Wino z aronii - liczenie proporcji
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2016, 14:34
Witam! Chciałbym upewnić się, że moje obliczone proporcje są poprawne. Chciałbym uzyskać wino polwytrawne ok 14,5%. posiadam balon 45l ale oczywiście robię winka z małym zapasem na zlewanie itp. Posiadam dwa zbiorniki fermentacyjne i w każdym będzie 25l wina. A więc proporcje aronia 17,5 kg aronii z której pp fermentacji wycisne ok 11,5 l soku, sok z jabłek 3,5l. Blg aronii z poprawka na niecukry 9, jabłka 7. Zawartość kwasu aronii 13,5 jabłek 10,5. Średnia zawartość cukru 85g/l kwasu 12,75g/l. Wychodzi na to żeby uzyskać kwasowość 7,5g należy rozcienczyc ok 1,59 razy co daje mi 25,5 litra moszczu z wodą. Cukru w owocach na 15 litrów soku będzie ok 1,3 kg. Z wyliczeń na 14,5 procent powinienem dać 6,25 kg cukru. Po odliczeniu tego zawartego w owocach wyjdzie mi ok 5 kg który muszę dodać. Wody po odliczeniu od ilości moszczu z wodą wyjdzie 10,5 l a po odjeciu objętości cukru wyjdzie ok 7,4 l wody której muszę dodać. Ostatecznie wszystkie proporcje na 25 litrów wina. sok z jabłek i aronii który wycisne po fermentacji ok 15l, woda 7,4 l, cukier 4,98 kg. Teraz moje pytanie - czy tu się wszystko zgadza? Oczywiście po zakończeniu fermentacji doslodze wino aby było polwytrawne do granicy od 8 do 12 g/l wina. Jestem dopiero początkujący w temacie wyrobu win dlatego proszę o sprawdzenie proporcji i może o jakieś wskazówki. Dziękuję!
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Jeśli mogę coś doradzić to zrób wino z czego innego. W zeszłym roku popełniłem wino z aronii i w smaku " szału ni ma d..y nie urywa". Jest to najgorszy owoc moim zdaniem z jakiego robiłem wino. W smaku jest dziwny, po spożyciu czuć na języku jakby osad nie wiem coś dziwnego. Pomimo tego że wino jest u mnie w domu pijalne to było niestety przedestylowane. Zastanów się raz jeszcze zanim zaczniesz robić bo nie warto.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2016, 14:34
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Owoc aronii jest nijaki jeśli chodzi o wino, czy destylat. Ciężko otrzymać coś, co nas będzie zadziałało w smaku, jak i aromacie. Robiłem wina z samego soku, jak i z całych owoców i wszystkie kończyły jako destylat z RR4/5☺ Natomiast, jako dodatek do wisni, malin, truskawek, czy jabłek jest super. Po prostu owoc stworzony do kupażu.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 14:09
- Krótko o sobie: Skromny winiarz i bimbrownik
- Ulubiony Alkohol: wino aroniowo-jabłkowe i nalewki
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Jak ktoś lubi owoce aronii surowe to i wino z samego owocu zasmakuje.
Najlepszymi jabłkami do aronii są moim zdaniem antonówka.
Ja początkowo jak robiłem wino jabłkowo-aroniowe to oba owoce miksowałem w stosunku 15:10 (aronia:antonówka) winko wychodzi bardzo dobre. Nadawało się do bezpośredniego picia oraz jako baza do grzańca. Tylko jeden mankament, bardzo długo się klaruje.
A smak takiego wina jest najlepszy po około 1 roku.
Najlepszymi jabłkami do aronii są moim zdaniem antonówka.
Ja początkowo jak robiłem wino jabłkowo-aroniowe to oba owoce miksowałem w stosunku 15:10 (aronia:antonówka) winko wychodzi bardzo dobre. Nadawało się do bezpośredniego picia oraz jako baza do grzańca. Tylko jeden mankament, bardzo długo się klaruje.
A smak takiego wina jest najlepszy po około 1 roku.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Owoc aronii jest nijaki? Absolutnie się z tym nie zgadzam, ale to tylko moje zdanie.
Mógłbyś jeszcze napisać ile czasu dojrzewałeś te wina? W sumie napisz o nich coś więcej np. jakie drożdże, jakie proporcje-sok/cukier/woda, zawartość alkoholu, cukier resztkowy.
Chociaż muszę przyznać rację odnośnie destylatu, dostałem kiedyś próbkę i niezbyt mi podeszło.
W sumie to zaprzeczasz sam sobie... Skoro jest nijaki to po co dodawać go do innych owoców? Taki dodatek nie powinien wnieść nic...
Mógłbyś jeszcze napisać ile czasu dojrzewałeś te wina? W sumie napisz o nich coś więcej np. jakie drożdże, jakie proporcje-sok/cukier/woda, zawartość alkoholu, cukier resztkowy.
Chociaż muszę przyznać rację odnośnie destylatu, dostałem kiedyś próbkę i niezbyt mi podeszło.
W sumie to zaprzeczasz sam sobie... Skoro jest nijaki to po co dodawać go do innych owoców? Taki dodatek nie powinien wnieść nic...
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2016, 14:34
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Plan mam taki.
Wiadro 20L.
10L soku z aronii 100%
5L soku jabłkowego 100%
1kg cukru
Po miesiącu zlewanie i jeszcze 1kg.
Dobre proporcje czy powinno być jakoś inaczej? Dolać wody? Może być zwykle wiadro fermentacyjne w którym robię cydr czy musi być szczelny balon?
Wiadro 20L.
10L soku z aronii 100%
5L soku jabłkowego 100%
1kg cukru
Po miesiącu zlewanie i jeszcze 1kg.
Dobre proporcje czy powinno być jakoś inaczej? Dolać wody? Może być zwykle wiadro fermentacyjne w którym robię cydr czy musi być szczelny balon?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Podaj więcej danych, jaki procent planujesz, jakie jest BLG i pH zmieszanych soków, jaka wytrzymałość % drożdży? Balon to najlepsza alternatywa, sprawdzona od lat. W wiadrze robi się przeważnie tylko fermentację burzliwą z owocami z tego względu, że łatwiej jest później te owoce odcedzić i wyciągnąć. Raczej nie trzymałbym wina przez rok w plastiku.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Majster, dolewka wody jest uzależniona od kwasowości, nie widząc jaka jest, można tylko teoretycznie planować ile dać wody.
A nie da się tego za bardzo ocenić, bo kwasowość zwłaszcza soku z jabłek może być bardzo różna.
Jeżeli nie masz jak zmierzyć kwasowości, to ja bym spróbował nie dodawać wody.
Jeżeli chodzi o cukier, to dopóki nie stwierdzisz jaką chcesz mieć moc wina, to też nie wiadomo ile tego cukru dodać.
Średnie Blg wychodzi około 13, jeżeli nie uwzględniłeś poprawki na niecukry, to mamy w efekcie końcowym Blg około 9.
Jeżeli chcesz na przykład 14% to mamy 17 gr. x 15 l x 14% = 3570 g, teraz minus cukier który już jest, czyli 9 Blg x 10 g x 15 l=1350 g.
Czyli trzeba dodać 3570 g - 1350 g = 2220 g (około 2,2kg) cukru.
Dopasuj sobie te obliczenia do swoich potrzeb.
A nie da się tego za bardzo ocenić, bo kwasowość zwłaszcza soku z jabłek może być bardzo różna.
Jeżeli nie masz jak zmierzyć kwasowości, to ja bym spróbował nie dodawać wody.
Jeżeli chodzi o cukier, to dopóki nie stwierdzisz jaką chcesz mieć moc wina, to też nie wiadomo ile tego cukru dodać.
Średnie Blg wychodzi około 13, jeżeli nie uwzględniłeś poprawki na niecukry, to mamy w efekcie końcowym Blg około 9.
Jeżeli chcesz na przykład 14% to mamy 17 gr. x 15 l x 14% = 3570 g, teraz minus cukier który już jest, czyli 9 Blg x 10 g x 15 l=1350 g.
Czyli trzeba dodać 3570 g - 1350 g = 2220 g (około 2,2kg) cukru.
Dopasuj sobie te obliczenia do swoich potrzeb.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
ok dzieki. Kwasowości nie zmierze, ale w smaku aronia jest zajebiście kwasna i cierpka aż wykręca. Sok będę dodawał typowo słodki ze słodkich jablek, nie z kwaśnych dla równowagi. 2 kg cukru rozumiem, że 1 kg do fermentacji i 1 kg po fermentacji?
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Możesz dodać go na dwie raty (chociaż przy takiej ilości to drożdże sobie poradzą i na jeden raz), ale to wszystko w trakcie fermentacji.
Otrzymasz wino o mocy około 14% wytrawne. Potem, jak już drożdże padną lub je ubijesz - to wtedy dopiero dosłodzisz wino tak jak chcesz.
Pamiętaj, że obliczenia wykonałem opierając się na Twoich danych Blg i zakładając, że nie odjąłeś poprawki na niecukry.
I druga sprawa, to że aronia jest kwaśna, nie do końca mówi o tym, ile ma kwasu. Czasami owoce o dużej zawartości kwasów i cukru wydają się nam mało kwaśne, a te mające mniej kwasu, ale i mało cukru - kwaśne.
Nie, ten cukier został wyliczony do fermentacji, tak żeby osiągnąć zakładane 14% alkoholu.majster1 pisze:ok dzieki. Kwasowości nie zmierze, ale w smaku aronia jest zajebiście kwasna i cierpka aż wykręca. Sok będę dodawał typowo słodki ze słodkich jabłek, nie z kwaśnych dla równowagi. 2 kg cukru rozumiem, że 1 kg do fermentacji i 1 kg po fermentacji?
Możesz dodać go na dwie raty (chociaż przy takiej ilości to drożdże sobie poradzą i na jeden raz), ale to wszystko w trakcie fermentacji.
Otrzymasz wino o mocy około 14% wytrawne. Potem, jak już drożdże padną lub je ubijesz - to wtedy dopiero dosłodzisz wino tak jak chcesz.
Pamiętaj, że obliczenia wykonałem opierając się na Twoich danych Blg i zakładając, że nie odjąłeś poprawki na niecukry.
I druga sprawa, to że aronia jest kwaśna, nie do końca mówi o tym, ile ma kwasu. Czasami owoce o dużej zawartości kwasów i cukru wydają się nam mało kwaśne, a te mające mniej kwasu, ale i mało cukru - kwaśne.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
ok dzieki, dzisiaj wieczorem bede nastawiał. Drożdże będą takie jak na zdjeciu + pożywka.
Chciałbym aby wyszlo wino wytrawne. Jaka jest najlepsza temperatura do fermentacji? 21 st C będzie ok? Czy ma sens sładzanie nastawu w pierwszym tygodniu?
Chciałbym aby wyszlo wino wytrawne. Jaka jest najlepsza temperatura do fermentacji? 21 st C będzie ok? Czy ma sens sładzanie nastawu w pierwszym tygodniu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
Fermentacja w 21*C jest OK. Natomiast, jeżeli chcesz wino wytrawne, to ostrożnie z cukrem. Twoje drożdże mają wytrzymałość do 18% (sporo jak na wino), więc albo oblicz sobie ilość cukru na te 18% (wychodzi 3240g) i wtedy drożdże padną same od zawartości alkoholu, albo jak chcesz słabsze wino, to będziesz musiał ubić je piro, choć przy wytrawnym winie nie ubijałbym drożdży bo i po co? Wzory do obliczeń podał Ci już kolega @jakis1234.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino z aronii - liczenie proporcji
ok dzieki sory ze takie glupie pytania zadaje ale to dla pewnosci zebym bledu nie popelnil. Czyli widze ze robi sie wszystko podobnie jak cydr tylko troche dluzej, wiecej zlewania i dodaje sie cukier wg uznania. Wole żeby bylo wytrawne, bardziej szlachetne, nie bedzie sie go piło takimi duzymi ilosciami.
sok z aroni 100% bardzo mocny, kolor prawie czarny
Mod.
Następny post bez polskich znaków, pójdzie do kosza.
sok z aroni 100% bardzo mocny, kolor prawie czarny
Mod.
Następny post bez polskich znaków, pójdzie do kosza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 14:35 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt: