Witajcie
Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (śruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L. Wlałem do fermentatora, dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8blg i nic ...
Jaka może być przyczyna??
Warto taki przerabiać?? Czy nie warto??
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
- Załączniki
zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 11:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A gdzie kolega trzyma fermentator? Może jest w jakimś chłodnym miejscu i wystarczyło by delikatnie wszystko podgrzać.
-
- Posty: 2152
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Może jakiś błąd podczas zacierania, część skrobi poszła w kierunku cukrów nie fermentowalnych, może temperatura w pierwszych dniach intensywnej fermentacji poszła za wysoko i drożdże padły... a może pomiar jest zafałszowany przez nagazowany nastaw?
Czym ty ten blg mierzysz?
Czym ty ten blg mierzysz?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Poziom mierzę refraktometrem. Temperatura nie przekroczyła 25stopni . Zastanawiam się nad dodaniem do tego enzymu scukrzającego
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 11:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2152
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym

Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 12:29 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1191
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer masz kalkulator do przeliczania wskazań refraktometru.
8 BRIX, to w praktyce 2,46 BLG
Tomasz76 pisze:Poziom mierzę refraktometrem.
Tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer masz kalkulator do przeliczania wskazań refraktometru.
8 BRIX, to w praktyce 2,46 BLG
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 12:31 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Sprawdzę jeszcze spławikowe. Dziękuję
rastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
Sprawdzę jeszcze spławikowe. Dziękuję
-
- Posty: 2945
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
No to masz odpowiedź. +2 to często spotykany poziom zakończenia pracy zacieru. A trzeba kupić szklany spławik, najlepiej z Gomaru i takim przyrządem zaciery ogarniać 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Dziękuję
Doody pisze:No to masz odpowiedź. +2 to często spotykany poziom zakończenia pracy zacieru. A trzeba kupić szklany spławik, najlepiej z Gomaru i takim przyrządem zaciery ogarniać
Dziękuję
-
- Posty: 2152
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
E tam zaraz trzeba - nie trzeba, natomiast trzeba mieć świadomość jakiego narzędzia się używa. Zobacz, jak tylko odkryliśmy, że pomiar nie był spławikiem - wszystko stało się jasne. Teraz kolega też będzie miał świadomość że refraktometr to nie spławik i będzie pokazywał coś innego niż spławik - do tego będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 12
- Rejestracja: środa, 13 sty 2021, 11:22
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Miałeś rację . Szklanym pokazuje mi ok 1blg...
A i jeszcze jedno . Może poleżeć Xavier z tydzień ?? Nic mu nie będzię? Czy to trzeba od razu gonić?
rastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
Miałeś rację . Szklanym pokazuje mi ok 1blg...

A i jeszcze jedno . Może poleżeć Xavier z tydzień ?? Nic mu nie będzię? Czy to trzeba od razu gonić?
-
- Posty: 2152
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Załączniki
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Myślę że jak nie było grzebane za nerwowo... to raczej nie powinno się nic stać jeżeli poleży dodatkowy tydzień.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość