Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Autor tematu
gist
Posty: 79 Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2013, 12:26
Krótko o sobie: Żyje i jest Oki.
Ulubiony Alkohol: Byle nie ze sklepu.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Południe Polski.
Podziękował: 1 raz
Post
autor: gist » środa, 8 wrz 2021, 16:55
Witam szanowne grono.Mam prośbę, czy ktoś może mi doradzić ile kg śliwek muszę kupić na zbiornik 55 litrowy dwupłaszczowy?
Ostatnio zmieniony środa, 17 lis 2021, 11:24 przez
Qba , łącznie zmieniany 1 raz.
Pablito
Posty: 222 Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Pablito » środa, 8 wrz 2021, 19:24
Każda ilość jest dobra, a tak najmarniej to 50 kg
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
Autor tematu
gist
Posty: 79 Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2013, 12:26
Krótko o sobie: Żyje i jest Oki.
Ulubiony Alkohol: Byle nie ze sklepu.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Południe Polski.
Podziękował: 1 raz
Re: Ile kg.
Post
autor: gist » środa, 8 wrz 2021, 21:16
Chodzi mi żebym miał na jeden wsad .To żeby dać max 1 kg. cukru na 10 kg. śliwek to wiem,ale dać jakieś drożdże czy nie i ile dolać wody ?
Góral bagienny
Posty: 2920 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Góral bagienny » czwartek, 9 wrz 2021, 10:40
Proporcje na keg 50l
45kg owoców 2kg cukru 2l wody.
Wychodzi około 40l nastawu.
Keg z płaszczem tak że ładuje wszystko.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
kiwitom23
Posty: 1541 Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: kiwitom23 » czwartek, 9 wrz 2021, 11:17
Góral bagienny pisze: Keg z płaszczem tak że ładuje wszystko.
Ładujesz z pestkami, bo już sam nie wiem, czy żartowałeś, czy na poważnie?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Autor tematu
gist
Posty: 79 Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2013, 12:26
Krótko o sobie: Żyje i jest Oki.
Ulubiony Alkohol: Byle nie ze sklepu.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Południe Polski.
Podziękował: 1 raz
Re: Ile kg.
Post
autor: gist » czwartek, 9 wrz 2021, 12:44
A drożdże ?
Góral bagienny
Posty: 2920 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Góral bagienny » czwartek, 9 wrz 2021, 12:58
Pestki oddzielam ale nie wszystkie
Około 20% pestek ląduje w kociołku, lepszy smak wychodzi
.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
wingrul
Posty: 159 Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: wingrul » czwartek, 9 wrz 2021, 20:18
gist pisze: Chodzi mi żebym miał na jeden wsad .To żeby dać max 1 kg. cukru na 10 kg. śliwek to wiem,ale dać jakieś drożdże czy nie i ile dolać wody ?
A nie lepiej dolać przed destylacja spirytu?
Po co śliwke burakiem psuć?
Góral bagienny
Posty: 2920 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Góral bagienny » czwartek, 9 wrz 2021, 20:32
Nie robię spirytu bo mnie nie interesuje
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Adam Gie
Posty: 33 Rejestracja: wtorek, 26 paź 2021, 10:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ile kg.
Post
autor: Adam Gie » wtorek, 16 lis 2021, 19:46
Góral bagienny pisze:
45kg owoców 2kg cukru 2l wody.
Wychodzi około 40l nastawu.
W czym to nastawiasz? Jak jest optymalna wielkość fermentora pod taki nastaw?
Góral bagienny
Posty: 2920 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Góral bagienny » wtorek, 16 lis 2021, 20:02
Beczka 60l i nic nie wychodzi na spacer
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
.Gacek
Posty: 2383 Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: .Gacek » wtorek, 16 lis 2021, 21:05
gist pisze: A drożdże ?
Bayanus G995.
Pozdrawiam Gacek.
Doody
Posty: 3847 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Doody » wtorek, 16 lis 2021, 23:12
Góral bagienny pisze: Nie robię spirytu bo mnie nie interesuje
Koledze pewnie nie chodzi o spirytus ze śliwek tylko o dolanie spirytusu do gotowego nastawu śliwkowego bez cukru, przed gotowaniem, w celu zwiększenia wydajności.
To niezły zabieg, bo spirytus pozbawiony jest już "ogonów", które wprowadzi cukier.
Pozdrawiam
Darek
Góral bagienny
Posty: 2920 Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Góral bagienny » środa, 17 lis 2021, 05:35
@Doody Ja wiem o tym
Tylko że ja nie robię spirytusu nawet z cukru
nie mówiąc już o śliwkach
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
Doody
Posty: 3847 Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Ile kg.
Post
autor: Doody » środa, 17 lis 2021, 09:19
Ja również dawna nie robiłem cukrówki. Generalnie albo zboża i owoce albo skrobia na wódeczkę
Pozdrawiam
Darek