Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kiwitom23
850
Posty: 873
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kiwitom23 » piątek, 26 lis 2021, 20:22

Skir pisze:W sumie zainspirowałeś mnie, co by kupić kolejną beczkę (qrwa grozi rozwód) i zalać pyrą. Rektyfikowaną. Może wyjść ciekawe.

Ja półkową zadębiłem i jest spoko, daj znać co ewentualnie wyjdzie z rekty. O rozwód się nie martw, ja ostatnio wylałem 60 litrów cukrówki z płynnym węglem i zalałem jakieś kartony mojej LP. Tydzień się przygotowywałem jak jej to powiedzieć :( :o , ale spoko nawet pomogła przy sprzątaniu, a robota była potworna, nie dość że wszystko czarne z węgla, to jeszcze lepkie - masakra. W sumie to jeszcze nie skończyliśmy :(
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


dostawa 5zł
Awatar użytkownika

kiwitom23
850
Posty: 873
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kiwitom23 » środa, 1 gru 2021, 21:41

Skir pisze:@Doody po półkowej, po roku nie jest zły, ale na pewno ustępuje żytu czy jęczmieniowi. Nie nadaje się też na ostre picie.

@Skir wczoraj miałem kilku gości w domu i raczyliśmy się czystą i whisky. W pewnym momencie pomyślałem, że zrobię im drinki ze skrobi półkowej z pepsi. Powiem tak, goście byli w szoku i nic innego już nie chcieli pić. Dopatrywali się jakichś nut melonowych i innych. Do końca nie zdradziłem z czego to było. Dzisiaj już miałem 5 telefonów co to było wczoraj serwowane.
Tak więc nie doceniasz tego trunku, kupuj beczkę i heja... :D
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1002
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » środa, 1 gru 2021, 22:18

@kiwitom23 mam półkę z butelkami skrobi po kolumnie półkowej. część zadębiona płatkami. Tak sobie myślę:
- burbon powstaje z mieszania min 80% qq plus inne zboże, bo qq pozostawia słodycz, ale z czasem gubi aromat
- pyra jest słodka, ale ma swój charakter po półkowej - do beczki na dwa lata;
I wyjdzie PROJEKT POLSKI BOURBON Z PYRY :). akurat burbon to w tym wypadku kiepska nazwa. może jakieś sugestie? na wiosnę ruszam ze skrobią do beczki (trzeba kupić beczkę i ją przygotować; trochę to potrwa)
Na majówkę przywiozę różne, roczne pyry. Porównamy :)
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

kiwitom23
850
Posty: 873
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 2 gru 2021, 02:16

@Skir dzisiaj moja LP zakosztowała i reakcja ta sama co u gości wczoraj, tak więc chyba nie porównamy, bo trunek znika w oczach, no chyba że skitram gdzieś jedną butelczynę. :-). Proponuję nazwę Grulbon od gruli :-)
Muszę uderzyć do Sinego Nosa, bo od niego miałem skrobię, a jak nie to daj jakiś namiar jak masz. Koniecznie muszę dorobić. Powiem tak, zostawiłem trochę czystego i nie jest to, to co z płatkami. Ja dałem pół na pół płatków amerykańskich średnich i wiśniowych na miesiąc, ale chętnie bym poeksperymentował z innymi, bo widzę że akurat tutaj robią robotę. Mam 2 rozeschnięte beczki i aż mi się nie chce za nie brać, bo roboty od cholery, a do tego ciągle trzeba mieć jakieś nowe wsady, ale chyba się zmobilizuję, bo w końcu trzeba by było się wziąść za melasę i rumik ukręcić. Tą pyrę to planujesz jako drugi, czy późniejszy wsad? No i co dać do beki na początek, żeby nie zepsuć efektu?
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 gru 2021, 02:24 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

patrzal
200
Posty: 228
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: patrzal » czwartek, 2 gru 2021, 08:02

Albo karbon od kartofli ;)
波乱万丈 酸いも甘いも / 乗り越えた あっぱれ ポーランド人 / 笑おう どんな時でも / なにくそ 笑いましょ
忙しさに 身を任せて / 消えていくだなんて べらんめえ!

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1002
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » czwartek, 2 gru 2021, 08:18

kiwitom23 pisze:@Skir dzisiaj moja LP zakosztowała i reakcja ta sama co u gości wczoraj, tak więc chyba nie porównamy, bo trunek znika w oczach

Jak znika trzeba szybko robić następną. Ja staram się mieć zawsze z 10l zapasu przynajmniej pół rocznego rekty. Teraz piję z czerwca rekty, a półki mam z grudnia 2020 i marca 2021

O!, A może PYRBON.
Teraz też mam grulę, w Biedrze czasem robią przeceny o 50%. Ale jakoś najbardziej lubię Peepes czy tak jakoś. Biała tytka i niebieskie i czerwone napisy, czy tak jakoś.
Ostatni zacier trochę przegiełem, bo spróbowałem 10kg plus 30l wody zmieścić w beczce 40l :) (jak zwykle nie chciało mi się iść 10m po inną beczkę) . Weszło, ale wiertara nie mogła iść na maksa. Zatarło się ładnie na 24,5 BRIX. Pracuje sobie na razie w temp 19 stopni, żeby nie szalało, potem podrzucę mu grzałkę do beczki.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

kiwitom23
850
Posty: 873
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 2 gru 2021, 13:21

@Skir mam 10 litrów, ale znika szybko. Pyrbon dobra nazwa, poznańska podoba mi się :-) No właśnie miałem wór z Peepes od Sinego Nosa. Po co dajesz grzałkę, jeżeli to nie koji to nie ma sensu, niech popracują trochę dłużej, ale za to w niższej temperaturze nie wyprodukują tyle syfków. Ja teraz fermentuję w 17-18*C i wyraźnie czuć dużą różnicę na korzyść w stosunku do tych co robiłem latem, jak miałem 22-24*C. Ja już właściwie przestałem używać małych wiader, wszystko robię w beczkach 60 litrowych, zapełniam je do 50-55 litrów, a że kocioł mam 60 litrów, to jest tak akurat.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

rozrywek
3000
Posty: 3246
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: rozrywek » piątek, 3 gru 2021, 05:31

Skir pisze:I wyjdzie PROJEKT POLSKI BOURBON Z PYRY :). akurat burbon to w tym wypadku kiepska nazwa. może jakieś sugestie?


Mówisz i masz:
Skirówka Ziemniaczana, zbożowa, skrobiowa, w każdym razie SKIRÓWKA. :mrgreen:

Z nazw regionalnych ziemniaka to:
Pyrówka
Grulowica
Perkówka
Z łaciny to wyjdzie...Solanum Vodca :D

A z Ojczyzny ziemniaka w ichnim języku ziemniak to Amkha.
W małżeństwie z Peru..to ......Polamka.

Kombinuj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1002
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » piątek, 3 gru 2021, 09:12

@rozrywek dzięki! jak zwykle masz zajebiste pomysły!!
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

Izzo
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 17:31
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Izzo » piątek, 3 gru 2021, 11:32

PoPoPo- PPP - Polish Potato Power :D
Albo Skrobianka, tak rodzimie jakoś 8-)

Awatar użytkownika

kiwitom23
850
Posty: 873
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: kiwitom23 » piątek, 3 gru 2021, 13:51

Izzo pisze:PoPoPo- PPP - Polish Potato Power :D
Albo Skrobianka, tak rodzimie jakoś 8-)


Tylko nie przeocz literki "i" w nazwie :D
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Izzo
30
Posty: 46
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 17:31
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Izzo » piątek, 3 gru 2021, 17:21

W dzisiejszych czasach takie przeoczenie byłoby niedopuszczalne i groziło odsiadką :roll:

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 gru 2021, 18:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 209
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Pablito » poniedziałek, 6 gru 2021, 20:25

Czy któryś z kolegów zacierał płatki ziemniaczane? (pomijam aspekt ekonomiczny)
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
Skir
1000
Posty: 1002
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Wszystko (no prawie) o zacieraniu skrobi ziemniaczanej

Postautor: Skir » sobota, 11 gru 2021, 13:34

Pytano gdzieś ile zostaje osadu. 10 kg skrobi, 30l wody, osad ok -3l
Na zdjęciu w butli 5l
20211211_125626.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
I love the smell of bimber in the morning.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość