Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
Parę postów wyżej podałem kwik44 moje proporcje.
Oto one:
Oto one:
Krychu35 pisze: kwik44
Moje proporcje na jedną keksowke żytniego są takie:
2 szklanki wody
1 łyżka soli (Kłodawskiej) rozpuszczonej w wodzie
300g zakwas żytni (na mące zytniej typ 2000)
300g mąka żytnia 720
200g mąka pszenno razowa
Czasami 100g slonecznika, żurawiny pestek z dyni.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 303
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
majster1
Jak długi trzymałeś w piekarniku?
Ja nagrzewam piekarniku do 190*C i jak osiągnie temperaturę wstawiam na 40 min.
Tyle starcz i skórką nie jest twarda nawet czwartego dnia (ostatnio tyle wytrzymał chlebek)
Jak długi trzymałeś w piekarniku?
Ja nagrzewam piekarniku do 190*C i jak osiągnie temperaturę wstawiam na 40 min.
Tyle starcz i skórką nie jest twarda nawet czwartego dnia (ostatnio tyle wytrzymał chlebek)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 18:48 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
Ja zaraz po wyjęciu z piekarnika gorącą skórkę na górze nacieram świeżą słoniną, skórka nie twardniejemajster1 pisze:bardzo ladnie wyszedl tylko na skorka na górze po 2 dniach robi sie strasznie twarda.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 50
- Rejestracja: środa, 7 lis 2018, 13:50
- Krótko o sobie: Coś tam nieraz mi wyjdzie :)
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
Wydaje mi się, że 190 stopni to za mało. Pokaż fotki swoich wypieków.
Weź około 220-230 stopni, do tego zaparuj piekarnik. Oprócz tego przydałby się jakiś kamień a nie cienka blacha na jakiej chyba kładziesz chleb w piekarniku.
Weź około 220-230 stopni, do tego zaparuj piekarnik. Oprócz tego przydałby się jakiś kamień a nie cienka blacha na jakiej chyba kładziesz chleb w piekarniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
Zwróćcie też uwagę, że piekarnik piekarnikowi nie równy i nie zawsze jest to wina wyrobu. Czasem piekarnik źle rozkłada temperaturę, nie trzyma jej itd. szczególnie jak sprzęt starszy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2587
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Chlebek pszenno-żytni na zakwasie.
A to fakt, wymieniłem piekarnik kilka miesięcy temu i ten nowy jest dużo lepszy.
Sprawdzałem termometrami, nie dość, że w miarę jednolity rozkład temperatur, to i temperatury zgodne z ustawieniami.
Jak ustawię maksymalną 250 stopni, to ma 250-255.
Sprawdzałem termometrami, nie dość, że w miarę jednolity rozkład temperatur, to i temperatury zgodne z ustawieniami.
Jak ustawię maksymalną 250 stopni, to ma 250-255.
Pozdrawiam z opolskiego.