Wytłoki z jabłek.
Witam jako że jestem nowy i dopiero zaczynam zabawę. Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Dziś jeździłem do tłoczni soków przerobić jabłka na sok. Widząc odpad jaki zostaje czyli wyciśniętą pulpę naszła mnie myśl, czy z tego towaru da się coś zrobić. Może ktoś próbował zrobić i podzieli się przepisem jakie ilości. Ja myślę żeby taką pulpę zalać ciepłą wodą to powinna oddać smak i aromat, dać drożdże do owocówek lub winne trochę cukru, bo czytałem, że tam jest i tak sporo. Później to na zwykłego pot stila mam miedzianego dać dwa razy. Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 23:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wytłoki z jabłek.
Nawet słynne Calvadosy robi się tylko z soku.
Pomyśl logicznie. Jakiś powód musi być że nie wykorzystuje się wytłoków z jabłek do produkcji alkoholu.necropost pisze:Na winogronach niby daje radę - Grappa i rakija jakoś powstaja
...
Nawet słynne Calvadosy robi się tylko z soku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Wytłoki z jabłek.
Oczywiście jest powód . Małe tłocznie nie mają koncesji na robienie alkoholu . A z tego co pamiętam to wytłoki muszą być przerobione w ciągu 10 lub 12 godzin bo inaczej zaczyna się fermentacja gnilna i nic już z nich nie wyjdzie prócz nawozu.necropost pisze:Głośno myślałem a nie odkrywałem ameryki przecież:)
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 wrz 2021, 21:38 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wytłoki z jabłek.
Wytłoki biorą firmy ktore robią tanie jabole ktore pozniej tak śmierdzą. Ogolnie nic sensownego sie z tego nie zrobi bo tak jak pisaliscie jest za malo cukru, nie ma zapachu, nie ma polotu, to tylko odpad. Wytłoki są suche zazwyczaj wyrzuca sie na pole albo idzie do zwierząt na pasze.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl