Niska temperatura kolumny

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
Piwowarsky
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 07:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo, czysta, zbożowe
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: Piwowarsky »

Witam,
Mam nadzieję że dostanę tutaj w miarę normalne odpowiedzi na pytanie które mnie gnębi, w odróżnieniu od grup fb gdzie każdy jest mądrzejszy od Ciebie ale nikt nie pomoże, wracając do tematu, wczoraj odpalałem kolumnie na test czy konstrukcyjnie wyszło ok, wszystko fajnie wydajność solidna, ale zastanawia mnie bardzo niska temperatura na kolumnie ok. 72° na 10 półce(40cm nad kegiem) i pod ovm (15cm pod zaworem) w głowicy nie robiłem że względu że nie wydaje mi się potrzebny, kolumna 60,3 od 2 do 2,5kw mocy roboczej, zaizolowana, wypełnienie pryzmatyczne, refluks od ciepłego do zimnego, co ciekawe na początku termometr na 10p pokazywał 74.6 a po chwili od puszczenia ovm temperatura spadła do 71,6, i wiem że najważniejsze jest to aby temperatura była stała, ale ciekawi mnie to z jakiego powodu może się tak dziać, Termometry sprawdzone, podmieniane i pokazują ok.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: radius »

Odpowiedzi pewnie dostaniesz, ale zacznij używać znaków przestankowych m. innymi kropek i dziel wypowiedź na krótsze zdania ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: lesgo58 »

Widać te termometry już tak mają. Nie były fabrycznie kalibrowane do temperatur w których przyjdzie im pracowac na twojej kolumnie. Tak, że się nie przejmuj i pilnuj tylko aby wskazania były stabilne w czasie całego procesu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: rozrywek »

Rozumiem z kontekstu że sam robiłeś sprzęt?

Nie dziw się kolego że nikt ci na fb nie odpowiada, rozpisałeś się ale abyś potrzebne dane do odpowiedzi dodał to już nie.

Masz sondę pod olm, a nie masz w głowicy, ani zbiorniku?

To jak ty prowadzisz proces?

Jedna sonda 40cm od zbiornika, druga 15cm poniżej olm.

A co oznacza "wydajność solidna"?
Czyli jaka?

Chcesz odpowiedzi to zadaj pytanie porządnie.
Zdejmij tę otulinę i wklej fotki sprzętu.

Temperatura ci spadła? No jak odkręciłeś zawór na full to co się dziwisz.

A te termometry, to jak uważasz że pokazują poprawnie, bo je zapewne tylko do sprawdzenia zamieniłeś miejscami, jak znam życie, to mają poprawne wskazania? Oj wątpię.
Najpierw to termmetry sprawdź, to że wskazują i są aktywne na zmiany temperatury, to jeszcze nic nie znaczy

Najpierw to dobrze opisz, z fotorelacją, pamiętając o interpunkcji i spacjach, wtedy pogadamy.
Ciao.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Piwowarsky
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 07:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo, czysta, zbożowe
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: Piwowarsky »

Tak, sprzęt zrobiłem sam.
Termometr umieszczony w kegu, 40cm nad kegiem, 15 cm pod ovm(100cm nad kegiem).

Mówiąc solidny odbiór, miałem na myśli ok 1500ml na godzinę przy 2.5 kw.

Termometry sprawdzone, nie tylko przez zamianę miejscami, ale też przy wrzeniu (gotowaniu) wody. Pokazywały 98.25 wszystkie. Mieszkam w górach więc temperatura wrzenia jest troszkę niższa.

Zastanawiam się nad samą konstrukcją, wziernik zrobiony jest z cylindra 60/50 i kryzach 100/50. Grzybek natomiast jest na kryzie 100 z rurką 35mm, 60 mm wysokości, zakończony rurka 8mm na przelew. Czy to nie za wąsko?
Dodatkowo zamontowałem coś w stylu pierścienia centrującego, bo flegma spływała po ściankach wziernika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: wolan »

Hej to przewężenie nie powinno sprawiać kłopotu, rurka 35mm i ten przelew w środku powienien pracować poprawnie do mocy 3kW najwyżej, że zastosowałeś jakaś rurę grubościeną ale to i tak, nie będzie jakaś kolosalna różnica.
Zresztą wyższe ciśnienie powodowało by wzrost temperatury.
Pewnie te termometry tak mają :) wrzuć ich fotkę. Bo w sumie ich problem dotyczy :) kiedyś kupiłem termometry za 8zl na allegro i w zbiorniku proces kończył się na 110stopniach :bezradny:
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, najpierw sprawdź sobie ustawienie termometrów. Aby tego dokonać, wlej niedużą ilość wody do kega ( zakryj z naddatkiem grzałki! ) i doprowadź do wrzenia. Po stabilizacji powinieneś otrzymać 100st C na każdym uwzględniając aktualne ciśnienie atmosferyczne ( możesz wyszukać w google tabelę zależności wrzenia wody od ciśnienia atmosferycznego ).
Wtedy będziesz wiedział, czy i o ile Ci przekłamują wskaźniki.

ps - brak termometru w głowicy to moim zdaniem duży błąd. Ona Ci sugeruje ilość przedgonów. Jeśli masz zamiar robić tylko cukrówki, to spoko - jeszcze przejdzie, ale dla smakówek może być za mało.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
Piwowarsky
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 07:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo, czysta, zbożowe
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: Piwowarsky »

Sprawdziłem, na kegu 98.25, na 10p 94.5, ovm 92.5.
Zastanawia mnie że przekładając między sobą sondy to jest tak samo czyli np. Czujnik z kega na ovm pokazuje tez 92.5 a ten z ovm w kegu 98.25.
Destylator zrobiony do cukrówki, więc te 3 Termometry starczą.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Niska temperatura kolumny

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Bardzo kiepskie te termometry - może pomyśl o wymianie?
Natomiast do cukrówki najważniejsza jest stałość wskazań, a nie ich konkretna wartość.
Z tym, że tak kiepskie termometry mogą się wahać dla tej samej temperatury.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”