Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

HeniekStarr
50
Posty: 78
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re:

Postautor: HeniekStarr » wtorek, 26 paź 2021, 23:26

Kisimy :)
Zarówno buraka( chrzan,czosnek,ziele, liść, kolendra) jak i kimchi, nie dlatego, że mainstream, tylko po dwóch latach mieszkania w Korei Płd. i przerobieniu jakiejś tony kapusty z lokalnym " kółkiem różańcowym" na zimę dla całej parafii, śmiem twierdzić, że co nieco mnie ajummy nauczyły ;)
Rocznie w kraju kisimy może 30-40 główek. W większości zjadamy to sami.

Co do wrzucania wszystkich warzyw do słoja, też mam taką koleżankę. Wyławiam kalafior, bo lubię.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


dostawa 5zł
Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re:

Postautor: defacto » środa, 27 paź 2021, 08:40

Serwus
Czy zakwas buraczany różni się w składzie od zakwasu z kapusty czy ogórków?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


majster1
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re:

Postautor: majster1 » środa, 27 paź 2021, 10:27

no oczywiscie, że tak. zakwas buraczany przede wszystkim ma troche wiecej kalori niz np sok z kiszonej kapusty ale wciaż mało. Proces produkcji pewnie jest taki sam wszystko przebiega identycznie, ale sklad jest inny. No i inaczej sie przyprawia buraka a inaczej ogórki czy kapuste
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


HeniekStarr
50
Posty: 78
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re:

Postautor: HeniekStarr » niedziela, 28 lis 2021, 18:27

IMG_20211128_180431_8_640x480.jpg


Z cyklu milion zastosowań fermentora.
Sześć główek kapusty pekińskiej. BLG nie mierzono. Przesypane solą. Po zwiotczeniu/zmięknieciu przepłukam i do słoja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!

Awatar użytkownika

Kòpôcz
650
Posty: 665
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: "Wino" z buraków (zakwas) porady

Postautor: Kòpôcz » niedziela, 28 lis 2021, 18:39

Tylko już do innej fermentacji tego lepiej nie używaj.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma sprzeciwu wobec fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.


HeniekStarr
50
Posty: 78
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Lokalizacja: pomorskie
Załączniki
Re:

Postautor: HeniekStarr » niedziela, 28 lis 2021, 18:43

Nie nie , w wiadrze tylko zasolenie. Fermentacja właściwa w szkle. Wszystkiego z dwie,trzy godziny. Normalnie robię to w misce,ale nie mam takiej michy.
Я, признаться откровенно, очень рад
Лечь под этот электронный агрегат,
Чтобы капал самогон мне в рот
Днем и ночью круглый год!


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości