje.
Jak się porywasz na destylat gronowy, destylowany oczywiście 2 razy, to musisz to leżakować, w szczelnej beczce, i nie nalane do połowy, bo to sensu nie ma.
Także jak chcesz się za to brać, to od razu porządnie, a jak ci się wydaje że sobie dekiel dorobisz sam, bo masz metrówkę i umiesz zmierzyć średnicę, to zwyczajnie powodzenia. Tego się tak nie mierzy.
Dobry bednarz wie, jak to wymierzyć, jak to zrobić, a ty nawet jak sobie komputerowo wymierzysz co do ułamków milimetra dekiel, to i tak..........nie będziesz wiedział jak gdzie i jak mocno..pierdolnąć młotkiem w obręcz.
A jak zamierzasz leżakować ten..kaniak rok, to lepiej sobie dupy nie zawracaj.
Dobrze. Koniak jako nazwa i produkt jest zastrzeżona, i dobrze że jest. Za to jest mnóstwo innych trunków, wcale nie ustępującym tym Cognac, tylko robionych kawałek dalej, nie w tym regionie, a technologia jest dokładnie ta sama.
A gdzie ty się porywasz na takie coś, jak na dzień dobry chcesz stosować namiastki i to w najgorszej formie.
Beczka cieknie, kij tam, postawię pionowo.
A beczka bez wieka to nie jest beczka, to zbiornik na kapustę, umyć nogi i deptać, idąc dalej, po co myć nogi, kwas wszystko zdezynfekuje.
Jak się porywasz na destylat gronowy, destylowany oczywiście 2 razy, to musisz to leżakować, w szczelnej beczce, i nie nalane do połowy, bo to sensu nie ma.
Także jak chcesz się za to brać, to od razu porządnie, a jak ci się wydaje że sobie dekiel dorobisz sam, bo masz metrówkę i umiesz zmierzyć średnicę, to zwyczajnie powodzenia. Tego się tak nie mierzy.
Dobry bednarz wie, jak to wymierzyć, jak to zrobić, a ty nawet jak sobie komputerowo wymierzysz co do ułamków milimetra dekiel, to i tak..........nie będziesz wiedział jak gdzie i jak mocno..pierdolnąć młotkiem w obręcz.
A jak zamierzasz leżakować ten..kaniak rok, to lepiej sobie dupy nie zawracaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Podwójna destylacja jest dobra, gdy fermentacja jest bez dodatku cukru.
Szczerze mówiąc odradzałbym dwa razy. Z tego powodu, że samo wino najpewniej ( określ się drogi autorze ile cukru dodałeś ) już ma 12-13% i będzie bardzo łatwo ciąć z niego frakcje. Jednokrotna destylacja to mniej straconych smaków.kwik44 pisze:Destylować 2x. Pierwszy raz aż leci niczym nie pachnąca woda. To tak ok 1/3 tego co wlewasz do kotła. Ale warto. W drugiej destylacji dopiero ciąć frakcje.
Z tej beczki raczej nic nie będzie. Bez dekla się nie nadaje bo destylat wyparuje. Nawet jak dorobisz dekiel to też nie wiadomo czy się beczka uszczelni. Ewentualnie znajdź bednarza i może on coś poradzi. Najprościej to kup nową beczkę 60l. Możesz zalać do połowy. No i nie więcej niż 50-55%. Bo przedębisz i nici z koniaku. Małe ilości możesz zrobić w mkamionce. 2-3 kostki dębu na kamionkę. Ja używałem tych z dębu limuzynowego. I dobre to po trzech latach było ino tylko mało i LP zutylizowała mi to szybciutko…
Podwójna destylacja jest dobra, gdy fermentacja jest bez dodatku cukru.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Laik chce zrobić Koniak
Chodzi o to, że źle się frakcjonuje wsad, gdy ma mniejszą ilość %. Szkoci już dawno temu zauważyli, że najlepiej się frakcjonuje destylat, który ma 28% w kotle.
Ze słodu, a już zwłaszcza z owoców nie osiągniesz 10% i więcej. Destylacja na raz pozwoli uzyskać mocniejszy w smaku, ale zbyt zabrudzony destylat.
Ja naprawdę nie wyważam otwartych drzwi.
Ze słodu, a już zwłaszcza z owoców nie osiągniesz 10% i więcej. Destylacja na raz pozwoli uzyskać mocniejszy w smaku, ale zbyt zabrudzony destylat.
Ja naprawdę nie wyważam otwartych drzwi.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!