Bacon whisky

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Czy ktoś pił lub robił taki trunek? :)
Napotkałem przepis gdzie do destylatu dodaje się wytopiony tłuszcz z boczku lub polików. Po jakimś czasie wszystko ląduje w zamrażarce, tłuszcz zamarza a zlewa się aromatyzowany alkohol.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lis 2021, 08:15 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: seneka »

Pić nie piłem. Ale mam butelkę jakiegoś amerykańskiego wypustu. Tyle że opinię różne więc się jeszcze nie zdecydowałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: Góral bagienny »

Próbuj to coś :scratch: i daj znać czy to pijalne jest :o
Czasami nazwa odrzuca a trunek ciekawy jest :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: artur.sukiennik »

Ja za tydzień spróbuje zrobić na destylacie z kukurydzy i może na łkzwj, jestem ciekawy jak to smakuje :D
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lis 2021, 22:42 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: seneka »

No ciekawe. Boczek może i nawet pasować bo smażony ma takie jakby3 skarmelizowane slodkie smaki. Ciekawe jakby też wrzucić kawałek takiego mocno spieczonego.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

patrzal
250
Posty: 280
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: patrzal »

Słyszałem o podobnie "mięsnej" rzeczy - mezcal de pechuga. Przy destylacji mezcalu dodaje się owoców i innych dodatków smakowo-aromatycznych, i na drodze par wiesza się drobiową tuszkę. Destylat ma przechodzić mięsno-tłuszczowymi aromatami, a jako bonus po destylacji zostaje ugotowane na parze mięso do opędzlowania :-D

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: zaradek »

W jednym z ostatnich odcinków "5 sposobów na" chłopaki robili tam ten trunek - możecie znaleźć go na YT.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: artur.sukiennik »

Ja się z tym spotkałem ma tym blogu https://piwnygaraz.pl/guanciale-whisky-zrob-to-sam/

Przepisy podobne, różnią się nieco postępowaniem po wymieszaniu tłuszczu z alkoholem:-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: artur.sukiennik »

Jednak na pierwszy rzut poszedł poczciwy Wujek jessie.
0,7 destylatu
350g boczku

Boczuś wytopiłem, uważając zeby nie przypalić tłuszczu. Gorący tłuszcz wlałem do słoika i zalałem destylatem. Do słoika dodałem też kilka kawałków dobrze wysmażonego mięsa. Zostawiłem mieszankę w tem pokojowej na 5h mieszając energicznie co jakiś czas. Potem.na noc do lodówki i rano na kolejne 5h do zamrażarki. Tłuszcz ładnie się oddzielił ale destylat po przefiltrowaniu nadal pozostał mętny jak szlak :angry:


Jeśli chodzi o efekty. Smak beconu przeniknął do destlatu. Można wyczuć dymne aromaty i smak skarmelizowanego mięsa. :ok:

Smak jest ciekawy ale nie wiem czy mogę powiedzieć że trunek będzie w ten sposób uszlachetniony.

Ale ogólnie jestem zadowolony. Zrobiłem ciekawy alkohol a dodatkowo zjadłem carbonarke i jajecznice na boczku :) :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: Doody »

Chyba jednak lepiej łączyć szampana z truskawkami :mrgreen:
Szacun za próbę :respect:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: seneka »

Będę musiał odpalić kiedyś to moje cudo. Ale jakoś mnie nie zachęciłeś. W każdym razie dziękuję za próbę.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: artur.sukiennik »

Z tego co czytałem ten trunek co masz jest robiony inaczej:-)najpierw destyluje się surówkę, potem maceruje mięso i dopiero druga destylacja:-) napewno można zaskoczyć znajomych boczkowym alko:-):-)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: Góral bagienny »

Artur a tak z ręką na sercu :) będziesz go robił dalej ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: artur.sukiennik »

Eksperyment uważam za udany i raczej nie będe powtarzał :evil: :odlot: no chyba że przy okazji jak mi zostanie dużo tłuszczu z obróbki boczku to na lepszym destylacie zrobię dla porównania.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: rozrywek »

Ja na to z przymrużeniem oka patrzę, chociaż pół litra trunku można na eksperyment poświęcić, to wszystko kwestia smaku, a z gustami się nie dyskutuje.
Wiele na świecie jest potraw i trunków, ktorych do ust nie weźmiemy nigdy.

A kto wie czy gdzieś, powiedzmy w głębokiej Syberii nie ciągną destylatu z głębokim pogonem, bo im taki właśnie smakuje?

W Stananach robią czekoladę z boczkiem, i nawet jest dosyć popularna.
Taki mocno wędzony bekon to ambrozja jest, to fakt.
Dębowa wódka jest, posmak dymny też, Szkocja cała, ale wódki wędzonej nie.

Respekt za to że spróbowałeś, i że nie bałeś się że cię wysmieją.

Próbuj dalej coś nowego.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Bacon whisky

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Mimo wszystko gratulacje za podjęcie tematu. Jak dla mnie, to brzmi to jakbym miał zrobić destylat z benzyny. Ciekawe, co wyjdzie Ci po czasie. Eksperymentom mówię zdecydowane tak!
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”