Zamiana abratka na kolumnę półkową
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 6 paź 2021, 11:02
- Krótko o sobie: pogodny dążący do celu
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Lubelskie
Witam posiadam kolumnę abratek niecałe dwa sezony i myślę o zamianie na kolumnę półkową wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie.Chodzi mi o sprzęt uniwersalny na którym otrzymam dobre trunki owocowe jak też czystą wódkę.W moim przypadku skupiam się na zbiorniku z płaszczem olejowym minimum 100L ewentualnie 110L z mieszadłem lub też bez niego wszystko zależy od ceny także jeśli ktoś ma jakieś sugestie co taki zestaw powinien posiadać proszę pisać.
-
- Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Zamiana abratka na kolumnę półkową
3 półki na owoce,
4 półki na zboża,
Bufor + 5 półek + OLM + 3 półki nad OLM, metoda 2.5 do czystego spirytusu z "duszą". Dodatkowo mieszadło no i papuga jak ktoś potrzebuje, regulator napięcia i termometr. To chyba tyle.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
4 półki na zboża,
Bufor + 5 półek + OLM + 3 półki nad OLM, metoda 2.5 do czystego spirytusu z "duszą". Dodatkowo mieszadło no i papuga jak ktoś potrzebuje, regulator napięcia i termometr. To chyba tyle.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: środa, 6 paź 2021, 11:02
- Krótko o sobie: pogodny dążący do celu
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Zamiana abratka na kolumnę półkową
Jeszcze mam pytanie do szanownego grona kolegów czym się różni praca na sitach czy capsach.Odnośnie producentów kolumn półkowych widzę że większość poleca @sero,aakk ,akas, herbata,wiadomo z nimi będę kontaktował się pózniej jak już będę wiedział czego moje serce oczekuje i znajdę konkretną konfigurację sprzętu która odpowiada mi w 100% także najpierw trzeba się doradzić innych .Także piszcie.
-
- Posty: 1551
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Zamiana abratka na kolumnę półkową
110l to raczej już nie hobbystycznie, lecz zarobkowo. popyt jest raczej bimber czysty, bezsmakowy i tani. czyli "burok" - rektyfikowany nastaw z cukru.
Półkowa, nawet z OLM nie wyczyści jak jak kolumna z porządnymi sprężynkami.
co do herezji, że z półkowej jest niepijalne: chyba pominę milczeniem.
Ja lubię trunki z charakterem, mocne ale i dojrzałe. Mam czas, mogę czekać. Moja ulubiona żytnia po kolumnie z wypełnieniem straciłaby całkowicie pieprzowy charakter i specyficzny smak. Podobnie jęczmień.
aabratek to rodzaj głowicy!! równie dobrze można zastosować taką głowicę do kolumny półkowej. rozumiem, że chodzi ci o kolumnę z wypełnieniem? no to po co wymieniać? cena "rury" ok 200 zł, wypełnienie też koło 200zł. razem 400. proponuję: zostaw sobie. chcesz czysty spirytus robisz na kolumnie z wypełnieniem z OLM i buforem, chcesz wódki o charakterystycznym smaku surowca puszczasz na półkach.alkomar pisze:Witam posiadam kolumnę abratek (...) i myślę o zamianie na kolumnę półkową
skupiam się? czyli masz taki czy planujesz kupić?alkomar pisze: W moim przypadku skupiam się na zbiorniku z płaszczem olejowym minimum 100L ewentualnie 110L z mieszadłem lub też bez niego wszystko zależy od ceny także jeśli ktoś ma jakieś sugestie co taki zestaw powinien posiadać proszę pisać.
110l to raczej już nie hobbystycznie, lecz zarobkowo. popyt jest raczej bimber czysty, bezsmakowy i tani. czyli "burok" - rektyfikowany nastaw z cukru.
Półkowa, nawet z OLM nie wyczyści jak jak kolumna z porządnymi sprężynkami.
co do herezji, że z półkowej jest niepijalne: chyba pominę milczeniem.
Ja lubię trunki z charakterem, mocne ale i dojrzałe. Mam czas, mogę czekać. Moja ulubiona żytnia po kolumnie z wypełnieniem straciłaby całkowicie pieprzowy charakter i specyficzny smak. Podobnie jęczmień.
I love the smell of bimber in the morning.