Syrop klonowy
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Syrop klonowy
https://alkohole-domowe.com/forum/bimbe ... t5584.html
Coś podobnego, tylko w naszych warunkach.
Raczej polecają rozcieńczać spirytus tym, zamiast dodawać do fermentacji.
Coś podobnego, tylko w naszych warunkach.
Raczej polecają rozcieńczać spirytus tym, zamiast dodawać do fermentacji.
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Syrop klonowy
Jeśli masz dumpingowo tani, to warto spróbować. Inaczej... Radius już napisał. Jeśli ten syrop ma 60% sacharozy (sok z klonu ma tylko sacharozę), to znaczy, że na 1l tego syropu trzeba było wygotować ok. 20l soku. Jeśli masz czas i warunki, to może warto się na wiosnę samemu pobawić w gotowanie - nasz klon pospolity jest tak samo bogaty w cukier, jak kanadyjski klon cukrowy. Na 1l nastawu wygotować ok. 15 l soku, czyli na mały, 30-litrowy nastaw musiałbyś zebrać i wygotować... ;D
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.