Usuwanie acetonu

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
00Wiśnia
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 21:27

Post autor: 00Wiśnia »

Witam Szanownych Forumowiczów,
Czy można odzyskać spirytus z zalanych owoców, jeśli niskie stężenie spirytusu pozwoliło na fermentację i wytworzenie acetonu? Tak wstyd mi. :bardzo_zly: Nie chodzi o delikatny zapach acetonu, tylko silną woń, jak z lakieru do paznokci, przy kompletnym braku zapachu etanolu? Sprawa do uratowania czy do wylania?

Pozdrawiam

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: kondon »

Jak niskie stężenie spirytusu mogło pozwolić na fermentację?
Czym Ty to zalałeś? "Spirytusem" 5%?
Opisz co tam wykombinowałeś. Co zalałeś, czym, jak długo leżało...
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: rozrywek »

Może więcej danych podasz. Co zalałeś i czym?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Chyba chodzi o to, że najprawdopodobniej zaczęła się już fermentacja a dopiero potem owoce zalane zostały b. nieznaczną ilością spirytusu. Stąd ten wynik?
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 790
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: wolan »

A, może destylat był słabej jakości i jak stracił procent to wyszły jego niedoskonałości?
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: Doody »

Mnie kiedyś nastaw ze śliwek (który miał być ortodoksem) o małej zawartości cukru zamienił się w aceton. Nawet po destylacji czuć było acetonowe nuty.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: użytkownik usunięty »

Rozumiem, że nastaw "zaoctował" się a następnie później zamienil się w aceton. Tak to rozumieć mam @Doody?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: rozrywek »

Jak mamy się tylko domyślać o co chodzi to ja proponuję ten temat skasować.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: wawaldek11 »

Dajmy szansę autorowi na odpowiedź - nie każdy może zaglądać codziennie na forum.
Ale bardzo się dziwę przeważnie tym samym osobom, które na podobnie zadane pytanie, bez dodatkowych istotnych szczegółów potrafią się rozpisać na kilka postów lub nawet stron.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: wingrul »

Prawie w temacie...
Można z wina odebrać przedgony?
Grzać z wypełnieniem, odebdać, i zostawić wino w spokoju do leżakowania?
Tylko nie śmiać się bo własnie z tym mi się temat skojarzył.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: Doody »

defacto pisze:Rozumiem, że nastaw "zaoctował" się a następnie później zamienil się w aceton. Tak to rozumieć mam @Doody?
Fermentował normalnie, zakończył fermentację a następnie śmierdział już acetonem. Nigdzie po drodze nie czuć było octem tylko od razu aceton.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus

Można z wina odebrać przedgony?
Można.
W ten sposób pozbawisz wina frakcji, które współtworzą bukiet cały, tworzą jego charakter. Ciała go pozbawisz. Sądzę, że straci na jakości, pijalności i atrakcyjności do :dupa: będzie ono.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: rozrywek »

arek9025 pisze:Prawie w temacie...
Można z wina odebrać przedgony?
Grzać z wypełnieniem, odebdać, i zostawić wino w spokoju do leżakowania?
Tylko nie śmiać się bo własnie z tym mi się temat skojarzył.
Jak tu sie nie smiać?
Właśnie oplułem sernikiem telefon.
Jak masz jeszcze inne pomysły to dawaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
00Wiśnia
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 21:27
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: 00Wiśnia »

Witam, bardzo prężnie działających Forumowiczów.
Świeże owoce ze względu na brak czasu na zakupy zalane spirytusem tylko do 10% po tygodniu delikatny zapach octu. Brak pomysłu co z tym zrobić. Po dwóch miesiącach żywy aceton. Co począć w takim wypadku? :problem:

użytkownik usunięty
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Zgodnie z klasykiem, specem nie jestem. Ale według mnie, do porcelany nadaje się to. Cóż więcej rozprawiać?

Autor tematu
00Wiśnia
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 21:27
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: 00Wiśnia »

Czyli cały użyty spiryt jest do :dupa: ...? :angry:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Usuwanie acetonu

Post autor: jakis1234 »

Niestety, wylać, z tego już nic dobrego nie da się wyciągnąć.
Pociesz się, że to kolejna lekcja. Takiego błędu już nie zrobisz.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”