Syrop klonowy

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Adam Gie
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2021, 10:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Adam Gie »

Próbował ktoś wykonać cukrówkę z nastawu z syropu klonowego?
promocja

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Syrop klonowy

Post autor: kondon »

https://alkohole-domowe.com/forum/bimbe ... t5584.html
Coś podobnego, tylko w naszych warunkach.
Raczej polecają rozcieńczać spirytus tym, zamiast dodawać do fermentacji.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Syrop klonowy

Post autor: radius »

Syrop, to nie sok ;) Kompletnie nieopłacalne ekonomicznie :o 80 zł za litr syropu :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Adam Gie
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2021, 10:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Syrop klonowy

Post autor: Adam Gie »

W Polsce tak, jest bardzo drogi, ale są możliwości pozyskania go o wiele taniej. Poza tym syrop ma ponad 60 blg wiec musiałby być rozcieńczany, tylko co wtedy ze smakiem.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Syrop klonowy

Post autor: radius »

Kilogram cukru ma 100 Blg i także trzeba go "rozcieńczyć" :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Adam Gie
30
Posty: 33
Rejestracja: wtorek, 26 paź 2021, 10:33
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Syrop klonowy

Post autor: Adam Gie »

Ale może na syropku smaczek byłby lepszy niż cukrówa.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Syrop klonowy

Post autor: radius »

A kto, bogatemu zabroni? Jak cię stać, to nastawiaj ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Syrop klonowy

Post autor: Kòpôcz »

Jeśli masz dumpingowo tani, to warto spróbować. Inaczej... Radius już napisał. Jeśli ten syrop ma 60% sacharozy (sok z klonu ma tylko sacharozę), to znaczy, że na 1l tego syropu trzeba było wygotować ok. 20l soku. Jeśli masz czas i warunki, to może warto się na wiosnę samemu pobawić w gotowanie - nasz klon pospolity jest tak samo bogaty w cukier, jak kanadyjski klon cukrowy. Na 1l nastawu wygotować ok. 15 l soku, czyli na mały, 30-litrowy nastaw musiałbyś zebrać i wygotować... ;D
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”