Chleb na zakwasie - własne wypieki

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Cześć wszystkim zainteresowanym,
Chciałem pochwalić się swoimi chlebkami na zakwasie :)
To mój pierwszy wypiek chleba z mąki orkiszowej pełnoziarnistej chyba Gdańskie Młyny. Chleb robiłem w wersji swojej, bez zaczynu bo i po co. Wyrastał w trybie turbo na podkręconym piekarniku do 30 stopni, ale było za wolno więc zwiększyłem do 50 stopni i wyszedł chlebek bojowy :) Jak ktoś to ładnie ujął w swoim poście "zaczepno-obronny" :)
Cheb1_1.jpg
chleb1_2.jpg
Totalna porażka, w środku zakalec. Niestety nie mam fotki przekrojonego, ale nie ma czym się chwalić.

Drugi wypiek:
Powtórzyłem na tych samych składnikach, czyli z mąki Orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny, tylko tym razem zrobiłem dwu etapowo. Zaczyn na wieczór, następnego dnia wyrabianie ciasta, wyrastanie i pieczenie - bez turbo i bez chodzenia na skróty :)
Chleb2_0.jpg
Chleb2_1.jpg
Chleb2_2.jpg
Wyrastał w piekarniku na wyłączonym ok. 4h, piekłem godzinę w tym rozgrzewanie piekarnika do 220 jak złapał temperaturę to zmniejszenie na 190 stopni na 30 min potem ta sama temperatura tylko z termoobiegiem przez 20 min. Po upieczeniu od razu wyjęcie z foremki i stygnięcie na kratce. Krojony już zimny. Zaraz po włączeniu piekarnika spryskałem go wodą z atomizera - taka mgiełka i mała ilość.
Wyszedł dobry, ciemny i zbity

Trzeci wypiek:
Ta sama metodologia. Dwuetapowo: zaczyn, następnego dnia wyrabianie ciasta, wyrastanie i pieczenie na tych samych nastawach.
Mąka Orkiszowa Pełnoziarnista ok 86,5%
Mąka pszenna T750 ok 13,5%
Chleb3_1.jpg
Niestety brak przekrojonego, ale wyszedł też dobry i w zasadzie niczym nie różnił się w smaku od drugiego wypieku.

Czwarty wypiek:
Metodologia pieczenia jw.
Mąka żytnia T720 ok. 41,5%
Mąka pszenna T750 ok 58,5%
Chleb4_1.jpg
Chleb4_2.jpg
Dużo jaśniejszy, mniej zbity, sprężysty i dobry

Piąty wypiek:
Jak na razie mój ostatni z ubiegłego tygodnia. Zasada wyrabiania i pieczenia jw.
Mąka Orkiszowa jasna ok 67,5%
Mąka Żytnia T720 ok 32,5%
Miał być tylko z mąki orkiszowej jasnej ale za mało jej kupiłem, a jak chciałem dokupić to już nie było
Chleb5_1.jpg
Chleb5_2.jpg
Sprężysty, nie jest zbity, ładnie się kroi i jeszcze lepiej smakuje.

We wszystkich wypiekach użyłem zakwasu 9-10 letniego (kupionego na Allegro w lutym) dodanego w ilości ok 250-280g
Wszystkie chleby wyrastały w foremkach na wyłączonym piekarniku ok 4 godz.
Zmieniałem nieco proporcje, ale finalnie zawsze to było: zakwas 250-280g + 1500g mąki
Zaczyn mieszany ręcznie, cista wyrabiane mikserem planetarnym na najwolniejszych obrotach (dzielone na dwie porcje ze względu na pojemność misy od miksera): 10 min po złączeniu z zaczynem, 1 godz. odpoczynku i znowu 10 min wyrabiania mikserem - w ostatniej fazie dosypywałem ziarna słonecznika, suszone pomidory z oliwkami (nigdzie nie dostałem samych), czasem wleciało trochę grubo mielonego pieprzu, czasem papryki ostrej.
Pomijam pierwszy wypiek, a pozostałe wychodziły chlebki wszystkie. Chlebki 5 dnia od wypieku nadal nadają się do jedzenia, 6-7 dzień to już są takie starawe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
alembiki

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: patrzal »

Zakalca szkoda, ale nie zmarnował się chyba? ;)
Bardzo ładne chlebki, gratuluję :) Chronisz je jakoś szczególnie przed wysychaniem?

użytkownik usunięty
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: użytkownik usunięty »

Fajnie napisane i pokazane.
Ja narazie, domowego wypieku, drożdżowego chlebka amatorem jestem.
Rozumiem, że po odjęciu odpowiedniej ilości zakwasu, jego ilość w słoiku, uzupełniasz letnią, przegotowaną wodą i obojętnie jaką mąką, w takim samym stosunku?
:ok:

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Wojtek5 »

defacto pisze:Fajnie napisane i pokazane.
Dzięki :)
defacto pisze:Rozumiem, że po odjęciu odpowiedniej ilości zakwasu, jego ilość w słoiku, uzupełniasz letnią, przegotowaną wodą i obojętnie jaką mąką, w takim samym stosunku? :ok:
Nie, Zakwas trzymam w słoiku w lodówce w minimalnej ilości ok 100-150g. Dokarmiam raz na tydzień ok. 50-60g mąki i tyle samo wody. Gdy potrzebuję upiec chleb, albo zrobić żurek wtedy zaczynam dokarmianie częściej by zwiększyć ilość zakwasu o ilość potrzebną tak by po wykorzystaniu potrzebnego zakwasu zostało właśnie te 100-150g. Zwykle jest to dokarmianie co 12h po 50 do maks 100g na dokarmienie. Zawsze dokarmiam zakwas mąką żytnią typ 2000.
patrzal pisze: Zakalca szkoda, ale nie zmarnował się chyba? ;)
Bardzo ładne chlebki, gratuluję :) Chronisz je jakoś szczególnie przed wysychaniem?
Dzięki :)
Zakalec następnego dnia był już jak cegła.
Zwykle z tych proporcji co opisywałem wychodzą cztery foremki widoczne na zdjęciach. Chlebki mają po ok 600g. Na ogół jeden zostawiamy, pozostałe lecą do zamrażarki. Pierwsze wypieki trzymałem zawinięte szmatką, ale zsychały się po dwóch dniach. Teraz zawijam je folią spożywczą i trzymają właśnie te 5 dni. Po rozmrożeniu też trzymają 5 dni
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Wojtek5 »

Wprawdzie to nie chleb, ale dziś pierwszy raz zrobiłem chałkę maślaną wg przepisu Kucharskiego z programu C+ Kuchnia

Przepis:
Składniki:
15g drożdży
190 ml mleka
3 jajka (2 jajka + jedno żółtko)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
500g maki T650
80g masła

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, wbić jajka + żółtko, wymieszać, dosypać cukru, soli, dodać mąkę. Zagnieść na cisto do jednolitej konsystencji.
80g masła zagniatamy na kilka etapów w ciście (mnie wyszło na 5 razy)
Całość zostawiamy na 2h do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, rozwałkowujemy je na długie wałki coś ok 80 cm
Zaplatamy na krzyż, całość odkładamy do wyrośnięcia na ok 0,5-1h
Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch chałki jajkiem
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 min (piekarnik dół i góra)

Finalnie wyszła chałka o wadze 864g
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sty 2022, 21:47 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 3 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

ogurek
100
Posty: 111
Rejestracja: niedziela, 29 paź 2017, 19:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: ogurek »

Jak smakuje ciasto?
Na tym filmiku jest fajny splot, ale szukam jeszcze dobrego ciasta ;)
https://youtu.be/yhkZC1uVuj4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sty 2022, 22:56 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Wojtek5 »

Robiłem na tym splocie łatwiejszym, a i tak gdzieś się zgubiłem. Chałka wyszła bardzo smaczna.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Wojtek5 »

Tym razem chlebek baltonowski z mąki T750 na drożdżach wg przepisu Kucharskiego z C+ Kuchnia
Wyszedł idealnie i szybko się rozszedł
Po wypieku miał 860g
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 sty 2022, 21:17 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Olka88
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 30 mar 2022, 14:58
Podziękował: 10 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Olka88 »

Wojtek5 pisze:Tym razem chlebek baltonowski z mąki T750 na drożdżach wg przepisu Kucharskiego z C+ Kuchnia
Wyszedł idealnie i szybko się rozszedł
Po wypieku miał 860g
W czym piekłeś chleb ? W normalnym piekarniku czy w jakimś specjalnym piecu ? Kiedyś piekłam i powiem szczerze, że fakt był mega smaczny ale potem sie troche rozlatywał :(

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: HeniekStarr »

Zwykły, domowy piekarnik. Na dno garść kostek lodu przed pieczeniem. Niektórzy wstawiają naczynie z wrzątkiem. Albo mocno spryskują wnętrze piekarnika. I nic się nie powinno rozlatywać.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Wojtek5 »

W zwykłym domowym piekarniku.

W tym przypadku sposób zagniatania ciasta był kluczowy. Robiłem go kilka razy i za każdym razem jeśli robiłem ściśle wg tego przepisu wychodził super, jak tylko poszedłem na skróty z zagniataniem rozlatywał się szybciej i robił się sztywniejszy drugiego dnia.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: boxer1981228 »

HeniekStarr pisze:Zwykły, domowy piekarnik. Na dno garść kostek lodu przed pieczeniem. Niektórzy wstawiają naczynie z wrzątkiem. Albo mocno spryskują wnętrze piekarnika. I nic się nie powinno rozlatywać.
Testowałem kila różnych sposobów zaparowania piekarnika żaden nie daje takiego efektu jak pieczenie chleba w garnku żeliwnym czy naczyniu żaroodpornym. Pieczenie w zamkniętym naczyniu pierwsze 20 minut daje to co profesjonalne piekarniki z parą.

HeniekStarr
600
Posty: 632
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 181 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: HeniekStarr »

Święte słowa. Mam garnek rzymski, ale sporych rozmiarów i rzadko w nim piekę chleb. Ale jeśli już to faktycznie, chrupka skórka, wilgotne wnętrze. Oczywiście trzeba pamiętać o nasączeniu gliny wodą przed użyciem.

Olka88
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 30 mar 2022, 14:58
Podziękował: 10 razy
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki

Post autor: Olka88 »

Dziękuję Ci Wojtku z odpowiedź, to nie wiedziałam, że daje się kostki lodu. Jeszcze raz dzięki, na pewno się zastosuję do tego ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”