wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: darwoz »

Cześć,

Robię cydr a właściwie bazę pod Calvados.
Cydr robię na bazie wyciśniętego soku z jabłek. Po tłoczeniu ~37kg jabłka,
pozostało mi ~10kg wytłoczyn.

Postanowiłem zagospodarować wytłoczyny, zalewając 10kg wytłoków,
14l syropu => (woda + 1.9kg białego cukru buraczanego + 1.1kg cukru trzcinowego + 0.5kg melasy).
Sumaryczne BLG syropu ~23. W wytłokach w 10kg szacuje, że będzie jeszcze z 2-3l soku (~11BLG).

Zastanawiam się, czy proporcje ilości syropu są ok, czy może jeszcze dodać.
Nie chcę zrobić z tego bimbru cukrowego dlatego dodałem trochę melasy i cukru trzcinowego dla dodania bardziej egzotycznego posmaku.

Jaka jest Wasza opinia, ile dali byście syropu na 10kg wilgotnych wytłoczny.

Darek

Autor tematu
darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie

Post autor: darwoz »

Dodam tylko, że czytałem już 2 tematy które znalazłem na forum:

za:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... t6727.html

a nawet przeciw:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... 24644.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”