Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Widzisz Kòpôcz ja nikogo nie staram się łapać za słówka, tylko staram się ocenić w sposób logiczny pewne kwestie. W sposób logiczny, bo pewne kwestie wykraczają po za moją wiedzę, co nie oznacza że czegoś nie potrafię ocenić.
Co do The Macallan 1926 to nie szydź, że to ciekawa koncepcja bo to marka, czy zawartość jest dobra czy nie to myślę, a nawet jestem pewien, że nie spróbuję jej nigdy w życiu tak samo jak i wielu z Was, a nawet większości tych milionerów co są w stanie za nią tyle zapłacić. Czy na rynek można wprowadzić towar nie mający renomy w absurdalnej cenie? nie wiem, w dzisiejszych czasach jest wszystko możliwe. Może czytaj ze zrozumieniem i mniej pij przy tym.
@rastro
cały czas poruszamy się w kółko, wokół wymiany gazowej kamionki vs beczki. Taka teoria logiczna, czy praktyczna?
Słuchajcie, nie chce tak jak pisałem na początku nikomu nadepnąć na odcisk, nie chce wzbudzać negatywnych emocji, tylko staram się oddzielić fikcję od rzeczywistości.
Jeśli komuś po kamionce smakuje lepiej , to niech tak zostanie, ale czy w rzeczywistości tyle wnosi? Im dłużej prowadzimy dywagacje tym mocniej upewniam się, że to mit niczym konkretnym nie poparty.
Co do The Macallan 1926 to nie szydź, że to ciekawa koncepcja bo to marka, czy zawartość jest dobra czy nie to myślę, a nawet jestem pewien, że nie spróbuję jej nigdy w życiu tak samo jak i wielu z Was, a nawet większości tych milionerów co są w stanie za nią tyle zapłacić. Czy na rynek można wprowadzić towar nie mający renomy w absurdalnej cenie? nie wiem, w dzisiejszych czasach jest wszystko możliwe. Może czytaj ze zrozumieniem i mniej pij przy tym.
@rastro
cały czas poruszamy się w kółko, wokół wymiany gazowej kamionki vs beczki. Taka teoria logiczna, czy praktyczna?
Słuchajcie, nie chce tak jak pisałem na początku nikomu nadepnąć na odcisk, nie chce wzbudzać negatywnych emocji, tylko staram się oddzielić fikcję od rzeczywistości.
Jeśli komuś po kamionce smakuje lepiej , to niech tak zostanie, ale czy w rzeczywistości tyle wnosi? Im dłużej prowadzimy dywagacje tym mocniej upewniam się, że to mit niczym konkretnym nie poparty.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1051
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Szanowny... Dalej nie rozumiesz w jakiej materii się obracasz. Clou Twoje niekumacji to zarzuty o subiektywność odczuć. Jak jeszcze Ci tłumaczyć, że cała ta branża oparta jest właśnie na subiektywnych odczuciach, że to one są wykładnia jakości, przydatności itp? Powierzchnię wymiany gazowej można obliczyć, ale to, czy ona coś wnosi do destylatu można już tylko posmakować i powąchać. Jeśli na 100 próbujących 80 stwierdza, że to trunek uszlachetnia, to znaczy, że go uszlachetnia. Czego tu nie rozumiesz?
A uszczypliwości o moim piciu puszczę dalej - nawet nie wiesz jak wiele osób wprawiłeś właśnie w rechot.
A uszczypliwości o moim piciu puszczę dalej - nawet nie wiesz jak wiele osób wprawiłeś właśnie w rechot.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Będę szczery, bo zawsze byłem i mówiłem co myślę: Idziesz mi na jajca i nie chce mi się czytać twoich wypocin, zwłaszcza w moich wątkach. I proszę nie obrażaj ludzi, którzy teorią i praktyką przewyższają cię o setki procent. OK?
Wypraszam sobie obrażanie innych w moim wątku. Ty jakiś dziwny jesteś chłopie, czy ty w ogóle masz sprzęt i robisz coś na nim? Śmiem wątpić. Znalazłeś sobie "Kółko różańcowe" i się produkujesz, a do tego żadne argumenty, ani fakty nie są w stanie przeniknąć do twojego dziwnego umysłu. Tworzysz jakieś teorie spiskowe nie potwierdzone, ani przez praktykę, ani przez zdrowy rozsądek... taki bimbrownik-"teoretyk" jesteś.Wojtek5 pisze:Może czytaj ze zrozumieniem i mniej pij przy tym.
Jak nie chcesz to po prostu nie depcz po tych odciskach. Dyskusja z tobą jest po prostu bezcelowa, bo przyjmujesz sobie pewien dogmat i cokolwiek, ktokolwiek by nie napisał, nawet z własnego doświadczenia empirycznego, to ty i tak tego do wiadomości nie przyjmujesz.Wojtek5 pisze:Słuchajcie, nie chce tak jak pisałem na początku nikomu nadepnąć na odcisk
Będę szczery, bo zawsze byłem i mówiłem co myślę: Idziesz mi na jajca i nie chce mi się czytać twoich wypocin, zwłaszcza w moich wątkach. I proszę nie obrażaj ludzi, którzy teorią i praktyką przewyższają cię o setki procent. OK?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 paź 2021, 00:57 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Witam, a tymczasem w Gruzji... https://poznajsmakgruzji.pl/wino/metody-produkcji/ choć to nie destylat ale wciąż alkohol i też ma dojrzewać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 paź 2021, 07:31 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
@kiwitom23
Nie chciałem nikogo obrażać, choć właśnie to Ty mnie obrażasz swoją wypowiedzią. Jedynie śmiem wątpić w zasadność kamionek (jako czegoś szczególnego), tak samo jak zalewanie beczki tanim winem tylko po to by ją zalać, by odznaczyć na swojej check liście beczka po winie.
Co do tego czy coś robię to gdybyś chłopie trochę rejestrował tego co czytasz na tym forum, a jesteś na nim dość aktywny to byś wiedział, że nie destyluję i nigdy się z tym nie kryłem, więc nie musisz robić głupich uwag.
Ps. Masz rację, jestem dziwny bo zadaję pytania i nie idę na rzeż jak świnia na ubój.
Nie chciałem nikogo obrażać, choć właśnie to Ty mnie obrażasz swoją wypowiedzią. Jedynie śmiem wątpić w zasadność kamionek (jako czegoś szczególnego), tak samo jak zalewanie beczki tanim winem tylko po to by ją zalać, by odznaczyć na swojej check liście beczka po winie.
Co do tego czy coś robię to gdybyś chłopie trochę rejestrował tego co czytasz na tym forum, a jesteś na nim dość aktywny to byś wiedział, że nie destyluję i nigdy się z tym nie kryłem, więc nie musisz robić głupich uwag.
Ps. Masz rację, jestem dziwny bo zadaję pytania i nie idę na rzeż jak świnia na ubój.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 paź 2021, 03:10 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Kiwitom23 i Wojtek5
Uważam was za całkiem niegłupich chłopaków.
To może podajcie sobie ręce co?
Jeden z was nigdy nie destylował a drugi dopiero zaczął.
Kiwitom zadaje masę pytań bo jest świeżakiem. Nie w życiu a destylacji.
I nie ma w tym nic złego że szuka. Szczególnie że ma naprawdę wypasiony sprzęt.
A wy jak obrażalskie dziewczynki.
Focha walnęły.
Kamionka to fajna sprawa. Ma swój SUROWY urok.
Czy nadają się kamionki do przechowywania destylatu?
Oczywiście że tak. Wymiana gazowa jest malutka w porównaniu z beczką ale też działa tylko inaczej.
Destylat ma się układać sam sobie.
Wszystko jest ostre na początku a potem łagodnieje.
Złagodniecie i wy.
Uważam was za całkiem niegłupich chłopaków.
To może podajcie sobie ręce co?
Jeden z was nigdy nie destylował a drugi dopiero zaczął.
Kiwitom zadaje masę pytań bo jest świeżakiem. Nie w życiu a destylacji.
I nie ma w tym nic złego że szuka. Szczególnie że ma naprawdę wypasiony sprzęt.
A wy jak obrażalskie dziewczynki.
Focha walnęły.
Kamionka to fajna sprawa. Ma swój SUROWY urok.
Czy nadają się kamionki do przechowywania destylatu?
Oczywiście że tak. Wymiana gazowa jest malutka w porównaniu z beczką ale też działa tylko inaczej.
Destylat ma się układać sam sobie.
Wszystko jest ostre na początku a potem łagodnieje.
Złagodniecie i wy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
19.08.2017
Kamionki zalane na początku stycznia 2017r. Dzisiaj ocena po 8 miesiącach. Wszystkie destylaty z kolumny półkowej.
1. Śliwka 44% - ubytek wagi 525g (11%) , % może ciut większy (porównanie z próbką kontrolną ze szkła) tak na oko 44,1%, smak odrobinę łagodniejszy od szkła, zapach też ciut łagodniejszy.
2. Śliwka 66% - ubytek wagi 481g (10,8%), % wyższy 66,5%, smak wyraźnie łagodniejszy, zapach też nieco łagodniejszy w porównaniu z próbką 0,5l ale i w próbce 0,5l i w kamionce śliwka o wiele mniej wyrazista niż w damie 5l wypełnionej do połowy tym samym destylatem.
3. Winogrono 43% - ubytek wagi 441g (8%), % też ciut wyższy na oko, smak łagodniejszy. W porównaniu ze szkłem pojawiła się jakaś nowa, ciekawa nutka. Zapach bez zmian.
Kamionki przechowywane w pomieszczeniu o temperaturze 16-24C. Ustawione na półce w kolejności 1-2-3 licząc od drzwi. Czyli największy ubytek był tam gdzie ruch powietrza był największy.
Trunki robię do szybkiego spożycia więc niewielkie ich złagodzenie w kamionkach nie jest dla mnie zbyt znaczące. Zaciekawiła mnie nowa nutka w winogronach. Potrzymam do stycznia i ocenię czy trzymanie w nich destylatu jest warte stosunkowo dużych strat.
15.01.2018
Moje destylaty w kamionkach po roku leżakowania straciły od 12% do 18% na wadze. Im słabszy destylat tym mniejsza utrata wagi. W śliwkach różnica smaku jest prawie nie do zauważenia. Winogrona w kamionce nabrały nieco innych nutek w porównaniu ze szkłem ale właściwie nie wiem które lepsze. Moc alkoholu trochę mnie zdziwiła bo kamionki i szkło miały praktycznie identyczną i o dziwo i w szkle i w kamionkach niższą niż wejściowa o około 1,5%. Pomiar tym samym sprzętem z uwzględnieniem poprawki na temperaturę. W kamionkach to rozumiem ale dlaczego ubyło w szkle to nie mam pojęcia. Mądrzy ludzie piszą, że destylaty smakowe cały czas pracują więc być może coś się wytworzyło wpływając na %.
Jak już pisałem moje destylaty tnę mocno tak by nadawały się szybko do spożycia. Może dlatego różnice smaku są bardzo małe. Następne zalewanie kamionek zrobię ostrzejszymi destylatami. Zastanawiam się też nad użyciem dębu w kamionce. Jeżeli ktoś już starzy w kamionce z dębem to proszę niech opisze swoje wrażenia.
Po kolejnych 3 latach stosowania kamionek w różnych kombinacjach jakoś nie odkryłem ich "cudownych" właściwości. Zmieniają destylat ale nie robią z niego "ambrozji". Może trzymam je w złym miejscu lub ciągle leję zbyt oczyszczony destylat. Zawartość z niepełnego lub wietrzonego co jakiś czas szkła lepiej mi smakuje.
Parę lat temu (2017) sprawdziłem i opisałem efekty na białym forum. Poniżej te wypowiedzi.jakis1234 pisze:.....Weź jakiś destylat i przechowuj przez dłuższy czas w damie i drugi w kamionce i sprawdź....
19.08.2017
Kamionki zalane na początku stycznia 2017r. Dzisiaj ocena po 8 miesiącach. Wszystkie destylaty z kolumny półkowej.
1. Śliwka 44% - ubytek wagi 525g (11%) , % może ciut większy (porównanie z próbką kontrolną ze szkła) tak na oko 44,1%, smak odrobinę łagodniejszy od szkła, zapach też ciut łagodniejszy.
2. Śliwka 66% - ubytek wagi 481g (10,8%), % wyższy 66,5%, smak wyraźnie łagodniejszy, zapach też nieco łagodniejszy w porównaniu z próbką 0,5l ale i w próbce 0,5l i w kamionce śliwka o wiele mniej wyrazista niż w damie 5l wypełnionej do połowy tym samym destylatem.
3. Winogrono 43% - ubytek wagi 441g (8%), % też ciut wyższy na oko, smak łagodniejszy. W porównaniu ze szkłem pojawiła się jakaś nowa, ciekawa nutka. Zapach bez zmian.
Kamionki przechowywane w pomieszczeniu o temperaturze 16-24C. Ustawione na półce w kolejności 1-2-3 licząc od drzwi. Czyli największy ubytek był tam gdzie ruch powietrza był największy.
Trunki robię do szybkiego spożycia więc niewielkie ich złagodzenie w kamionkach nie jest dla mnie zbyt znaczące. Zaciekawiła mnie nowa nutka w winogronach. Potrzymam do stycznia i ocenię czy trzymanie w nich destylatu jest warte stosunkowo dużych strat.
15.01.2018
Moje destylaty w kamionkach po roku leżakowania straciły od 12% do 18% na wadze. Im słabszy destylat tym mniejsza utrata wagi. W śliwkach różnica smaku jest prawie nie do zauważenia. Winogrona w kamionce nabrały nieco innych nutek w porównaniu ze szkłem ale właściwie nie wiem które lepsze. Moc alkoholu trochę mnie zdziwiła bo kamionki i szkło miały praktycznie identyczną i o dziwo i w szkle i w kamionkach niższą niż wejściowa o około 1,5%. Pomiar tym samym sprzętem z uwzględnieniem poprawki na temperaturę. W kamionkach to rozumiem ale dlaczego ubyło w szkle to nie mam pojęcia. Mądrzy ludzie piszą, że destylaty smakowe cały czas pracują więc być może coś się wytworzyło wpływając na %.
Jak już pisałem moje destylaty tnę mocno tak by nadawały się szybko do spożycia. Może dlatego różnice smaku są bardzo małe. Następne zalewanie kamionek zrobię ostrzejszymi destylatami. Zastanawiam się też nad użyciem dębu w kamionce. Jeżeli ktoś już starzy w kamionce z dębem to proszę niech opisze swoje wrażenia.
Po kolejnych 3 latach stosowania kamionek w różnych kombinacjach jakoś nie odkryłem ich "cudownych" właściwości. Zmieniają destylat ale nie robią z niego "ambrozji". Może trzymam je w złym miejscu lub ciągle leję zbyt oczyszczony destylat. Zawartość z niepełnego lub wietrzonego co jakiś czas szkła lepiej mi smakuje.
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Ja swoją śliwkę o mocy 60% trzymałem w tym samym miejscu przez rok. Jedna w kamionce druga w butelce szklanej. Wg mnie i mojej żony nie wiedząc która jest która, oboje wybraliśmy kamionkę. Smak łagodniejszy i przyjemniejszy w smaku. Zapach wg mnie faktycznie mniej wyrazisty.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Jednemu smakują ogórki, drugiemu córka ogrodnika
Każdy ma inny zmysł smaku jeden będzie czuł różnicę drugi z przytępionym już nie
Ot i cała tajemnica kamionek.
Kupić 1 na próbę, smakuje kupuje więcej nie smakuje starze w szkle
Każdy ma inny zmysł smaku jeden będzie czuł różnicę drugi z przytępionym już nie
Ot i cała tajemnica kamionek.
Kupić 1 na próbę, smakuje kupuje więcej nie smakuje starze w szkle
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Kolego @Szlumf - czy mocno miałeś zatkany korek? Kamionki są porowate i w moich miałem korek dociśnięty naprawdę mocno i znacznie mniejsze straty. Nie mierzyłem ich, ale widząc po objętości straciłem może pół szklanki na 11 msc przechowywania. Tyle, że przechowuję w piwnicy, wyższa wilgotność i niższa temperatura. Może o to chodzi?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Przechowywałem przez 10 miesięcy, dwa identyczne destylaty w dwóch kamionkach. Jeden stał w domu w szafie , a drugi w kanale w nieużywanym garażu, gdzie temp wynosi przez cały rok 10-18 stopni i wilgotność około 70-80%. Ten z domu stracił ponad 2 razy więcej, ale był mocniejszy.
Na pewno o to chodzi.MASaKrA_Domingo pisze:Tyle, że przechowuję w piwnicy, wyższa wilgotność i niższa temperatura. Może o to chodzi?
Przechowywałem przez 10 miesięcy, dwa identyczne destylaty w dwóch kamionkach. Jeden stał w domu w szafie , a drugi w kanale w nieużywanym garażu, gdzie temp wynosi przez cały rok 10-18 stopni i wilgotność około 70-80%. Ten z domu stracił ponad 2 razy więcej, ale był mocniejszy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Panowie, kamionki są znowu dostępne i będą rozsyłane po 1 listopada. Doczekaliśmy się....
Ostatnio zmieniony sobota, 30 paź 2021, 16:53 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Odświeżę wątek z nowym zapytaniem. Otóż mam od roku śliwowicę w kamionce i mam zamiar w najbliższym czasie zlać ją do butelek. W związku z tym dwa pytania:
1. czy rok czasu dla śliwowicy w kamionce jest OK, czy może potrzymać ją dłużej?
2. czym wymyć kamionkę, z zewnątrz widać jakby była "przemoczona" więc pewnie zawartość znajduje się w porach, więc jak można ją wymyć, żeby następne produkty nie były "skażone" zapachem śliwowicy?
1. czy rok czasu dla śliwowicy w kamionce jest OK, czy może potrzymać ją dłużej?
2. czym wymyć kamionkę, z zewnątrz widać jakby była "przemoczona" więc pewnie zawartość znajduje się w porach, więc jak można ją wymyć, żeby następne produkty nie były "skażone" zapachem śliwowicy?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Tomku sam musisz określić czy to co jest w kamionce, Tobie odpowiada. To nie ma reguł czasowych. Ale rok to czas, w którym śliwka, wlana bez dużej ilości pogodowych smaków, powinna się fajnie ułożyć. W beczce można oczywiście trzymać dłużej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
@zwirek na białym forum jest wątek odnośnie zapisów na takie naczynia.
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=6022
Pozdrawiam
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=6022
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 9 lut 2021, 09:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: brendy, whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: pomorskie
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kamionki - czy nadają się do przechowywania destylatu?
Już dawno nikt się nie wypowiada, więc odświeżę temat.
Dwa miesiące temu zakupiłem kamionki z akcji na białym forum, napełniłem destylatem 80 % kukurydza plus słód jęczmienny i żytni - całość około 57%.
Dziś przy porównywaniu z balonem szklanym, zawartość jest dużo łagodniejsza, zobaczymy jak będzie dalej.
Zaczynałem z balonami szklanymi, teraz testuje kamionki, później przyjdzie czas na małą beczkę.
Myślałem o 30 litrowej ale im więcej czytam tym bardziej skłaniam się ku 50 litrowej, cena nieznacznie tylko wyższa.
Dwa miesiące temu zakupiłem kamionki z akcji na białym forum, napełniłem destylatem 80 % kukurydza plus słód jęczmienny i żytni - całość około 57%.
Dziś przy porównywaniu z balonem szklanym, zawartość jest dużo łagodniejsza, zobaczymy jak będzie dalej.
Zaczynałem z balonami szklanymi, teraz testuje kamionki, później przyjdzie czas na małą beczkę.
Myślałem o 30 litrowej ale im więcej czytam tym bardziej skłaniam się ku 50 litrowej, cena nieznacznie tylko wyższa.