Kalkulator nastawiania zacieru
-
Autor tematu - Posty: 210
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
- Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Marer.
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Plik otwiera sie w Excelu.
Pozdr. Calyx
Niezbedny do otwarcia jest pakiet Micro(syf)t Office.szczub pisze:Mi sie w ogóle nie chce uruchomić, pokazuje sie tam"wybierz program z listy" czy coś tędy.
Plik otwiera sie w Excelu.
Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Witam. Bardzo przydatne narzędzie, ale czy jest może wersja z obliczaniem też na inną moc alkoholu np.16% czy 10% . Pozdrawiammarer pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Parę dni temu umieściłem plik w innym wątku ale jakoś zaginął
Więc pomyślałem że założę nowy wątek.
Kalkulatorek jest bardzo prosty wystarczy tylko wpisać w żółtym polu ilość nastawu odpowiednią wartość i resztę nam już się samo przeliczy.
Program ustawia nam nastaw na 22 blg i zawartość alkoholu po przerobieniu cukru na ponad 13%.
Moim zdaniem nie ma sensu nastawiać bardziej procentowych zacierów ponieważ jest to nie ekonomiczne i bardzo czasochłonne ponieważ zacier potrzebuje znacznie dużo czasu do przerobienia cukru.
Jak wpiszecie ile nastawu chcecie zrobić to musicie zaznaczyć byle jakie pole czyste i zmieni to wartości.
Zapomniałem jeszcze dopisać że ja używam drożdży „RED ETHANOL”
Są naprawdę super.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Już był jeden magik który pomnożył przepis 1410 i wpakował 15 kostek drożdzy gdzie ja daję jedną. poczytaj spokojnie zanim coś wsypiesz bądź dodasz.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Już był jeden magik który pomnożył przepis 1410 i wpakował 15 kostek drożdzy gdzie ja daję jedną. poczytaj spokojnie zanim coś wsypiesz bądź dodasz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 210
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
- Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Witam po długiej przerwie mojej nie obecności
Co do pliku to można go przeliczyć i napisać na inne proporcje ale jak wcześniej pisałem nie ma sensu bo przerobiłem już wiele proporcji.
Stwierdzam że podana w tym pliku wychodzi najekonomiczniej w miarę najszybciej drożdże przerobią cukier.
Pozdrawiam
Co do pliku to można go przeliczyć i napisać na inne proporcje ale jak wcześniej pisałem nie ma sensu bo przerobiłem już wiele proporcji.
Stwierdzam że podana w tym pliku wychodzi najekonomiczniej w miarę najszybciej drożdże przerobią cukier.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Marer.
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 8 gru 2010, 10:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: tequila, sake, żołądkowa
- Podziękował: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Witam. Rozumiem co do ilości drożdży ale co do ilości cukru? Przecież są proporcje na wina słodkie wysokoprocentowe w których zawartość blg jest większa niż 22 a cukier dodaje się w partiach. Chodzi mi o kalkulator np. bez drożdży (to można wyczytać na samych drożdżach ile dodać do ilości nastawu). A chyba im mocniejszy nastaw bądź wino tym chyba więcej alkoholu do przedestylowania czyż nie? Nie wiem może się mylę.
-
Autor tematu - Posty: 210
- Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
- Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
- Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
@mikolaj1234
Moc alkoholu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
Z winami to jest trochę inna sprawa.
Z zacierami natomiast jest tak że jeśli zrobisz nastaw o jak największej zawartości alkoholu to i fuzli masz od groma.
Poza tym nastaw najszybciej osiąga tą średnią granicę około 13% procent alkoholu.
A dociąganie go w górę nie wiadomo ile to strata czasu i jakości bo prędzej zrobisz 2 nastawy 13% jeden po drugim w tej samej beczce niż jeden dociągniesz do 26% zawartości alkoholu
Moc alkoholu nie zawsze idzie w parze z jego jakością.
Z winami to jest trochę inna sprawa.
Z zacierami natomiast jest tak że jeśli zrobisz nastaw o jak największej zawartości alkoholu to i fuzli masz od groma.
Poza tym nastaw najszybciej osiąga tą średnią granicę około 13% procent alkoholu.
A dociąganie go w górę nie wiadomo ile to strata czasu i jakości bo prędzej zrobisz 2 nastawy 13% jeden po drugim w tej samej beczce niż jeden dociągniesz do 26% zawartości alkoholu
Pozdrawiam Marer.
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Nastawy - obliczenia i inne.
Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.
Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.
Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
J
Gdzieś już wieszałem podobną tabelę ale jest mi ją trudno znaleźć więc wieszam jeszcze raz i myślę, że to miejsce będzie odpowiednie.
Problemem jaki mam ja jest fakt, że jest kilka różnych skali sprawdzania gęstości nastawów. Tak się składa, że Balling nie jest używany w Oz - ja używam skali gęstości właściwej.
Mam nadzieję, że tabela coś wniesie do poniższej dyskusji i wyjaśni kwestię cukru i wody.
J
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Czy mam rozumieć, że popełniłem błąd jeżeli nastawiłem 13kg cukru i wlałem 45 litrów wody, na dwa opakowania T3? Czy ta prawidłowość dotyczy tylko zwykłych drożdży?rozrywek pisze:Macieju jak Marer napisał nie ma sensu marnotrawić cukru jeśli nie zostanie przerobiony.
poczytaj więcej sobie o nastawach, masz szeroki dział. Pamiętaj że ilość drożdzy nie idzie w parze z podwojeniem litrażu nastawu tylko logarytmicznie spada.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 01:25 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 20:57
- Krótko o sobie: Jestem normalnym ludziem...
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?
Hmmm...początkuję dopiero ale ostanio nastawiłem 13kg cukru na 45l wody i fermentacja zakończyła się po 60 godz. Drożdże T3 x 2 paczki wsypałem.lesgo58 pisze:e-Piotr
Na jednym T3 spokojnie przerobisz 13kg cukru w 5-6 dni.
W tej chwili mam nastawione 14kg cukru od 48 godz. też 2 paczki T3 i nastaw zaczyna powoli zwalniać.
Cukromierz mam taki http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74 jak w linku, po zakończeniu fermentacji wystaje tylko pół centymetra ponad ciecz(na skali ostatnia podziałka opisana jako 990) i nic już nie chodzi i nie bąbelkuje w beczce więc fermantacja zaostała zakończona.
Tylko trochę jestem zdziwiony że tak szybko bo z tego co czytam to powinno chodzić trochę dłużej?
... pierwszy raz mam już za sobą..
-
- Posty: 52
- Rejestracja: środa, 11 mar 2009, 19:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: psota
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Mam pytanie odnośnie kalkulatora nastawu. ..jak rozumieć podaną ilość drożdży z wyliczeń kalkulatora? Podawane jest przy 30 litrach nastawu 37,5 g, drożdży i 21 g pożywki, czy gdy stosuje się drożdże T48 to ilość pożywki i drożdży należy zsumować? T48 mają w sobie wszystko.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
To jest stary kalkulator. Dzisiaj już nie trzeba projektować drożdży i pożywek do nastawów. Co innego wino.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.
Skorzystaj lepiej z kalkulatora pod tym linkiem: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p121668
Prostszy i uwzględnia tylko proporcje wody do cukru przy założonej objętości i wartości blg. Wsypujesz turbo i hulaj dusza.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
A ja myślę że pomysłem Lesgo58 było skonsolidowanie wszystkich danych oraz kalkulatorów w jednym miejscu, oraz prośba do mod: o skasowanie, ewentualne zablokowanie zbędnych treści, aby pozostały suche, treściwe dane. Tak rozumiem założenie. Oczywiście mój post jest automatycznie też do usunięcia, jako nie wnoszący nic do tematu. Tak to widzę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
@ rozrywek
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.
Słuszna uwaga, ale akurat w tym temacie to OK. Temat jest stary, a ten nowy właściwy dotyczący tabel jest w innym miejscu.
http://alkohole-domowe.com/forum/tabele ... 12621.html
Myślę, że modowie to uporządkują.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]