Śliwowica na Aabratku i problem
Witam
Mam kolumnę Aabratek od ok 10 lat (keg 50L, 2x2kW, 150cm, 25cm miedz+ reszta KO plipek) wykonana wg projektu zatwierdzonego przez forum. Tym razem chciałem zrobić śliwowicę. Mam zacier ok 170L, czysty bez owoców. Robiłem kiedyś na zwykłej spirali smakówki więc temat myślałem, że znam. Zagotowałem zacier, zamknąłem odbiór do lekkiej stabilizacji i po 5 min odbierałem kropelkowo pierwsze 50-100ml po czym otworzyłem maksymalnie odbiór. Parę minut leciała śliwka po czym temp. na głowicy wzrosła do temp. w zbiorniku ~90st z zapachem ostrego pogonu. Po 10 minutach zdemontowałem kolumnę i podłączyłem samą głowicę. Efekt ten sam. Grzałem na grzałce 2kW dokładnie 1850W z powodu awarii regulatora napięcia. Czy za duża moc grzania powoduje pogony od razu po starcie ???
Jeśli tak to czy po rozcieńczeniu tego odbioru jestem w stanie naprawić destylat?
tomsg
Mam kolumnę Aabratek od ok 10 lat (keg 50L, 2x2kW, 150cm, 25cm miedz+ reszta KO plipek) wykonana wg projektu zatwierdzonego przez forum. Tym razem chciałem zrobić śliwowicę. Mam zacier ok 170L, czysty bez owoców. Robiłem kiedyś na zwykłej spirali smakówki więc temat myślałem, że znam. Zagotowałem zacier, zamknąłem odbiór do lekkiej stabilizacji i po 5 min odbierałem kropelkowo pierwsze 50-100ml po czym otworzyłem maksymalnie odbiór. Parę minut leciała śliwka po czym temp. na głowicy wzrosła do temp. w zbiorniku ~90st z zapachem ostrego pogonu. Po 10 minutach zdemontowałem kolumnę i podłączyłem samą głowicę. Efekt ten sam. Grzałem na grzałce 2kW dokładnie 1850W z powodu awarii regulatora napięcia. Czy za duża moc grzania powoduje pogony od razu po starcie ???
Jeśli tak to czy po rozcieńczeniu tego odbioru jestem w stanie naprawić destylat?
tomsg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 wrz 2021, 23:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Masz nastaw, nie zacier
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
Proponowałbym pierwsze gotowanie trochę miedzi + głowica, a drugie to jak tam sobie wymyślisz, ale nie cała kolumna.
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
Proponowałbym pierwsze gotowanie trochę miedzi + głowica, a drugie to jak tam sobie wymyślisz, ale nie cała kolumna.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Jeśli to czysta śliwka, to wsad w kegu będzie miał 6-9 procent alkoholu. To mało. Zbyt mało, żeby dobrze rozdzielić frakcje. Dlatego zrób odpęd, a potem sobie rób selekcję. I wywal kolumnę i zostań na samym katalizatorze miedzianym przy destylacji właściwej.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
To nie był nastaw tylko ze śliwek. Na ok 150L wody dałem ok 70kg śliwek i 36kg cukru. Smak nastawu przypominał trochę kwaśne wino. Pytanie co jest powodem, że przy gonieniu na grzałce 2kW urobek cały czas miał zapach i posmak ostrego pogonu.
Kolumny nie mogę rozdzielić.
Kolumny nie mogę rozdzielić.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 wrz 2021, 21:38 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
70 kg śliwek i 36 kg cukru - to już nie jest śliwowica, tylko cukrówka z dodatkiem śliwek.
A co do pogonu,
Jeżeli pełny odpęd, to musisz teraz zrobić ponowną destylację z cięciem frakcji.
A jeżeli chciałeś od razu, za pierwszym przepędem, zrobić dobry bimber, to przy takim stosunku cukru do śliwek raczej tego nie widzę i nic dziwnego, że przy pełnym odbiorze szybko Ci poszły pogony.
A co do pogonu,
to co chciałeś zrobić? Pełny odpęd?Zagotowałem zacier, zamknąłem odbiór do lekkiej stabilizacji i po 5 min odbierałem kropelkowo pierwsze 50-100ml po czym otworzyłem maksymalnie odbiór.
Jeżeli pełny odpęd, to musisz teraz zrobić ponowną destylację z cięciem frakcji.
A jeżeli chciałeś od razu, za pierwszym przepędem, zrobić dobry bimber, to przy takim stosunku cukru do śliwek raczej tego nie widzę i nic dziwnego, że przy pełnym odbiorze szybko Ci poszły pogony.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Kolego, zrobiłeś pasztet z królika i koniny w proporcji 50:50.
Jeden królik na jednego konia.
10kg cukru to już za dużo jest do takiej ilości śliwek. No nic. To,.co możesz zrobić, to postarać się destylować dwa razy, odcinając.przy drugiej rygorystycznie pogony. Cukier chociaż zwiększa nam urobek, to niestety dodaje wiele składników, których byśmy nie chcieli. Destyluj na kolumnie 250mm, a od ok 95 zakręć zawór odbioru, aby zwiększyć odbierany procent i tym samym czystość urobku.
Jeden królik na jednego konia.
10kg cukru to już za dużo jest do takiej ilości śliwek. No nic. To,.co możesz zrobić, to postarać się destylować dwa razy, odcinając.przy drugiej rygorystycznie pogony. Cukier chociaż zwiększa nam urobek, to niestety dodaje wiele składników, których byśmy nie chcieli. Destyluj na kolumnie 250mm, a od ok 95 zakręć zawór odbioru, aby zwiększyć odbierany procent i tym samym czystość urobku.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 30 lis 2017, 19:45
- Krótko o sobie: wpadłem w nałóg działań
- Ulubiony Alkohol: własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: okolice
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Mam podobną kolumnę ,grzeje 1.5 kw zaczynam od 88-85 volt kończę na 50-45 volt. a wtedy jest piękny aromat śliwki ,no i reszta regulacja przepływem woda.tylko mała uwaga za dużo cukru .
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 21:54 przez kociołek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Surówkę rozcieńczyłem do ok 30%. Kupiłem regulator napięcia. Po zagotowaniu i stabilizacji 10min kolejny raz odlałem kropelkowo 50ml i potem ok 200ml przedgonu. ustawiłem grzałkę na 850W i zacząłem odbiór. Leciała aromatyczna śliwka i nagle po 15 minutach znowu ostry pogon. Nie wiem o co chodzi. Rozumiem, że dodałem za dużo cukru, ale na tym sprzęcie robiłem kiedyś śliwowicę z "wina" czyli podobnego nastawu jak teraz tylko w mniejszych proporcjach oraz whisky gdzie też dodałem cukru dla dodania %. Dzisiaj już się poddałem i zamiast śliwki robię spirytus. Ale zostało mi jeszcze ok 100L nastawu do przegonienia.
PS
Nie mam kolumny 250mm, tylko w całości 1500mm. Jeśli trzeba to coś takiego kupię. Znacie jakiegoś solidnego producenta ?
PS
Nie mam kolumny 250mm, tylko w całości 1500mm. Jeśli trzeba to coś takiego kupię. Znacie jakiegoś solidnego producenta ?
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Śliwowica na Aabratku i problem
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!