zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Witajcie
Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (śruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L. Wlałem do fermentatora, dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8blg i nic ...
Jaka może być przyczyna??
Warto taki przerabiać?? Czy nie warto??
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Zrobiłem zacier w słód jęczmienny (śruta) whiskey w kotle warzelnym, 50L. Wlałem do fermentatora, dodałem drożdże coobra turbo whiskey.
Poziom cukru był na poziomie 19 blg. Pierwsze 3dni pracował jak szalony. Później zatrzymał się na poziomie 8blg i nic ...
Jaka może być przyczyna??
Warto taki przerabiać?? Czy nie warto??
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 11:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2558
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Może jakiś błąd podczas zacierania, część skrobi poszła w kierunku cukrów nie fermentowalnych, może temperatura w pierwszych dniach intensywnej fermentacji poszła za wysoko i drożdże padły... a może pomiar jest zafałszowany przez nagazowany nastaw?
Czym ty ten blg mierzysz?
Czym ty ten blg mierzysz?
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Poziom mierzę refraktometrem. Temperatura nie przekroczyła 25stopni . Zastanawiam się nad dodaniem do tego enzymu scukrzającego
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 11:42 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2558
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 12:29 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
8 BRIX, to w praktyce 2,46 BLG
Tutaj: https://kalkulatorpiwowara.pl/refractometer masz kalkulator do przeliczania wskazań refraktometru.Tomasz76 pisze:Poziom mierzę refraktometrem.
8 BRIX, to w praktyce 2,46 BLG
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2021, 12:31 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Sprawdzę jeszcze spławikowe. Dziękujęrastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
-
- Posty: 2558
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
E tam zaraz trzeba - nie trzeba, natomiast trzeba mieć świadomość jakiego narzędzia się używa. Zobacz, jak tylko odkryliśmy, że pomiar nie był spławikiem - wszystko stało się jasne. Teraz kolega też będzie miał świadomość że refraktometr to nie spławik i będzie pokazywał coś innego niż spławik - do tego będzie wiedział jak sobie z tym poradzić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
A i jeszcze jedno . Może poleżeć Xavier z tydzień ?? Nic mu nie będzię? Czy to trzeba od razu gonić?
Miałeś rację . Szklanym pokazuje mi ok 1blg...rastro pisze:A refraktometrem... oba refraktometrem... jeżeli tak to refraktometr nie pokaże -4 ani zera... on inaczej oszukuje niż spławik... gdzieś na forach piwowarskich są wzory do przeliczenia blg z refraktometru na wskazania spławika.
Być może AlcoCalc też to ma wbudowane, ale na moje oko to drożdże przerobiły wszystko do końca, a pomiar spławikiem będzie znacznie bliższy zera.
Na rurki z tym
A i jeszcze jedno . Może poleżeć Xavier z tydzień ?? Nic mu nie będzię? Czy to trzeba od razu gonić?
-
- Posty: 2558
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: zacier ze słodu jęczmiennego nie przerabia do konca cukru
Myślę że jak nie było grzebane za nerwowo... to raczej nie powinno się nic stać jeżeli poleży dodatkowy tydzień.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett