Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Doody » czwartek, 4 lis 2021, 23:54

W praktyce na półkowej odbierasz w granicach 81-83 stopnie - gdy chcesz otrzymać alkohol dosyć oczyszczony np. wódkę zbożową. Gdy odbierasz w widełkach 84-88 stopni otrzymujesz bardziej aromatyczny ale i bardziej zanieczyszczony destylat, który wymaga dłuższego leżakowania i dojrzewania. Gdy odbierasz np. destylat a'la whisky w zakresie 88 - 93 stopnie - liczysz się z długim dojrzewaniem w beczce , bo trunek nie będzie pijalny szybko. To nie ważne czy destylat będzie miał w sumie 80, 75 czy 60% i tak rozcieńczysz go do "chcianych" procentów. Musisz wypracować sobie taki rodzaj destylatu jaki Ci odpowiada. Ja ostatnio robiłem np. destylat z pszenicy z przeznaczeniem do picia po 3-4 tygodniach i odbierałem spirytus o mocy 92-93% (temp na głowicy 79 - 79,5 stopnia. Wychodzi destylat o charakterze zbożowym ale to spirytus do rozrobienia na wódeczkę 40%.
Pozdrawiam
Darek


Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 00:00

Czyli np gdy odbieram whisky w widełkach 88-93*C, to oznacza że całość do 88*C traktuję jako przedgon?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Doody » piątek, 5 lis 2021, 00:52

Nie.
Najpierw odbierasz przedgon tak jak na zwykłej kolumnie, czyli stabilizacja około 20-30 min. Potem odbiór przedgonów za pomocą zrzutu jeziorka lub odbioru kropelkowego, aż do momentu, w którym to co kapie już jest ok. Wtedy odkręcasz zawór i już wszystko odbierasz do serca. Temp. Rośnie od 78 w górę. Korygować zaczynasz gdy Temp. Zbliża się do 93 tak aby delikatnie spadała. Z czasem znowu zacznie rosnąć. Oczywiście zaworu nie odkręcasz na maksa tylko pozostawiasz lekki refluks aby nie osuszyć wszystkich półek. Z czasem wyda Ci się to łatwe i przyjemnie ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: jakis1234 » piątek, 5 lis 2021, 09:39

kiwitom23 pisze:A gdzie taką tabelę znajdę? Mam taką przy spławikach, ale tylko do 40*C.

Zeskanowałem tabelę, którą mam przy alkoholomierzach. Myślałem, że jest do wyższych temperatur, ale widzę, że też do 40 stopni.
Może się jednak komuś przyda.
https://drive.google.com/drive/folders/13C1y7qVwtdj7VVbFF-kBEOVT2YRu1FZ8?usp=sharing
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lis 2021, 11:34 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.


Carl
200
Posty: 220
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Carl » piątek, 5 lis 2021, 11:32

Albo ja nie wiem jak z niej odczytywać, albo jest do 40 st.C i do 100% alko :(

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 11:35

Czy jest w ogóle sens kierować się poniższymi wytycznymi, przynajmniej w dużym przybliżeniu?

Krok pierwszy. Wyznaczanie objętości alkoholu (w przeliczeniu na 100%) w nastawie.
Ilość alko = objętość wsadu X moc
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
26L X 17% = 4,42L

Krok drugi. Wyznaczanie ilości podpałki.
Ilość podpału = ilość alko X 5%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 5% = 0,221L

Krok trzeci. Wyznaczanie ilości przedgonu.
Ilość przedgonu = ilość alko X 10%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 10% = 0,442L

Krok czwarty. Wyznaczanie ilości gonu.
Ilość gonu = ilość alko X 85%
Przykład dla nastawu Wallyb'a:
4,42L X 85% = 3,757L
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: jakis1234 » piątek, 5 lis 2021, 11:36

Tak Carl. Już poprawiłem wpis, faktycznie jest do 40 stopni, tylko wskazania są do 100 % i to mnie zmyliło.
Nie korzystam z niej, bo mam pod ręką Alkocalc.
Pozdrawiam z opolskiego.


Carl
200
Posty: 220
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Carl » piątek, 5 lis 2021, 11:37

OK, to mamy jasność :klaszcze:

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 11:39

To samo jest u mnie, tylko do 40*C. Cały internet przeszukałem, znalazłem tabele co najwyżej do 50*C, ale nic ponad to. Dziwne, że taka tabela w ogóle nie występuje??? Chyba kupię jakiegoś starego Samsunga, żeby korzystać z tego Alkocalca :scratch:
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lis 2021, 11:40 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Doody » piątek, 5 lis 2021, 11:42

Ilość przedgonów w dużej mierze zależy od rodzaju nastawu/zacieru, stopnia wyklarowania, sposobu fermentacji rodzaju użytych drożdży itp. Ja na aabratku zrzucam 3 razy jeziorko (po około 80-100ml) w odstępach 15-20min. a następnie przechodzę do odbioru kropelkowego (około 4krople/s) i wącham/smakuje to co kapie. Gdy uznam, że już leci dobre, zaczynam odbierać. Odbieram na swojej kolumnie do 96 stopni do dużego naczynia, a następnie odbieram do butelek po około 100ml. Na 2 dzień próbuję z butelek i decyduję co wraca do serca a co jest już dla mnie nieakceptowalne i idzie do powtórnej destylacji. Tak w skrócie ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: jakis1234 » piątek, 5 lis 2021, 11:44

@kiwitom23, można, tylko po co?
Jadę na smak i zapach przy smakówkach i według temperatury na cukrówce. Ile będzie, to będzie.
U mnie przedgonu na ogół jest mniej, ale staram się zrobić jak najlepiej nastaw.
Chyba kupię jakiegoś starego Samsunga, żeby korzystać z tego Alkocalca

A może z Alkocalca dopisać sobie brakujące temperatury?
Przy smakówkach i krótkiej rurze temperatura u mnie ma około 55-57 stopni, to wystarczy dopisać sobie co jeden stopień te brakujące 20 stopni.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lis 2021, 11:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 11:54

jakis1234 pisze:Jadę na smak i zapach przy smakówkach

Ja nie wiem, albo za małe doświadczenie mam, albo moje zdolności organoleptyczne są do :dupa: , w każdym razie jak wącham i smakuję te próbki, to wydaje mi się, że wcale się nie różnią od siebie. Natomiast jak już rozcieńczę to potrafię wyczuć każdy smrodek, nawet jak inni go nie czują, nie wiem dlaczego tak jest.
jakis1234 pisze:to wystarczy dopisać sobie co jeden stopień te brakujące 20 stopni.

Dorobię chłodnicę, to w sumie niewielki wydatek, a komfort pracy dużo większy. Nawet jak nikt się nie podejmie przeróbki, to kupię gotowca za 80-90 złociszy i sam sobie go zamontuję.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: jakis1234 » piątek, 5 lis 2021, 12:04

A wiesz, że właśnie mnie zainspirowałeś do kupienia chłodniczki. Ta, którą podałeś wygląda nieźle, a zamocowanie jej na kolumnie to nie jest wielki problem.
Przy smakówkach odbieram sporo do małych buteleczek i numeruję kolejno, zarówno te przed gonem jak i po.
Zostawiam na tydzień, dwa, potem można próbować próbki nawet rozcieńczone.
Spróbuj wtedy pierwszą i ostatnią z danej partii, zobaczysz wyraźną różnicę. Jak już dojdę do tej, która przestaje mi odpowiadać, to wiem, że wszystkie następne już też są do powtórnej.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 12:07

"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Góral bagienny » piątek, 5 lis 2021, 21:56

kiwitom23 pisze:Ja nie wiem, albo za małe doświadczenie mam, albo moje zdolności organoleptyczne są do :dupa: , w każdym razie jak wącham i smakuję te próbki, to wydaje mi się, że wcale się nie różnią od siebie. Natomiast jak już rozcieńczę to potrafię wyczuć każdy smrodek, nawet jak inni go nie czują, nie wiem dlaczego tak jest.


Próbki sprawdzam najpierw nosowo :D jak zapach ok to 4 krople na łyżeczkę i do pełna wody i wącham smakuje :D
Masz ten sam problem co i ja ;) pogon lubię i nawet nieraz specjalnie go dolewam do destylatu :ok:
Natomiast przedgonu nie znoszę :bardzo_zly: i wyczuję go nawet w najmniejszej ilości.
I nie pomoże tu nawet trzymanie i wietrzenie destylatu przez rok :(
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 22:24

No to jest jakiś pomysł, jutro go wypróbuję na tych 14 próbkach. Tak sobie czytam te Wasze posty i piszecie, że zbieracie w buteleczki po 20-50ml i zachodzę w głowę, jak to robicie. Ja żeby się upewnić, to muszę spróbować ze 3 razy, jak już bym spróbował z takiej 50ml buteleczki, to nie byłoby co wlewać do serca. Dlatego zbierałem w 100ml.

Tak na marginesie, 2 dni temu była degustacja pierwszego wyrobu z cukru z sąsiadem, ten co trochę zalatywał. Po przepuszczeniu przez węgiel smrodek zaniknął. Piliśmy sobie w altance w najlepsze, trunek był w butelczynach 0,7 i wszystko było cacy. Aż tu od pewnego momentu zacząłem czuć na finiszu lekkie posmaki bimbrowe, których wcześniej nie było. Inni biesiadnicy nic nie wyczuwali, ale ja tak. I tak sobie myślę, że @Góral bagienny miał chyba rację, że za bardzo zaufałem buforowi i jednak troszkę pogonów się załapało. Czy jest to możliwe, że alkohol z góry butelki był OK, a po opróżnieniu 0,5l z 0,7 był wyczuwalny posmak? Tak na chłopski rozum pogon jest cięższy, więc przy pionowo postawionej butelce powinien być bliżej dna, dobrze kombinuję?

Jak zwykle obiecywaliśmy sobie, że "dzisiaj to delikatnie, jedna flaszeczka i finito", a skończyło się jak zwykle po 0,7 na głowę.... ale na następny dzień zero kaca i ja i on wstaliśmy jak skowronki. Sąsiad stwierdził, że jeszcze takiej reakcji, a raczej jej braku po takiej ilości nie przeżył.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 5 lis 2021, 22:35 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Góral bagienny » piątek, 5 lis 2021, 22:29

:hammer: :hammer: :hammer: Sorry zapomniałem napisać a to WAŻNE każdą buteleczkę (małpkę 100ml w takie odbieram)
zakręcam i wstrząsam przed pobraniem próbki ;)
Na górze destylat wydaje się ok a na dole przedgon się czai :womit:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 22:35

No to bardzo ważna informacja jest!!! Dzięki!!! To muszę pokombinować, bo mam te próbki w kolbach... :bardzo_zly:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: Góral bagienny » piątek, 5 lis 2021, 22:40

O kuna ciekawe rozwiązanie w kolbach trzymać :scratch:
Znajdz miejsce gdzie spotyka się miejscowa elyta :D a gwarantuje małpek będziesz miał w bród :D
U mnie musieli ostatnio zmienić miejsce :scratch: bo marne zbiory mam :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Kolumna półkowa - jak ugryźć destylację

Postautor: kiwitom23 » piątek, 5 lis 2021, 22:43

:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: Dobre!!! Oj ciężko by mi było znaleźć takie miejsce koło mnie. Kiedyś był "Bar u Lucka", ale Luckowi się zmarło na marskość wątroby...
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości