-
- Posty: 218
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ja opisałem swoje doświadczenia.
U mnie trunek po beczce, po czerwonym winie - miał inny kolor. Nie ściśle czerwony - ale tak jak napisałem - dostaje czerwonego zabarwienia. I ten kolor wizualnie jest inny niż z beczki lekko wyługowanej.
U mnie trunek po beczce, po czerwonym winie - miał inny kolor. Nie ściśle czerwony - ale tak jak napisałem - dostaje czerwonego zabarwienia. I ten kolor wizualnie jest inny niż z beczki lekko wyługowanej.
-
- Posty: 1195
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Tak oczywiście będzie. Dlatego też każda destylarnia ma swoje podejście. Taki Lagavulin wlewa na trzecie zalanie. A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej. Świeże beczki po winie stosuje się do finiszowania. Ile destylarni tyle podejść. Tyle dodatkowych możliwości zrobienia innej whisky. I każdy sposób jest dobry 

-
- Posty: 183
- Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łiski
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
https://youtu.be/99DmpTQY5e4 lubię oglądać poczynania tego jegomościa, może akurat komuś się ta wiedza przyda albo coś rozjaśni pozdro
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe 

-
Online
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ardbeg wydaje się być jeszcze jaśniejszy, choć Caol Ila też jest piękne słomkowa. Do tej pory myślałem, że to torf blokuje odzysk tanin z beczek. Ale Twoja teoria wydaje się być bardzo logiczna, zwłaszcza, że Lagavulin i Bowmore jest ciemniejszy.
kwik44 pisze:A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej.
Ardbeg wydaje się być jeszcze jaśniejszy, choć Caol Ila też jest piękne słomkowa. Do tej pory myślałem, że to torf blokuje odzysk tanin z beczek. Ale Twoja teoria wydaje się być bardzo logiczna, zwłaszcza, że Lagavulin i Bowmore jest ciemniejszy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 4
- Rejestracja: wtorek, 22 lut 2022, 16:12
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam, wszystkich chciał bym się poradzić kolegów bo mam 2 beczki 30l dębowe jedna zalana destylatem owocowym i z przepisu na kwaśny zacier wujka mniej więcej pół na pół moc 45% i stoi rok, a druga jest niedawno kupiona i zalana winem winogronowym ok 15% dosładzanym miodem. Planuję dać w prezencie jedna beczkę wypełniona qq+słód torfowy i nie wiem która będzie się lepiej nadawać urodziny za miesiąc więc wino leżało by tylko miesiąc co o tym myślicie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Posty: 2278
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Wybrał bym beczkę z winem. Ponieważ wprowadzi trochę słodyczy do będącego tam później alkoholu. Choć jest krótko.
K.

K.

-
- Posty: 4
- Rejestracja: wtorek, 22 lut 2022, 16:12
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dzięki tak chyba zrobię 

-
- Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lut 2022, 14:41
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam wszystkich, w tym przypadku dochodzi jeszcze kwestia barwienia karmelem, Ardbeg na pewno nie jest barwiony karmelem a Lavagulin 16 tak. Ogólnie zauważyłem, że whisky niebarwione karmelem mają właśnie taką słomkową barwę. Przy hobbistycznej produkcji lepiej polegać na sprawdzonym forum niż marketingu koncernów:) Pozdrawiam
Doody pisze:kwik44 pisze:A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej.
Ardbeg wydaje się być jeszcze jaśniejszy, choć Caol Ila też jest piękne słomkowa. Do tej pory myślałem, że to torf blokuje odzysk tanin z beczek. Ale Twoja teoria wydaje się być bardzo logiczna, zwłaszcza, że Lagavulin i Bowmore jest ciemniejszy.
Witam wszystkich, w tym przypadku dochodzi jeszcze kwestia barwienia karmelem, Ardbeg na pewno nie jest barwiony karmelem a Lavagulin 16 tak. Ogólnie zauważyłem, że whisky niebarwione karmelem mają właśnie taką słomkową barwę. Przy hobbistycznej produkcji lepiej polegać na sprawdzonym forum niż marketingu koncernów:) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 lut 2022, 15:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Online
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Jak pierwszy raz zalalem mbeczkę SM'em, to po 2 latach kolor trunku był jak herbata, choć trunek nie był przedębiony.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 28 lut 2022, 14:41
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Moje obserwacje dotyczą whisky sklepowych które są w wielu przypadkach barwione karmelem, nawet te z górnej półki, stąd też analizy koloru mogą prowadzić do złych wniosków. Wiadomo że samemu się tworzy się rzeczy niepowtarzalne. Z ciekawości zapytam jaka pojemność beczki po dwóch latach dała taki piękny kolor?
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Koledzy a ja mam problem z moją beczułką
Beczka 30l mocno wypalona zalana przez pół roku winem wytrawnym z biedry
Od pazdziernika zalana destylatem z soków i kompotów.
Destylat teraz jest kwaskowy
Czym to spowodowane?
Winem wytrawnym ?

Beczka 30l mocno wypalona zalana przez pół roku winem wytrawnym z biedry
Od pazdziernika zalana destylatem z soków i kompotów.
Destylat teraz jest kwaskowy

Czym to spowodowane?
Winem wytrawnym ?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Online
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Wina z biedronki to nie jest najlepszy trunek ługujący. Wina które leżakują w beczkach to zwykle wina takie jak Porto czy Sherry. Wina wytrawne są zwykle finiszowane w beczkach. Zwykle destylarnie profesjonalne wykorzystują beczki po winach które wymieniłem lub po destylatach takich jak burbon. Moim zdaniem lepiej beczkę wyługować zwykłą cukrówki niż winem z biedry.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 lut 2022, 18:59 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Online
- Posty: 2155
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
No teraz to już musztarda po obiedzie
Cukrówki nie robię
Będę pił kłaśne

Cukrówki nie robię

Będę pił kłaśne

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Online
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
To beczka o pojemności około 35 litrów. Wlałem 32 i jeszcze jest trochę miejsca. Teraz od prawie 2 lat (zalana 03.05.2020) po raz drugi stoi i czeka. Na razie jeszcze do niej nie zaglądałem. Pewnie w kwietniu pobiorę jakąś "próbkę"
KRistoof pisze: Z ciekawości zapytam jaka pojemność beczki po dwóch latach dała taki piękny kolor?
To beczka o pojemności około 35 litrów. Wlałem 32 i jeszcze jest trochę miejsca. Teraz od prawie 2 lat (zalana 03.05.2020) po raz drugi stoi i czeka. Na razie jeszcze do niej nie zaglądałem. Pewnie w kwietniu pobiorę jakąś "próbkę"

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1153
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ja mam zalane 25l winem wytrawnym gronowym czerwonym własnej roboty wzmocnione 5l 40% cukrowki. Chciałem pół roku trzymać wino, potem na 2 miesiące wyczyszczona węglem 2 razy rekty cukrówka. Czy może odpuścić cukrowkę?
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 1195
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Czekać i nie panikować. To niecałe 5 miesięcy w beczce.
-
- Posty: 218
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Wina wytrawne, czerwone, w większości leżakują w beczkach... Czasem krótko, kilka miesięcy, czasem dłużej, 1-2 lata, żadko jeszcze dłużej...
A beczki po winach są dostępne, ponieważ, beczka wraz z wiekiem traci "ekstraktywność" i nie jest w stanie oddać do wina tyle składników ile powinna np. w 1 rok.
Ale do whisky itp. się jeszcze dobrze nadaje, bo i też okres leżakowania jest znacznie dłuższy niż wina... Efekt dojrzewania dłuższy i lepszy, a przedębienia nie ma.
Doody pisze:Wina z biedronki to nie jest najlepszy trunek ługujący. Wina które leżakują w beczkach to zwykle wina takie jak Porto czy Sherry. Wina wytrawne są zwykle finiszowane w beczkach. Zwykle destylarnie profesjonalne wykorzystują beczki po winach które wymieniłem lub po destylatach takich jak burbon. Moim zdaniem lepiej beczkę wyługować zwykłą cukrówki niż winem z biedry.
Wina wytrawne, czerwone, w większości leżakują w beczkach... Czasem krótko, kilka miesięcy, czasem dłużej, 1-2 lata, żadko jeszcze dłużej...
A beczki po winach są dostępne, ponieważ, beczka wraz z wiekiem traci "ekstraktywność" i nie jest w stanie oddać do wina tyle składników ile powinna np. w 1 rok.
Ale do whisky itp. się jeszcze dobrze nadaje, bo i też okres leżakowania jest znacznie dłuższy niż wina... Efekt dojrzewania dłuższy i lepszy, a przedębienia nie ma.
-
- Posty: 223
- Rejestracja: niedziela, 31 sty 2016, 13:08
- Krótko o sobie: Nawrócony degustator, który kiedyś nie cierpiał bimbru
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam, na szczęście czarny scenariusz sie nie sprawdził . Tydzień temu zlałem roztwór 10% alkoholu i jest czysty, żadnych "glutów". Roztwór ma ładny zapach i był prawie cały pięknie klarowny, ostanie pól litra było trochę mętne. Nie próbowałem tego, bo w post nie tykam alkoholu, ale zapach zachęca do wypicia.
Duch Wina pisze:Pawlik67 pisze:Koledzy , chciałem sie jeszce dopytać w sprawie zabezpieczenia beczki przed rozsychaniem. Zrobiłem cukrowe, ale po rozcieńczeniu do 10% będę miał tylko 26 litrów beczka ma 30 litrów pojemności , a wchodzi do niej jakieś 31-32. Czy według was taka ilość roztworu zabezpieczy beczkę bez konieczności jej obracania?
W czym ma Ci pomóc roztwór 10% alkoholu etylowego? Masz duże szanse na wyhodowanie pięknego gluta (bakteryjnej galarety) w beczce, zwłaszcza jak będziesz miał dostęp powietrza. Kiedyś w swojej naiwności zaprawiałem spirytusem wodę w rurkach fermentacyjnych. Jakże byłem zdziwiony bogactwem życia mikrobiologicznego, które się tam rozwinęło. Roztwór 10% spirytusu nie jest antyseptyczny! Podobnie z resztą jak roztwór 95%Uprzedzając kontrargumenty - wino ma inne dodatkowe składniki, a poza tym przechowuje się je w beczkach zalanych po korek, bez dostępu powietrza.
Polecam poczytać "Granice życia".
Pozdrawiam,
Duch Wina.
Witam, na szczęście czarny scenariusz sie nie sprawdził . Tydzień temu zlałem roztwór 10% alkoholu i jest czysty, żadnych "glutów". Roztwór ma ładny zapach i był prawie cały pięknie klarowny, ostanie pól litra było trochę mętne. Nie próbowałem tego, bo w post nie tykam alkoholu, ale zapach zachęca do wypicia.
-
Online
- Posty: 2888
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dzisiaj postanowiłem zajrzeć do mojej "studni" gdzie zadołowałem mbeczkę 23 miesiące temu. Beczka 30l, wlałem 32 litry i było jakieś 7-8cm do otworu. Silikonowy korek. Zalane destylatem mieszanym 50/50 z pale ale i słodu wędzonego torfem. Wilgotność w studni 100% (woda płynie po ścianach, klimat jak w jaskini gdzie kapie ze ścian
Piasek na dnie studni mokry, beczka "omszała"odrobinę. Moc trunku wlewanego do beczki 56%. Beczka zalana od zakupu drugi raz, najpierw na 22 miesiące i teraz na 23 (na razie). Ubytek zaskakująco mały
między 1,5, a 2,5l. Co jak na prawie 2 lata jest moim zdaniem bardzo obiecujące. Spadek mocy do 48% co dobrze rokuje bo beczka ma leżeć pełne 3 lata, więc myślę że mniej jak 42- 43 nie będzie. Temperatura trunku z beczki - 9 stopni. (oczywiście podgrzałem do 20 do pomiaru stężenia).
Kolor, aromat i smak... dla mnie rewelacja
Nie będę rozcieńczał, zostawiam w mocy beczki. 48% to nie jest jakoś dużo a ja lubię w mocy beczki


Kolor, aromat i smak... dla mnie rewelacja

Nie będę rozcieńczał, zostawiam w mocy beczki. 48% to nie jest jakoś dużo a ja lubię w mocy beczki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 468
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
- Załączniki
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Te 48% jest zgodne z próbą paszczową czy nie jest aby tak, że długie leżakowanie w beczce wprowadza pewną niedokładność pomiaru spławikowago?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Wróć do „Przechowywanie destylatu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości