Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.

Autor tematu
mrbb
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 kwie 2021, 20:05
Krótko o sobie: Mam na imię Marcin. Trawestując piękną myśl J. Himilsbacha, ja nie pędzę, ja zwiększam zakres bajkowości Świata.
Ulubiony Alkohol: Wino, brandy
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 2 razy

Post autor: mrbb »

Witam Szanownych Forumowiczów,
smakoszy trunków własnego wyrobu. To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie.

Postanowiłem w tym roku spróbować samodzielnie coś przedestylować :D
Skonstruowałem prototyp na bańce od mleka z rurą miedzianą fi28, długości około 1.5m. Grzanie taboretem gazowym. Chłodnica z rurki miedzianej - wyrób własny. Pierwszy obrazek pokazuje całość.
Jakość produktu - taka sobie. Dość szybko stężenie gotowego produktu malało.
Nie zrażając się tym pożyczyłem od znajomego kolumnę typu "zimne place" (załącznik 2) i przedestylowałem gotowy wyrób raz jeszcze, co znacząco poprawiło efekt końcowy i zachęciło mnie do dalszych eksperymentów.

Zimę chcę wykorzystać do dopracowania swojej aparatury dajcej lepsze rezultaty. Trochę poczytałem tu i tam, więc mam wstepne wyobrażenie a prośbą do PT Forumowiczów o ewentualne opinie komentarze.

Plan jest taki, żeby destylowac dwukrotnie: pierwszy raz na szybko, później filtracja efektu pierwszej destylacji przez węgiel i nastepnie druga, ostateczne odpędzenie gotowego wyrobu.
Co mam:
- bańkę na mleko pojemności ponad 30l ze stali kwasoodpornej (ta na fotce to jeszcze zwykła, cynowana; nierdzewną zdobyłem później)
- keg z wspawaną mufa pod grzałkę i dokręcanym katalizatorem (ok 30 cm).

Planuję na bańce i własnej "kolumnie" przeprowadzać pierwszą destylacje.
Na kegu chce zrobić kolumnę z refluksem i teraz zasadnicze pytanie: czy lepiej pójść w konstrukcje typu aabratek (z dodatkowym boczym odbiorem) czy też może układ z pionowym deflegmatorem z płaszczem wodnym i pionowymi rurkami wewnątrz?
Może jakieś dodatkowe porady i/lub komentarze?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In Vino veritas
alembiki
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: Nowacky »

A to zależy co chcesz osiągnąć smak czy %.
Jak % to aabratek z odbiorem bocznym jak smak to półki i właśnie ta pionowa chłodnica:D

Co do twojej kany z rurką 28. Czy tam masz otuline??
Jeśli tak to lepszy efekt byłby wrzucić kilka luźnych zmywaków a otulinę zdjąć z rury.
Pytanie jeszcze czy miałeś cukrówkę czy jakiś nastaw z owoców lub zacier ze zboża?:)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: rozrywek »

Witaj mrbb.

Na bańce od mleka z rurą 1,5m można czynić cuda.

Mam nadzieję że ten pierwotny sprzęt pozostanie w takim stanie bo jest fajny i ci się przyda jeszcze zobaczysz.

Dolutuj do tego tylko prostą długą chłodnicę na stałe i masz rewelacyjny prosty ps.

Który z czasem jak ci się znudzi setna cukrówka będzie dla ciebie zbawieniem.

Uwierz mi.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
mrbb
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 kwie 2021, 20:05
Krótko o sobie: Mam na imię Marcin. Trawestując piękną myśl J. Himilsbacha, ja nie pędzę, ja zwiększam zakres bajkowości Świata.
Ulubiony Alkohol: Wino, brandy
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 2 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: mrbb »

Nowacky pisze:A to zależy co chcesz osiągnąć smak czy %.
Jak % to aabratek z odbiorem bocznym jak smak to półki i właśnie ta pionowa chłodnica:D
Dzięki za rady. Muszę w takim razie doczytać o tych półkach i się dokształcić.
Rozumiem, że chodzi Tobie o zestaw nastepujący:
półki (długości, powiedzmy około 1m) a powyżej pionowy refluks z rurkami wewnątrz w płaszczu wodnym, tak?
Nowacky pisze: Co do twojej kany z rurką 28. Czy tam masz otuline??
Tak, na rurce jest otulina.
Nowacky pisze: Jeśli tak to lepszy efekt byłby wrzucić kilka luźnych zmywaków a otulinę zdjąć z rury.

Wnętrze tego dłuższego odcinka jest wypełnienie zmywakami (jeden miedziany, pełni funkcję katalizatora, reszta z nierdzewki (304)).
Historia z tym zestawem na bańce jest taka, że najpierw zrobiłem wersję "na krótko" (fotka poniżej) ale efekt był słaby - % szybko spadał, zapach intensywny, ogólnie lipa :(
W związku z tym dołożyłem z 1.5m rury i dałem wypełnienie. Metodą eksperymentów przekonałem się, że wychodzi znacznie fajniejszy produkt, o wyższym stężeniu jak górną część (ostatnie 20cm, bez wypełnienia) obłożyłem ręcznikiem papierowym i zwilżałem zimną wodą. No ale to zawracanie głowy siedzieć nad tym kilka godzin i co kilka minut polewać, dlatego pomyślałem o refluksie.
Nowacky pisze: Pytanie jeszcze czy miałeś cukrówkę czy jakiś nastaw z owoców lub zacier ze zboża?:)
Tak, na razie tylko cukrówki.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In Vino veritas

Autor tematu
mrbb
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 kwie 2021, 20:05
Krótko o sobie: Mam na imię Marcin. Trawestując piękną myśl J. Himilsbacha, ja nie pędzę, ja zwiększam zakres bajkowości Świata.
Ulubiony Alkohol: Wino, brandy
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 2 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: mrbb »

rozrywek pisze:Witaj mrbb.
Cześć.
Marcin, tak przy okazji. Chyba wrzucę coś na dział "przywitanie" :)
rozrywek pisze: Na bańce od mleka z rurą 1,5m można czynić cuda.

Mam nadzieję że ten pierwotny sprzęt pozostanie w takim stanie bo jest fajny i ci się przyda jeszcze zobaczysz.
Dzięki za zachętę. Sprzęt też mi się podoba i zdecydowanie nie zamierzam z niego rezygnować. Tym bardziej, że udało mi się wyrwać piekną bańkę pojemności tak około 35 l z kwasóweczki. Jak zrobię fotkę to wrzucę, ale na razie nie jest przerobiona w żaden sposób. W zimę popracuję nad tym :)
Chcę dorobić mufę do przykręcania kolumny no i kapilarę na termometr. Może dodatkowo jakąś osłonę termiczną, ale to kolejny temat, którym pewnie będę zawracał głowę na forum :) To już w innym wątku...
rozrywek pisze: Dolutuj do tego tylko prostą długą chłodnicę na stałe i masz rewelacyjny prosty ps.

Który z czasem jak ci się znudzi setna cukrówka będzie dla ciebie zbawieniem.

Uwierz mi.
Tak też kombinowałem. Na razie chłodnica to rura miedziana fi8 (długość 3mb) wsadzona w te osłonę z PCV. Chodzi za mną jakiś lepszy model...

Pozdrawiam serdecznie
In Vino veritas
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: rozrywek »

Masz fajną bańkę 35L.
Dlugą konkretną rurę.
I chęci. :D

Ty już jesteś w ogródku i już witasz się z gąską. :punk:

Ps: w Zimie się za to zabierzesz?
No to do dzieła!!!
Jest już Listopad :odlot:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
mrbb
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 kwie 2021, 20:05
Krótko o sobie: Mam na imię Marcin. Trawestując piękną myśl J. Himilsbacha, ja nie pędzę, ja zwiększam zakres bajkowości Świata.
Ulubiony Alkohol: Wino, brandy
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 2 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: mrbb »

Po przestudiowaniu tego forum i nie tylko zdecydowałem się jednak na kolumnę typu Aabratek do drugiej destylacji. Poszukam na forum miejsca na zapytanie o rady i/lub sugestie na co zwrócić uwage.
In Vino veritas
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: Nowacky »

Pewnie wielu mnie za to zlinczuje bo powie że to za duży przekrój do 35l kociołka ale szukaj na rurze 63.5. Zmienisz kocioł na 50l i już masz sprzęt gotowy. Znajdź temat lista polecanych producentów i oni doradza ci sprzęt taki jaki powinien być w twoim budżecie:)
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: dynio »

A ja powtórzę za @rozrywkiem: masz super pot still'a i na nim wyjdą Ci najlepsze (najbardziej aromatyczne) smakówki. Mam kolumne nixona-stona (aabratek to taka kolumna tylko ze skośną chłodnicą) i półkową kołpakową, a i tak jeżeli chodzi o owoce wróciłem do miedzianego P-S z cebulą jeżeli robię destylat do dłuższego starzenia.
Nie pozbywaj się go w żadnym wypadku. Po kilkunastu gonitwach nauczysz się go i będą ci wychodziły super destylaty

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
mrbb
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 kwie 2021, 20:05
Krótko o sobie: Mam na imię Marcin. Trawestując piękną myśl J. Himilsbacha, ja nie pędzę, ja zwiększam zakres bajkowości Świata.
Ulubiony Alkohol: Wino, brandy
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 2 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: mrbb »

Widzę w tym wątku obawy o losy mojego PS :)
Oczywiście nigdy nawet nie pomyslałem o pozbyciu się jego, raczej o ulepszeniu. Jak coś posunę temat to się pochwalę.

Drugim tematem jest budowa aabrateka. I tutaj pytanie do PT forumowiczów na co zwrócić uwagę? Czytałem już tu (tu na forum) o jakości spawów.
Czy coś jeszcze?
In Vino veritas
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Przywitanie i aparatura (obecna i przyszła)

Post autor: rozrywek »

Czy coś jeszcze ...mnóstwo.

Chcesz budować sam?
Masz odpowiednie zaplecze warsztatowe?
Jeśli tak to potrzebujesz rusunku technicznego.
To się tylko wydaje że rura, zaworek i parę sprężynek.

Zdecydowanie jest tego więcej.
Skraplacz poprawnie skręcić to już jest sztuka. A sondy, jeziorka, grzalki, regulacje.

Mnóstwo tego.

Może jednak chcesz kupić gotowca nawet najprostrzego.
Jak przebrniesz przez wszystkie elementy składowe które musisz kupić, i płacić za przesyłki to lepiej dopłacić do materiału za wiedzę fachowca i mieć gotowy sprawdzony sprzęt.

Ps: w tej rurze miedzianej jak coś siedzi to powyjmuj to w cholerę.
Da się na tym z cukru zrobić naprawdę dobry bimberek przy dwóch przebiegach. Pomyśl o refluksie do cukrówek.
Popracuj trochę na tym sprzęcie.

Bo do smakówek to rureczka jest jak marzenie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy i pytania”