Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?
Ze skórkami, nie ma potrzeby obierać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 paź 2021, 11:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1200
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 179 razy
- Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?
Ale dlaczego tylko 45%? Lepsze byłoby 65%, tak uważa większość nalewkarzy. Jeśli na etapie zasypywania owoców cukrem stwierdzisz, że nalewka może być za mocna, można zamiast samego cukru zalać owoce syropem cukru z wodą.
Zdecydowanie ze skórkami, tam jest to co w owocach najwartościowsze.ollo pisze:...czy owoce ładować do wódeczki ze skórkami czy bez ?
Ale dlaczego tylko 45%? Lepsze byłoby 65%, tak uważa większość nalewkarzy. Jeśli na etapie zasypywania owoców cukrem stwierdzisz, że nalewka może być za mocna, można zamiast samego cukru zalać owoce syropem cukru z wodą.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?
Ollo, to nie chodzi o moc, możesz sobie później nalewkę rozcieńczyć do takiej mocy jaką lubisz.
Chodzi o to, że spirytus nalewkowy (65-70%) najlepiej wyciąga wszystkie smaki i aromaty z owoców.
Zresztą pamiętaj, że owoce oddają sok i z 45% zrobi się mniej.
Chodzi o to, że spirytus nalewkowy (65-70%) najlepiej wyciąga wszystkie smaki i aromaty z owoców.
Zresztą pamiętaj, że owoce oddają sok i z 45% zrobi się mniej.
Pozdrawiam z opolskiego.