Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy

Post autor: ollo »

Koledzy Mili - będę zalewał pociętą na kawałki pigwę bez pestek wódką 45%. Po ok 6ciu tygodniach owoce z tego maceratu zasypię cukrem i po jakimś czasie połączę sok z maceratem. Pytanie do Państwa mam takie czy owoce ładować do wódeczki ze skórkami czy bez ? Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Post autor: jakis1234 »

Ze skórkami, nie ma potrzeby obierać.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 paź 2021, 11:05 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Post autor: psotamt »

ollo pisze:...czy owoce ładować do wódeczki ze skórkami czy bez ?
Zdecydowanie ze skórkami, tam jest to co w owocach najwartościowsze.
Ale dlaczego tylko 45%? Lepsze byłoby 65%, tak uważa większość nalewkarzy. Jeśli na etapie zasypywania owoców cukrem stwierdzisz, że nalewka może być za mocna, można zamiast samego cukru zalać owoce syropem cukru z wodą.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

wawaldek11
3000
Posty: 3007
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Post autor: wawaldek11 »

Jak najbardziej ze skórkami i trochę pesteczek też możesz zostawić - doda pestkowego smaku.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
ollo
200
Posty: 249
Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
Lokalizacja: okolice Gdańska
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Post autor: ollo »

Dzięki za podpowiedz. 45% dlatego, że nie przepadam za mocniejszymi. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nalewka z pigwy ze skórkami czy bez ?

Post autor: jakis1234 »

Ollo, to nie chodzi o moc, możesz sobie później nalewkę rozcieńczyć do takiej mocy jaką lubisz.
Chodzi o to, że spirytus nalewkowy (65-70%) najlepiej wyciąga wszystkie smaki i aromaty z owoców.
Zresztą pamiętaj, że owoce oddają sok i z 45% zrobi się mniej.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”