Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Post autor: mateusz85 »

Witam. Potrzebuje informacji jak to się robi i czy jest bardzo potrzebne. Chciałem słód zacierać w zbiorniku z płaszczem a następnie przelać studzić i dodać drożdże. Zastanawiam się jak to zrobić z tym wysładzaniem. Chcę użyć drożdży Koji. Dzięki za pomoc
koncentraty wina
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Góral bagienny »

Koji nie potrzebują zacierania ;)
Lejesz wodę sypiesz zboże mieszasz i dodajesz Koji
Czekasz na koniec fermentacji i na rurki :D
Edit. Sypiesz śrutę lub mąkę oczywiście nie całe ziarna.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:16 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Z tego co wyczytałem to przy zlewaniu zacieru z plansza oddzielić młóto , następnie je zlać woda 73 C i dodać do beczki . Dobrze rozumiem ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Tylko ta fermentacja bez zacierania będzie dłużej trwała ?
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Góral bagienny »

Masz kociołek z płaszczem to po kiego grzyba chcesz wysładzać :scratch:
Gotuj całość.
Nie wiem ile będzie trwała fermentacja po zacieraniu :scratch: chyba nikt tak nie robił bo po co :scratch:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:21 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

No widzisz na YouTube pokazywali że wysładzają. Jedyne miejsce gdzie mogę zobaczyć jak to się robi. A jak dodam te Koji do zatartego zacieru to też będzie ok ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Zamówię inne drożdże

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: ogurek »

Większość szkockiej fermentowania jest bez młóta. Możesz zacierać i filtrować, możesz zacierać i gotować gęste, miżesz użyć koj.
Tylko po co zacierać do koj?
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Dzięki. Już wiem że nie zacieramy do Koji. Zostanie w pamięci na zawsze.

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: ogurek »

Tu masz jeden z filmików jak zrobić to o co pytasz
https://youtu.be/cwxrajCK9mM
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 sty 2022, 19:50 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

ogórek - dziękuję Ci bardzo. Teraz wszystko jest już jasne. Jeszcze raz dzięki
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: rozrywek »

Nie. Nie jest jasne.
Nie możesz tylko zapamiętać że koji się nie zaciera.
Musisz jeszcze wiedzieć dlaczego.
Dowiedz się tego sam. Wtedy będzie nauka.
Słowo klucz: enzymy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Skir »

Qrcze ja zaczynałem najpierw cukrówka. Potem ŁKZWJ. Potem śliwka. Potem mąki, skrobie. Potem śruta i słód. Jabłka. Po drodze koji (apage satanas!). Kotła z płaszczem nadal się nie dorobiłem :). A dziś młodzież od razu na kocioł z płaszczem i słód. I jeszcze chce zacierać do koji :))).
@mateusz85 jak radzi rozrywek: czytaj, czytaj, próbuj, eksperymentuj, baw się destylacją. Ale po kolei jakoś :)
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Koledzy ja was doskonale rozumiem, macie 100% racji. Tylko że ja mam 37 lat zapitalam w pracy potem w domu przy dzieciach i koło domu. Nie ma już czasu na wszystko. Tego czego nie doczytać to właśnie proszę was o pomoc. Cukrowe , jabłka, śliwkę , gruszkę już przerobiłem dzięki koledze z forum który mnie pokierował i nie robił z tego żadnych problemów. z tego co próbujący napisali to wyszło całkiem nieźle. Więc teraz postanowiłem ruszyć dalej. Jak będę powoli działał i kombinował to w dzisiejszych czasach może mi czasu nie starczyć bo mnie może coś może schować pod ziemię np za miesiąc. Tak że jestem wam wdzięczny za pomoc i dziękuję.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Skir »

@mateusz85 spox, nie bierz do siebie o młodzieży, to są żarty :)
I love the smell of bimber in the morning.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Góral bagienny »

@mateusz85 Na ile możemy to pomagamy po to jest forum :D
Tylko nie rozumie po co chcesz wysładzać :scratch:
Masz kociołek z płaszczem , po to go kupiłeś by się nie bawić w filtrowanie a tu masz Ty chcesz filtrować :scratch:
Boisz się że Ci jakieś aromaty niepożądane przejdą do destylatu?
Nic takiego nie zauważyłem u siebie ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Góral bagienny »

No to doszliśmy do sedna :D
No to oszczędziliśmy Ci kupę roboty :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Skir »

i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie :)) przy zacieraniu enzymami, nawet na lenia, dużo lepszy aromat!
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Dziękuję
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Góral bagienny »

Spróbuj raz zrobić na Koji i ocenisz czy Ci smakuje ;)
Ja już z 1.5kg Koji przerobiłem i ani myślę kończyć.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: ogurek »

Demonizujecie filtrację :)
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: kiwitom23 »

mateusz85 pisze:Bo nie wiedziałem że jak ktoś ma płaszcz to nie musi wysładzać. Po prostu niewiedza
Wszystko żeście napisali, tylko nie to, po co robi się wysładzanie. Otóż kolego @mateusz85 jeżeli chcesz fermentować sam płyn, czyli brzeczkę, to wysładzasz, czyli wypłukujesz cukry, które są jeszcze w słodzie, bo szkoda ich. Jak fermentujesz z młótem, czyli ze słodem, to nie ma to sensu, bo drożdże i tak zeżrą te cukry, które się ostały na ziarnach. Ot i cała filozofia.
ogurek pisze:Demonizujecie filtrację :)
Filtracja spoko, zwłaszcza przy kociołku piwnym z fałszywym dnem, ale to wynoszenie młóta przez zaspy na kompostownik.... oj upierdliwe. :D
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: ogurek »

A wypompowywanie gorącej brei po destylacji? ;)
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: kiwitom23 »

ogurek pisze:A wypompowywanie
Tu akurat mam luksusik ;) spust 4" przy dnie zbiornika, podłączam do pompy z rozdrabniaczem i ona wysysa mi do kropelki wszystko, a młynek miele części stałe i wszystko ląduje w kanalizacji. Dobre co? :D
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Kiwitom23 - wysłał byś linka do tej pompy albo do podobnej ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: radius »

Skir pisze:i odpuść sobie koji! (moje odrębne zdanie :) )
Tak, jak napisał Góral bagienny, spróbuj choć raz zrobić nastaw na Koji a nie będziesz się więcej "bawił" w zacieranie enzymami :D
To moje (i nie tylko) odrębne zdanie :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Spróbuję na pewno zamówiłem 6 opak, ale z tego co wyczytałem w twoich postach o Koji to musi być stała temperatura. Muszę więc poczekać aż będą cieplejsze dni bo w domu nie mam za dużo miejsca no i żona cały czas chodzi i się pyta kiedy te beczki stąd znikną. Więc muszę z tym zacieraniem działać szybko.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1550
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Skir »

Koji to ZŁO!!! :o :o :o

A na poważnie: mając kocioł z płaszczem, zacierając i gotując wszystko razem (piszę tylko o śrucie, mąka to co innego), koji jest ok.
Ale kiedy występuję konieczność odcedzenia młóta, sądzę, że potraktowanie wrzątkiem śruty w pierwszym etapie zacierania wyciąga więcej aromatów i smaków niż zalanie wodą 30 stopni i dodanie koji. Jest też większe niebezpieczeństwo zakażenia. I dlaczego destylarnie whisky nie używają koji tylko drożdżaki, jeszcze określonych szczepów?.
Subiektywna ocena. A po za tym: to z Chin przyszło... jak zaraza. :)

Ceterum censeo KOJI esse delendam :D
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Doody »

Ja próbowałem Koji ale nie przypadły mi do gustu. Lubię ten zapach przy zacieraniu i moim subiektywnym zdaniem destylat jest lepszy ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: kiwitom23 »

mateusz85 pisze:Kiwitom23 - wysłał byś linka do tej pompy albo do podobnej ?
Oczywiście. Mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/pompa-sanitar ... 9594979747 miele prawie wszystko, jedynie przy pestkach ze śliwek raz się zablokowała i musiałem ją rozbierać.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Kiwitom23
Dziękuję bardzo. Takie coś bardzo by mi pomogło.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, chyba brakło podstawowej odpowiedzi. Wysladza się dlatego, że w tej wodzie (brzeczce) jest alkohol. Nie w ziarnie. Jeśli grzejesz bezpośrednio, bez płaszcza, to nie możesz dać młóta, bo się przypali. Tylko o to w tym chodzi. Niuanse smakowe również są, ale to daleka droga przed Tobą i przed nami.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2575
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 451 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: jakis1234 »

MASaKrA_Domingo pisze:. Wysladza się dlatego, że w tej wodzie (brzeczce) jest alkohol. Nie w ziarnie. Jeśli grzejesz bezpośrednio, bez płaszcza, to nie możesz dać młóta, bo się przypali.
Trochę Domingo pomieszałeś. Wysładza się młóto, czyli przelewa gorącą wodą, żeby wyciągnąć jak najwięcej cukrów, które zostały po zacieraniu. To jest przed fermentacją, więc alkoholu tam nie ma. Jeżeli fermentuje się wszystko razem z młótem, to wysładzanie nie ma sensu. W sumie można pewnie przepłukać młóto po fermentacji, ale to nie jest wysładzanie.
Potem można grzać też całość, jeżeli jest płaszcz, jeżeli nie to tak jak napisałeś - trzeba młóto oddzielić.
Ja akurat wyciskam przez prasę i potem ewentualnie jeszcze klaruję, nie mam płaszcza.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3834
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: Doody »

Kolega @jakiś1234 ma rację wysładza się młóto podczas zacierania, kiedy jeszcze o alkoholu nie ma mowy. Wysładzanie to inaczej przepłukiwanie młóta z resztek cukrów zawartych w nim. Zwykle wodę po wysładzaniu o zawartości Blg 2-4, używa się do kolejnego zacierania podnosząc tym samym Blg kolejnego zacieru.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: kiwitom23 »

A o czym ja pisałem wyżej???
kiwitom23 pisze:jeżeli chcesz fermentować sam płyn, czyli brzeczkę, to wysładzasz, czyli wypłukujesz cukry, które są jeszcze w słodzie, bo szkoda ich. Jak fermentujesz z młótem, czyli ze słodem, to nie ma to sensu, bo drożdże i tak zeżrą te cukry, które się ostały na ziarnach.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Oczywiście, że tak. Zbyt duży skrót myślowy. Pominąłem cały proces fermentacji, ale tak. Macie rację.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1906
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: drgranatt »

Nigdy - jak na razie - nie zacierałem więc nie wypowiadam się.
Przygotowując śrutę pod Koji zalewam ją wodą o temperaturze około 65°C a jak przestygnie do 35 zapodaję drożdże. Temperaturę fermentacji utrzymuję w granicach 27-28 stopni.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 22:23 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: seneka »

Ja dodam od siebie że w piwowarstwie po to też się wygładza żeby brzeczka była maksymalnie czysta. Z resztą pierwsze litry się zawraca właśnie po to. My nie potrzebujemy klarownego płynu. Potrzebujemy jedynie tego żeby gotując bez plaszcza nam się nie przypaliło a to są dwie różne bajki. Dlaczego my możemy fermentować z młutem pieowarzy już nie co z resztą efekcie przenosi więcej aromatu do trunku. Piwowarzy przyprawiają brzeczkę głownie chmielem. Podsumowując po fermentacji wystarczy pozbyć się mluta mętność może być. Można prasą można workiem filtracyjnym i łapami. Trochę więcej pracy ale w efekcie nie przypalimy. W tym wypadku wysladzanie nie ma sensu. Moim zdaniem w naszym przypadku lepszy efekt taki niż babranie się że sracz rurką czy fałszywym dnem. No i jeszcze jedno wysladzanie pochłania dużo czasu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 22:26 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wysładzanie przy zacieraniu słodu. O co chodzi

Post autor: mateusz85 »

Chciał bym bardzo wszystkim podziękować za tak obszerne wytłumaczenie mi mojego pytania, które zadałem na początku. Jesteście najlepsi z najlepszych. Szacun
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”