Witam. Mam kilka pytań dotyczących zacierania mąk. Może znajdzie się jakaś mądra głowa co będzie się znać!
Wszędzie czytałem, że mąka przypala się na grzałkach, więc zakładam, że się nie klaruje za dobrze.
Wie ktoś dlaczego? Co za to odpowiada?
Zakładam, że nie skrobia, bo ona rozłoży się do cukrów i przefermentuje, więc co? pektyny? Białka?
Jeśli któryś z moich strzałów może być słuszny to czy zastosowanie do zacieru pektoenzymu i na przykład bromelaniny mogłoby rozwiązać ten problem??
Z pozdrowieniem!
B.
Kilka pytań dotyczących zacierania mąk
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Kilka pytań dotyczących zacierania mąk
Każda mąka ma swój indeks. To zaś oznacza, że nawet przy idealnym zatarciu nadal masz związki, które nie podlegają rozpadowi enzymatycznemu. Im wyższy, tym więcej tzw popiołu.
To przy idealnym zatarciu. A nadal masz przecież nieidealne zatarcie.
To w skrócie.
W praktyce nic bardziej nie oblepia grzałek, niż drobne frakcje i dlatego musisz uważać na mąkę. Znacznie gorzej wbrew pozorom jest rozgrzewać na wysokiej mocy, niż gotować na wysokiej mocy, gdy masz dobre mieszanie się płynu.
To przy idealnym zatarciu. A nadal masz przecież nieidealne zatarcie.
To w skrócie.
W praktyce nic bardziej nie oblepia grzałek, niż drobne frakcje i dlatego musisz uważać na mąkę. Znacznie gorzej wbrew pozorom jest rozgrzewać na wysokiej mocy, niż gotować na wysokiej mocy, gdy masz dobre mieszanie się płynu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Kilka pytań dotyczących zacierania mąk
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 paź 2021, 09:38 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kilka pytań dotyczących zacierania mąk
Mam kociołek z grzałkami, przypalenie murowane, nie mam na razie środków na inwestowanie w płaszcz, w filtrację śruty nie chce mi się bawić, więc szukam rozwiązań alternatywnych.
Sprawienie, że zacier klarowalby się jak skrobia byłoby bardzo wygodne.
No nic. Spróbuję zatrzeć 1kg do damy z dodatkiem czegoś w stylu kreon trawix, a nóż odkryje Amerykę
Sprawienie, że zacier klarowalby się jak skrobia byłoby bardzo wygodne.
No nic. Spróbuję zatrzeć 1kg do damy z dodatkiem czegoś w stylu kreon trawix, a nóż odkryje Amerykę