DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Post autor: fo11rest »

kiwitom23 pisze:A co daje nastaw na dundrze w porównaniu z wodą, jeśli mogę tak nieśmiało zapytać? Walisz cały czas czystą melasę, czy dodajesz cukru trzcinowego?
Ja dałem do dundru tylko cukier trzcinowy bodajże do 25BLG. Efekt wyszedł zadowalający.

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pepex »

Planuję rum.
Przeczytałem morze postów w temacie. Gdzieś śmignęło mi info na temat dodawania pożywki DAP.
Pamiętam, że gdzieś było info by dodawać ją trzykrotnie.
Podpowiedzcie kiedy się dodaje? Na początku na pewno, a później?
Nastaw na Melasie i cukrze Dark Muscavado, drożdże Safspirit C-70.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Witam, nastawiłem 2 beczki po 50 litrów na rum. Do każdej wylądowało około 12kg melasy i 40 litrów wody. W jednej uzyskałem 17BLG, a w drugiej 18BLG. Dodałem drożdże Turbo Rum produkcji szweckiej, bo takie miałem, jednak dałem do każdej beczki po 1 saszetce przeznaczonej na 25 litrów wg producenta. Fermentacja ruszyła, ale nie była zbyt burzliwa, na powierzchni pojawiały się tylko małe bąbelki, nie było wcale piany. Dokładnie po 3 dniach fermentacja ustała, zmierzyłem BLG i w obu beczkach wynosi 4. Zmierzyłem też zawartość alkoholu refraktometrem, który pokazał w obu przypadkach 22%. Pomiar pewnie jest przekłamany, ze względu na zawartość cukru.

I teraz pytanie, czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?

Przy okazji jak ktoś robi rum z melasy, mam poradę, gdyż bardzo ciężko wyciska się melasę z worka. Ubabrałem się przy tym, a i tak nie udało mi się wszystkiego wycisnąć. Okazało się jednak, że jest prostu sposób na opróżnienie worka. Otóż wystarczy cały worek wsadzić do wiaderka, albo wanienki z gorącą wodą na jakąś godzinkę. Temperatura wody 50-60*C, po godzinie melasa staje się płynna i można ją wylać prawie jak wodę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Również zrobiłem podobne proporcje do twoich tylko dałem 12 kg melasy od Rybaka i 1 kg cukru trzcinowego na 44 litry wody. Drożdże szwedzkie takie małe niebieskie. Przerobiło do plus 2...Nie miałem czasu odpędzić. Po 3 tygodniach pojawił się biały nalot, a'la pleśń czy coś. Podobnie do Ciebie stosowałem gorącą wodę z chłodnicy i wstawiałem karnistry do wiadra fermentacyjnego. Wrócę z wyjazdu to zobaczę co będzie po odpędzie tego nastawu.

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: czytam »

Melasa zawiera wiele substancji niefermentowalnych (nawet połowę), więc 4Blg bez dodatku cukru, to już niezły, końcowy wynik fermentacji.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: .Gacek »

kiwitom23 pisze: ... czy melasa powinna odfermentować do zera, czy może są tam cukry niefermentowalne i poziom 4BLG jest OK? Czy może jednak za mało drożdży zadałem i dlatego taki wynik?
Wynik +4 blg jest bardzo dobry. Mi też zawsze nastaw kończył w tych okolicach bo tak jak napisał @czytam jest bardzo dużo cukrów niefermentowalnych.
Niestety drożdży dedykowanych nigdy nie stosowałem do rumu, używałem ulubionych Black Label , Prestige lub bayanusy. Fermentacja zawsze z pianą i grzałką na 25 stopni z racji chłodnego pomieszczenia ale trwało to minimum 10 dni.
Zawartość alkoholu w nastawie to jakieś 8,5% jak dobrze pamiętam liczenie blg...
Pozdrawiam Gacek.

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: moszeusz »

U mnie z nastawu podobnego do @kiwitom23 (co prawda w wiadrach po 25 L) zeszło do ok 4 blg w dwa dni. Nie spodziewałem się takiego szybkiego przerobu. Drożdże coobra rum.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ale chyba TURBO

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

moszeusz pisze:Nie spodziewałem się takiego szybkiego przerobu.
No właśnie, ja też. Moje były turbo, ale specjalnie dałem tylko po jednej saszetce, mimo że wg instrukcji powinienem dać po dwie, a do tego fermentowałem w 18-19*C, żeby spowolnić proces. Ucieszyłem się, jak zobaczyłem te drobne bąbelki bez objawów burzliwej, bo pomyślałem że spokojnie sobie pracują i pewnie potrwa to ze 2 tygodnie, a tu 4 dni i wszystko zeżarły, kosmos jakiś :scratch:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

Chcecie wolno użyjcie tych https://sklep.centrumfermentacji.pl/dro ... etanol-50g
U mnie ponad 3 miesiące pracowały :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Wolniejsza fermentacja zawsze daje lepsze efekty. Do wódek i spirytu mam już swoje ulubione, a mianowicie Starowara Vodka Professional, nieporównywalnie lepszy produkt niż po np Black Label, mimo że takie chwalone. Ale trzeba fermentować też w temperaturach rzędu 16-18*C.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: jakis1234 »

No właśnie, melasa kupiona - przy okazji, jeszcze raz dzięki @dynio :poklon;
Jak się beczka zwolni, to biorę się za przerób i dlatego pytanie, jakie drożdże będą najlepsze?
Jakoś nie mam przekonania do drożdży turbo, tam gdzie zależy nam na smaku.
kiwitom23 jak widzę proponuje Starowar Vodka Professional, proszę o propozycje i opinie jakie Wy używacie.
Możliwe, że gdzieś była o tym już mowa, ale nie znalazłem.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ja użyłem tych:
https://alembik.eu/405-drozdze-gorzelni ... yeast.html
i wyszedł super rumik, ale zastrzegam że robiłem melasę pierwszy raz i nie mam porównania z innymi grzybkami.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

Ja również będę na nich robił. Pytanie tylko ma ilu półkach prowadzić destylację na 3 czy ma 4 ? Jakie są Wasze spostrzeżenia ? Dodam, że rum będę robił pierwszy raz


Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

Ja zrobiłem zgodnie z sugestią @lesgo: odpęd + 3 półki i odbiór w zakresie 80-86%

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

leon24_36
150
Posty: 199
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 22:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: leon24_36 »

Professional ma też drożdże do rumu tyle że turbo. Myślałem o nich ponieważ też zakupiłem wiadro z akcji i chcę nastawić rum tylko jeszcze nie wiem czy samą melasę czy z dodatkiem cukru trzcinowego. Lubię rum ale są go nie robiłem i musze jeszcze poczytać
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: dynio »

@leon z wiaderka wyszło mi prawie 10L 60% więc chyba nie ma sensu dodawać jeszcze cukru, wydajność wychodzi b.dobra

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Takie spostrzeżenia
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego, nie wiem dlaczego, ale podbija smak
- warto zrobić drugi nastaw na dundrze , wiecej aromatu ale blg schodzi wtedy do 7 -8.
- proces na 4 półkach odbiór do70% a "pogony" warto zebrać i rektyfikować. Wychodzi całkiem przyjemna wódka, którą nazywam rerum.:)
- drożdże dedykowane do rumu. Nie turbo.
- pachnie wspaniale więc szkoda to przedębić
- Rum osiąga swój smak po minimum roku. Czekać cierpliwie
I love the smell of bimber in the morning.

wieku
250
Posty: 272
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wieku »

dynio pisze:3 półki i odbiór w zakresie 80-86%
Taki procent na 3 półkach ? Jaki RR ?



Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gary1966 »

Drożdże C-16 Wam polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: RE: Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

Skir pisze:Takie spostrzeżenia
-do melasy dodać trochę cukru trzcinowego
- drożdże dedykowane do rumu.
A polecisz jakiś konkretny cukier i miejsce, gdzie go kupić oraz konkretne drożdżaki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lut 2022, 00:43 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Nie przerobiłem ton melasy, żeby się wypowiadać. Ot, na zapełnienie beczki dębowej i trochę więcej. Używałem drożdży COOBRA RUM YEAST a cukier Diamant.
Robiłem wcześniej małą ilość na samym cukrze trzcinowym, ale to nie to. Było nieciekawe ale nagle po 11 miesiącach w zwykłej szklanej butli cudowna przemiana smaku. Ale to jednak nie to samo, co melasa.
Cukru do nastawu z melasy dodawałem mało: 2 kilo na beczkę 80l. Moim zdaniem podbijało smak.
Melasa od Adama z rybą.
Wydajność na dundrze jest mniejsza, bo mieszając dunder i wodę z melasą już na wstępie mamy wyższe BLG. A nie warto utrudniać drożdżakom pracę przygotowując im środowisko powyżej 25 BLG. Czyli, moim zdaniem, mając 25 BLG na dundrze, możemy przeliczać "alkoholowo" jakbyśmy mieli 18 BLG. Tak mi się wydaje, na podstawie zeszłorocznych nastawów.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

Skusiłem się na zrobienie cukrówki na dundrze po melasie. Ostatni odpęd wylałem, ale tak pięknie pachniało melasą i stwierdziłem, że szkoda. Tak więc po kolejnym odpędzie melasy, wlałem dunder do beczki, dolałem wody do prawie 50 litrów i jak zwykle wsypałem 12kg cukru. Normalnie przy 50 litrach wody i 12 kg cukru mam gdzieś około 20BLG, a teraz z tym dundrem mierzę i jestem w szoku, bo mam 27BLG. Czy jest to kwestia niefermentowalnych cukrów pozostałych w dundrze z melasy? Dałem do tego Black Label i spokojnie ruszyły mimo dość niskiej temperatury (18*C).
Co później z tym zrobić, żeby nie wyciąć całkiem aromatów melasy? Myślałem o jednokrotnej rektyfikacji.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kucio1 »

Tak w melasie jest prawie połowa cukrów, które nie przefermentują. Najlepiej odpęd i potem druga z podziałem.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Robiłem nastaw na dundrze ale dodałem cukru trzcinowego. Wtedy normalnie robiłem odpęd i drugi raz na półkowej. Wyszedł taki rumopodobny produkt ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

No właśnie, a ja chciałbym wódeczkę z leciutkim aromatem melasy, co w takim razie mam zrobić. Metoda 2,5 wytnie mi wszystkie smaki, więc może bez odpędu, tylko jednokrotna rektyfikacja.
Te miedziane sprężynki idą mi na jajca, co odpęd to muszę je czyścić, bo są czarne, a co ciekawe nigdy jajec nie poczułem, nawet minimalnie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

@kiwitom23 Na półkowej puść na wysokim barbotażu :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: kiwitom23 »

@Góral bagienny nie no cukier na półkach??? Toż to profanacja...
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: mocho »

Ja do dundru planuję dolać spirytus z cukru i to dopiero gotować, może tędy droga
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

To niezły pomysł. Ja żeby nie sypać zbyt dużo cukru do śliwek, dodałem tylko 3kg na 60 kg śliwek. Potem po fermentacji dolałem spirytusu i tak macerowałem jeszcze 3 dni. Potem odpęd i destylacja na półce. Wyszła całkiem fajna śliwowica.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Góral bagienny »

kiwitom23 pisze:@Góral bagienny nie no cukier na półkach??? Toż to profanacja...
Ee tam profanacja :D
Robiłem na półkowej spiryt z cukru dla chrześnicy bo nudziła ;)
Trochu zostawiłem sobie i tak stoi :D
Wezmę na zlot to popróbujecie :mrgreen:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Skir »

Temat oboczny, ale a propos cukrówek
Zrobiłem cukrówkę na młócie, na oszczędnie (cukier woda bez drożdzy, bo już są w młocie - tak z 3 lub 4 razy na tym samym młócie), w sumie 6 dam, do każdej dodałem po 10 ziarenek pieprzu. Miało być na zalanie beczki po winie (chyba jednak wino będzie dłużej a potem od razu destylat zbożowy). Ale spróbowałem buroka niedawno i zaskoczenie: mocna nuta pieprzu mocno przydusiła "aromat" buroka. :)
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Fajnie też działa ziarno ziela angielskiego ale tak 1 szt. na flaszkę.
Pozdrawiam
Darek

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Carl »

A ile macerować z takimi ziarenkami?

Wystukane z Tapatalka
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Doody »

Ja wrzucałem kiedyś 1 kulkę ziela do flaszki (jak jeszcze robiłem cukrówki i tak sobie tam była aż do wypicia flaszki ;) parę dni, tygodni , parę miesięcy. Różnie
Pozdrawiam
Darek

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Panowie nastaw z melasy musi być sklarowany za nim pójdzie na rurę ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie, ale lepiej poczekać, aż trochę syfu opadnie i na rury. :)
K.
Obrazek

Alien844
250
Posty: 259
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Alien844 »

Na jakiej mocy robić odpęd oraz drugą destylację ?
Będę używał katalizator z miedzią i głowica abratek.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: psotamt »

Należy klarować jak cukier lub glukozę, choć nigdy nie obejrzysz w fermentatorze skuteczności klarowania.
Ważne jest tu doświadczenie z cukrem lub glukozą, bo to robota na wyczucie. Ale gdy leci wężykiem widać jakość klarowania.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Saziru »

Witam
kupilem 5 kg cukru trzcinowego , jak na pierwszy raz zabawy z rumem wystarczy sam cukier , czy dokupić melasy? Drożdże Drożdże cobra do rumu.
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”