Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 16:16
Załączniki
Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Slant » środa, 15 gru 2021, 18:07

Witam serdecznie.
Ostatnio wykonałem odpęd z soku jabłkowego i wszystko byłoby ok gdyby nie jedna "dama" załączona na zdjęciu.
Dodam że była to druga dama w kolejności. Przed i po wszystko czyste. Zapach jabłko.
Stąd moje pytanie:
Czy ktoś może mi powiedzieć co "to" jest i dlaczego tak się stało ?
Chcę wykonać destylację surówki na półkowej i zastanawiam się czy mogę dodać ową "damę" przepuszczoną przez filtry do kawy (czy nie zepsuje to końcowego efektu) czy też lepiej ją pominąć ?

Nastaw :
100l soku jabłkowego NFC + 5 kg glukozy + 2 kg cukru , drożdże Bayanus 995 + Pożywka DAF

Odpęd był wykonywany na: zbiornik 100l w płaszczu + 20 cm rury wypełnionej czystą (umyta i mocno przepłukaną) miedzią + głowicą aabratek.
Moc grzania 4 kw

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau


Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2191
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Góral bagienny » środa, 15 gru 2021, 18:18

Ładuj w kociołek niczym się nie przejmuj :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

AAmatorek
100
Posty: 110
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: AAmatorek » środa, 15 gru 2021, 18:31

W kotle zrobila się piana i poszła do skraplacza. Według mnie do kotla będzie ok :)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2191
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Góral bagienny » środa, 15 gru 2021, 19:45

@AAmatorek Piana by była koloru brązowego , bo nastaw z soku z jabłek był.
Surówka jest czysta tylko mętna ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

AAmatorek
100
Posty: 110
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: AAmatorek » środa, 15 gru 2021, 20:06

Tak też może być, ale napisal, ze zrobił 100l i zbiornik tez ma 100 l i pewno za dużo wolnego miejsca tam nie było. Ja bym obstawiał ze dostała się dosłownie niewielka ilość piany pod koniec procesu i dlatego tak sie stało. Ale możemy sobie gdybać w każdym bądź razie dawaj to na rury i dobrze podziel :)
Ostatnio zmieniony środa, 15 gru 2021, 20:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6798
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: radius » środa, 15 gru 2021, 20:34

AAmatorek pisze:dostała się dosłownie niewielka ilość piany pod koniec procesu...

A to czytałeś?
Slant pisze: była to druga dama w kolejności. Przed i po wszystko czyste...
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3919
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: rozrywek » środa, 15 gru 2021, 20:55

Może dama była po czymś brudna.

Gluty czy inne fuzle moglyby wystąpić na początku, albo pod koniec, a tu ewidentnie jest ze środka.

Dosyć nietypowe zachowanie.

Jest też opcja ostrego podkręcenia mocy i nagłe wyplucie gluta.

W każdym razie cały zestaw jest do rozebrania i kompletnego, porządnego czyszczenia.

Higieny nigdy za wiele.

A' propos, mętne to wszystko jakieś, reszta też mętna czy krystalicznie czysta?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 16:16
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Slant » środa, 15 gru 2021, 21:24

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
@ Rozrywek
Sprzęt zawsze jest myty "po" i dokładnie spłukiwany. A naczynia , butelki , damy to zawsze myję dokładnie aby nic takiego się nie wydarzyło jak na zdjęciu.
Mętna była tylko dama nr 2 pierwsza i reszta po - kryształ .

Co do ilości zawartości kociołka to "przypomniało" mi się że było mniej niż 100 l
Także pianę chyba można wykluczyć acz nie do końca ... :)

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za szybki odzew :)

Pozdrawiam
ps.
@Góral bagienny
podczas destylacji zastosuję Twój patent z sokiem z Antonówki ;)
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2191
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Góral bagienny » środa, 15 gru 2021, 21:31

Polecam :ok: Naprawdę podbija aromaty :D
No ale trochu go będziesz musiał dodać bo surówki sporo :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Carl » środa, 15 gru 2021, 22:06

Slant pisze: patent z sokiem z Antonówki ;)

A możecie mnie wtajemniczyć? Chyba coś mnie ominęło...


Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2191
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Góral bagienny » środa, 15 gru 2021, 22:12

Wtajemniczyć tak na oficjalu :o :hahaha:
Do drugiego gotowania dodajesz sok z antonówki :)
Ile to już zależy od Ciebie, dodasz więcej destylat bardziej aromatyczny :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Carl » środa, 15 gru 2021, 22:49

Podobuje mi się taki patencik. Dziękuję. A % to ile tej antonówki dajesz? Tak choć orientacyjnie.

Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2191
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Góral bagienny » środa, 15 gru 2021, 22:53

Na około 15-20l surówki daję 5l soku :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Carl
200
Posty: 219
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Pływające "fuzle" w surówce.

Postautor: Carl » czwartek, 16 gru 2021, 08:19

Nie mało
Dzięki za info

Wystukane z Tapatalka


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość