Wędzarnia elektryczna Browin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Nowacky »

Witam,

Mam do was takie pytanie czy ktoś korzysta z takiej oto wędzarni https://browin.pl/sklep/produkt/330260/ ... ermostatem ?
Mam dokładnie taką wersje jak w linków bez dymogeneratora.

Wiem, że jest sporo filmików, opisów itp. rzeczy ale czy mógłby ktoś mi opisać jak przebiega jego proces wędzenia na takim sprzęcie lub podobnym?
Ile zrębków trzeba wsypać?
Mile widziane wszelkie wskazówki oraz cenne uwagi na co uważać.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

Ja mam thermowinda z generatorem dymu i sterowaną temperaturą, docieplony korkiem.
Osobiście bardzo sobie chwalę. Proces jest bardzo prosty do prowadzenia, chcesz na ciepło nastawiasz temperaturę i masz (musisz pamiętać o bezwładności, ale drugi termometr w drzwiczkach pozwala szybko opanować temat)
Chcesz wędzić na zimno po prostu nie włączasz grzania.
Zasyp wiórków około 1,5l starcza na jakieś 4-5h wędzenia, zależy ile chcesz mieć dymu. O ile wiem, przy tej konstrukcji rozmiar wiórków nie ma znaczenia.
Mi się lepiej pracuje na tych nieco większych.
Ilość generowanego dymu sterujesz przepływem powietrza. Nie jest to może zbyt dokładna metoda, ale spokojnie do opanowania( chyba, że wędzarnia stoi w kurewskim przeciągu).

Bez dymogeneratora pewnie będziesz musiał rozpalone wiórki zasypać świeżymi i chwil parę będzie się to dymić. Jak długo ciężko powiedzieć, strzelam, że krócej, ale nadal pewnie z 3h.
Masz jakieś konkretniejsze pytania to pisz. ;)
Ostatnio zmieniony środa, 3 lis 2021, 11:27 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

Teraz przyszło mi parę pytań do głowy. Czy wiórki trzeba podpalać czy same od grzałki się zapala?
Czy wiórki trzeba zwilżać?
Czy warto taka wedzarke ocieplić ? Oprócz drzwiczek bo one są docieplone. Jeśli tak to czym najlepiej ?

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

Szczerze powiedziawszy nie wiem jak to wygląda w tej konstrukcji.
Jeżeli nie masz dymogeneratora to sądzę, że dym uzyskujesz za pomocą jakiejś tacki osobnej na dnie wędzarni na którą wysypuje się wiórki, ale to tylko strzał.
Sądzę, że grzałka sama w sobie odpowiada tylko za temperaturę w wędzarni, nie za produkcję dymu.
Podrzuc kilka zdjęć tego co masz w środku to conieco się rozjaśni. Póki co obstawiam, że musisz mała porcje rozpalić, np palnikiem gazowym i dosypać świeżych. Co do moczenia to ci nie powiem. Ja nie moczę, ale ja mam dymogenerator na wiórkach z marketu zdarza się informacja, żeby je namoczyć. Nie wiem. Na Twoim miejscu najpierw zaryzykowałbym bez moczenia.

Czy warto ocieplić. Wszystko zależy. Grzałka spokojnie utrzyma Ci temp wędzenia nawet w chłodniejsze dni, ale oczywiście większym kosztem energii. Wszystko zależy od tego kiedy będziesz wedzil i jakie ilości. I tu znowu, uwedz co masz do uwedzenia i oceń czy jest sens.


// spojrzałem teraz dokładniej na zdjęcia na stronie Browinu i tam niby grzałka jest bezpośrednio pod miską. Potencjalnie Może ona wywołać dymienie bez dodatkowego rozpalania wiórków.
Jeżeli masz ten sprzęt to zasyp tackę na wiórki wiórkami, tak mniej więcej na płasko, podłącz ją do prądu i zobacz czy pójdzie. Pustą w sensie!
Ostatnio zmieniony środa, 3 lis 2021, 14:46 przez borova19, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

Chętnie bym podłączył ale jeszcze jej nie mam, dopiero w piątek będę ją miał:( wędzarka kupiona spontanicznie bo i cena była śmieszna więc szybka akcja była.
Tak też właśnie sądziłem, że ta grzałka rozpali pod wpływem temperatury bo przy samej grzałce będzie temperatura dużo wyższa niż koło wędlin.
I kolejne pytanie mam:) Kiedy nawiew/wywiew do wędzarni ma być otwarty?

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

Na sam początek, jak będziesz miał już szynkę zapeklowana i na haku włóż ja sobie do wędzarni na godzinę, temp 30-40C, bez wiórków, wszystko na maxa otwarte (poza drzwiami.... :D) pozwoli jej to lepiej doschnąć, a jest to mega istotne. Wędlina do wędzenia musi być sucha.
Po tej godzinie (jak już będzie wiadomo jak postąpić z wiórkami) wsypiesz wiórki i rozpoczniesz sobie wędzenie temp niech nie przekracza 60C. Jak tam skoczy na 65 na chwilę to luz, ale nie przekraczaj tej temperatury. Jak nie masz termostatu to musisz kontrolować temperaturę, zwłaszcza teraz, jak się ściemni szybko ochłodzi się na zewnątrz i temp w wędzarni Ci spadnie.
Opis oczywiście dotyczy wędzenia na ciepło!
Wentylację trzymaj sobie otwarta na maxa dopóki nie pojawi się dym. Jak się pojawi to przymkij o połowę i obserwuj. Dym powinien iść dość mocno, ale nie tak żeby nie było widać co za nim. Nie jak parowóz. :D szynkę wedzisz z 5-6h (a w zasadzie to na oko. Kolor musi mieć ładny). Pojedwiczke wieprzową koło 2h, schab zależy od oczka 3-5, karkówkę podobnie.

// No i pamiętaj, że wiatr będzie Ci wpływal też na całość. Jak będzie mocno wiało to i w wędzarni będzie większy przeciąg. Mogą Ci się nawet wiórki zapalić, więc warto planować wędzenie na ładną pogodne. Tj bezwietrzną.
Za pierwszym razem obserwuj też kiedy przestanie dymić. Tacka na wiórki nie wygląda na dużą, więc mogą się one wypalić zanim skończysz wędzenie. Będzie wtedy konieczna podmianka ale to nie jest żaden problem.
W dalszym czasie możesz sobie eksperymentować z takimi rzeczami jak położenie na wiórkach np gałązek rozmarynu czy tymianku, jagód jałowca itp itd etc

//// Aha, jeszcze jedno. Książkowo wędlinę wędzona w taki sposób należy sparzyć. Najlepiej parzyć do momentu jak osiągnie ona w środku przekroju 65C, z uwzględnieniem bezwładności. Tyle książka.
Notorycznie jem takie wędliny również na surowo i jeszcze nigdy nic się nie wydarzyło.
Czuję się jednak w obowiązku zostawić tutaj taką informację... :P
Ostatnio zmieniony środa, 3 lis 2021, 15:44 przez borova19, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

A więc pierwsze koty za płoty:)
Na pierwszy ogień poszła szynka i schab w dymie bukowo-olchowym.
Najpierw wędziłem w 70 stopniach wiórki delikatnie dymiły ale dość krótko po 3 godzinach widziałem, że nic z tego nie będzie podniosłem temperaturę do 95-105 stopni w międzyczasie zmieniłem wiórki bo pomyślałem, że może tylko tyle dymu dają ale gdy temperatura skoczyła w okolice 90 stopni zaczęło się dymić. Po 6 godzinach ( było już późno) wpakowałem do gorącej wody(nie wrzątku) i parzyłem według zasady na 1kg mięsa 50 minut po czym kąpiel w zimnej wodzie.
W smaku bardzo ok, taki jak jadłem kiedyś, chociaż skórka trochę może za bardzo mi się przesuszyła ale poza tym tym mięso miękkie i soczyste a więc to nie będzie mój ostatni raz. Następnym razem nie będę przekraczał 100stopni.
Kolor wyszedł mi taki średnio wędzony, jakbym wcześniej zwiększył temperaturę to byłby lepszy ale nie jest zły:)
Taka wędzarnia według mnie nadaje się tylko do wędzenia za gorąco, chyba, że dodamy generator dymu.
Co do zużycia prądu zjadła mi 4,5kW ale w wolnej chwili docieplę ją ekranem zagrzejnikowym to myślę, że zużycie prądu spadnie spokojnie o 1/3.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

Generalnie wędzenie w temperaturze ponad 90 to w zasadzie już obróbka termiczna. Spróbuj sobie następnym razem wbić po wyjęciu z wędzarni w szynkę termometr i sprawdzić temperaturę wewnątrz szynki - mniej więcej w środku przekroju. Jeżeli przekracza 60C To szynka w zasadzie jest już sparzona i parzenie w wodzie nie jest już konieczne.
Z doświadczenia wiem, że temp 60C Jest optymalna pod kątem późniejszego parzenia wędliny - optymalna to znaczy jeśli chodzi o czas wędzenia. Spróbuj sobie kiedyś rozpallić wiórki wyższą temperaturą i jak zaczną dymić zjechać o te 30C w dół i wędzić.
To tylko sugestie z mojej strony, a trochę towaru już przerobiłem. ;D
Tak czy inaczej grunt, że konsument zadowolony. :D

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: kooalla »

Kolego przy tych temp. to Ty piekłeś z dodatkiem dymu i parzenie nie było już potrzebne.
To nie było wędzenie, weź nie kombinuj i za 230 zł z OLX zamów dymogenerator wg. systemu Roger(rurka nie przechodzi od tyłu, tylko w rurę dymną wchodzi).
Ustaw temperaturę na 40 stopni i wędź na kolor, bez dymogeneratora to będzie ciężko.
Jeśli wędzisz na zewnątrz, to wędzarnie musisz ocieplić np. wełna mineralna i coś na nią np. Deski.
Z tym iż wełna to tylko na zewnątrz, jeśli od środka to tylko deski, np. podbitka świerkowa będzie ok.
Zachowaj dylatację między blachą i deską.
Potem parz, możesz za 100 zł kupić cyrkulator do Sous Vide i np. polędwicę parzyć w 59 stopniach ok. 1.5h.
Tu masz zdjęcie mojej z ostatniego wędzenia.
Wędzona w 50 stopniach do koloru i parzona SV 59 stopni 1.15h.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 17 lis 2021, 20:09 przez kooalla, łącznie zmieniany 1 raz.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

kooalla pisze: Potem parz, możesz za 100 zł kupić cyrkulator do Sous Vide i np. polędwicę parzyć w 59 stopniach ok. 1.5h.
Tu masz zdjęcie mojej z ostatniego wędzenia.
Wędzona w 50 stopniach do koloru i parzona SV 59 stopni 1.15h.
Panie kolego, jak mi podeslesz cyrkulator za 100zl to ja się chętnie pozbędę mojego małego i topornego SV! :D
Ostatnio zmieniony środa, 17 lis 2021, 20:13 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: kooalla »

Widzisz za tyle kupiłem powystawowy Caso 1100W, tylko trzeba poczekać i zalicytować.
Za 240 to już chyba nówka Silvercrast..

Tu masz od 56 zł :
https://allegro.pl/oferta/klarstein-qui ... 1439022291

A dokładnie taki dorwałem za 107 zł i polecam jest super..

https://allegro.pl/oferta/zaawansowany- ... 0526762370

Inaczej, nawet gdybym musiał wydać 200 - 300 zł na cyrkulator SV, to Ja już sobie nie wyobrażam innego parzenia.
To raz wygoda, dwa wreszcie wędliny są takie jak sobie zaplanuje.
Do tego apka Joule i jesteś w domu..
Tak wiem jeszcze pakowarka, ale tu wystarczy ta z Lidla za 129 zeta w promocji..
Ostatnio zmieniony środa, 17 lis 2021, 20:39 przez kooalla, łącznie zmieniany 4 razy.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

O proszę. To mam aukcję do zapolowania! 1300W To jest już się czym bawić! :P
Z Casco mam dojrzewalnie. Daje rade :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

Wiem, że z wędzeniem miało to już mało wspólnego ale każdy z nas kiedyś zaczynał, praktyka czyni mistrza:) w weekend wrzucę pierś z kurczaka a tam temperatura potrzebna niższa więc jak nie będzie się dymić to spróbuję podpalić wiórki zapalniczka bo z tego co zauwarzylem jak grzalka byla czerwona byl dym jak termostat wylaczyl to w 60 stopniach dymu brak:) ale dymogenerator mam już w planach :)
Wszystko robie metoda prob i błędów bo nikt chyba czegoś takiego nie używa tutaj bo sam bym jej za 1000zł nie kupił ale za 150zl uznałem że warto zaryzykować.

borova19
50
Posty: 83
Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: borova19 »

Z dymogeneratorem to już pójdzie lekutko. W końcu, nie ma wędzenia bez dymu. ;D
Powodzenia!

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: kooalla »

Nowacky pisze: bo sam bym jej za 1000zł nie kupił ale za 150zl uznałem że warto zaryzykować.
No to teraz ja ociepl, dokup dymogenerator i możesz wędzić.
Nie syp zrębek na grzałkę, jeśli chcesz tak próbować to bezpośrednio na grzałkę połóż tacę nierdzewną i daj szczapki lub kawałki drewna żeby się dymiły.
Zajedziesz grzałkę sypiać na nią zrębki..
To będzie fajna wędzarnia, jak w nią trochę zainwestujesz..
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

kooalla pisze: Nie syp zrębek na grzałkę, jeśli chcesz tak próbować to bezpośrednio na grzałkę połóż tacę nierdzewną i daj szczapki lub kawałki drewna żeby się dymiły.
Zajedziesz grzałkę sypiać na nią zrębki..
To będzie fajna wędzarnia, jak w nią trochę zainwestujesz..
Nawet nie planowałem sypać zrębek na grzałkę, rozważałem 2 opcje podpalenie zrębków na tacy która jest lub położenie tacki, że zrębkami na grzałce zamiast na stojaku. Bądź też połączyć obie opcje:D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Nowacky »

Panowie jaką moc ma mieć pompka do dymogeneratora tzn ile L/min ?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: lesgo58 »

kooalla pisze:...
Do tego apka Joule i jesteś w domu..
...
W czym pomaga ta apka?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: kooalla »

@ kol. lesgo58 masz przepisy i podane różne temp. dla danego produktu, oraz czasy np. schab 58,60,64,68 stopni plus różne czasy od grubości.
Łatwo się wstrzelić w produkt i do czegoś dążyć.
Ja np. wchodzę sobie na apkę, temp. dla polędwicy mam już wypróbowaną 59 stopni i tylko od grubości mięsa sprawdzam jaki czas parzenia..
Dla początkującego naprawdę dużo ułatwia, a filmiki poziomu krwistości dla podstawowych temp. dużo dają.
Polecam sprawdzić szczególnie że jest darmowa i nic nie kosztuje, oraz nie trzeba mieć ich SV..
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: lesgo58 »

@kooalla
OK. Dzięki, bo czytałem opis apki i tam nic o wędzeniu nie było. No chyba, ze rozmawiamy o różnych apkach. Szukałem po nazwie Joule. I wyskoczyło takie coś:
https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
No chyba, że są jeszcze inne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lis 2021, 18:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kooalla
100
Posty: 111
Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: kooalla »

Chodzi o tą, Ja jej używam pod kątem parzenia po wędzeniu.
Patrzę na temp. parzenia np. 59 stopni(wiem jakiej krwistości się spodziewać) i mniej więcej czas parzenia.
Resztę robię po swojemu.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: lesgo58 »

:ok:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Michał sz
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 20 sty 2023, 19:37
Re: Wędzarnia elektryczna

Post autor: Michał sz »

Witam wszystkich. Jestem nowy. Widzę w beczce 200l. Samoróbka jak nie wiem. Chciałbym zrobić elektryczna wędzarnie, 80cm na 80cm na 120wysoka. I moje pytanie. Jaka grzałkę zastosować, I jakie są wasze spostrzeżenia. Każda rada mi się przyda.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 sty 2023, 13:47 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: boxer1981228 »

@Michał sz 80x80x120 to Panie kawał budy. Masz zamiar wędzić 50 kg mięcha na raz? Do takich rozmiarów to minimum 2x2kW i to wędzarnia musi być dobrze ocieplona.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Wędzarnia elektryczna Browin

Post autor: Szlumf »

Mam drewnianą, dobrze ocieploną, o zbliżonych wymiarach. Dymogenerator własnej roboty wzorowany na konstrukcji Rogera. Grzałka 2000W z termostatem pozwala na osiągnięcie 80C zimą. Do podpiekania dodaję drugą około 1500W. Moc 1500W by móc całość zasilić z jednej fazy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”