Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

Skir
850
Posty: 857
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: Skir » czwartek, 23 wrz 2021, 12:30

Też mam takie zjawiska jak @rastro związane z nie wymieszaniem wody i alkoholu, ale występują tylko podczas nagrzewania. W chwili procesu już jest ok. I to zazwyczaj podczas 2 rektyfikacji, kiedy do KEGa wlewana jest woda i 97% spirytus. W przypadku @goralbagienny wlewana była surówka po odpędzie, czyli większa ilość około 18-20% surówki. Myślę, że to zjawisko nie związane z mieszaniem się cieczy.
Parafrazując Katona Starszego: " A po za tym uważam, że koji należy zniszczyć" :)
I love the smell of bimber in the morning.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2481
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 23 wrz 2021, 12:40

Pytanie pomocnicze dla mnie - w płaszczach macie olej czy wodę?
Pozdrawiam,
Waldek


przegab
150
Posty: 188
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: przegab » czwartek, 23 wrz 2021, 12:42

Gliceryna

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6568
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: radius » czwartek, 23 wrz 2021, 12:50

Skir pisze:Parafrazując Katona Starszego: " A po za tym uważam, że koji należy zniszczyć"

Parafrazując inne powiedzenie; "Umarł drożdż, niech żyje drożdż (Koji)" :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

łoles
100
Posty: 144
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 21:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: łoles » czwartek, 23 wrz 2021, 16:28

Ja mam wodę w płaszczu, robię zawsze tak samo drugie granie surówka około 90 procent rozrabiam z wodą do około 30 w sumie około 40 litrow w zbiorniku. Zawsze robione tak samo jeden jedyny raz coś się zdupcylo..
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1700
Posty: 1730
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: Góral bagienny » piątek, 24 wrz 2021, 08:18

Zjawisko nic nie miało wspólnego z rozwarstwieniem cieczy, surówkę wlewałem do kega z dam 5l więc od razu się mieszało.
U mnie w płaszczu jest gliceryna.
Edit A i Koji nie mają z tym zjawiskiem raczej nic wspólnego, bo wcześniej już robiłem z nich na półkowej ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 08:26 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6568
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: radius » piątek, 24 wrz 2021, 09:02

Góral bagienny pisze:Zjawisko nic nie miało wspólnego z rozwarstwieniem cieczy, surówkę wlewałem do kega z dam 5l więc od razu się mieszało.

Z rozwarstwieniem cieczy nie, ale już wiele osób zaobserwowało efekt "strzelania" itp. zjawiska, w wyniku grzania świeżo rozrobionej surówki.
Może związane jest to z nie do końca "przegryzioną" mieszaniną i niedokończonej reakcji egzotermicznej :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

defacto
1500
Posty: 1509
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: Piwo bezalkoholowe, kawa
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: defacto » piątek, 24 wrz 2021, 09:15

Serwus
Specem nie jestem, ale czy zjawisko tzw "strzelania" tylko kolumn półkowych dotyczy się? Bo
grzejąc przerobione soki, czy kompoty, jak również po nich półprodukty uzyskane, nigdy na pustej rurze, tego nie zaobserwowałem.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1700
Posty: 1730
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: Góral bagienny » piątek, 24 wrz 2021, 09:23

@Radius Surówki nie rozrabiam bo ma przeważnie około 20% ,odpęd na alembiku do 100st w kotle.
Stała w damach około 2 miesięcy.
Możesz mieć rację, bo surówka stała tak jak była odbierana z alembika czyli w jednej damie mocniejsza w drugiej słabsza :scratch:.
Może tutaj jest rozwiązanie problemu :scratch:
Nauczka na przyszłość odbierać do wiadra i dopiero do dam :D.
No i kupić dokładny alkoholomierz od 0-30 bo powyżej już mam ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 09:24 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


rastro
1750
Posty: 1756
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: rastro » piątek, 24 wrz 2021, 09:37

Ale to strzelanie przy nie wymieszanym produkcie jest tylko w fazie rozgrzewania... później już proces wrzenia robi swoje. Mam wrażenie że to jest coś podobnego do szumienia podczas rozgrzewania, kiedy to pęcherzyki odrywające się od rozgrzanej grzałki w niewystarczająco rozgrzanym wsadzie ulegają dość gwałtownemu skropleniu zanim zostaną wyparte do powierzchni. A takie strzały wynikają z tego że bąble są większe i efekt dźwiękowy jest silniejszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 09:37 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

jakis1234
850
Posty: 854
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: jakis1234 » piątek, 24 wrz 2021, 09:45

@defacto, dotyczy również kolumny aabratek. Mam tak przy niektórych wsadach, nie wiem od czego to zależy, bo raz jest a raz nie.
Faktycznie chyba częściej, gdy wlewam świeżo rozrobiony nastaw, więc pewnie to mieszanie się cieczy ma coś z tym wspólnego.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
1700
Posty: 1730
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: Góral bagienny » piątek, 24 wrz 2021, 10:20

U mnie nic nie strzelało ;)
Jakby keg zaczął do mnie strzelać to zwiewał bym gdzie pieprz rośnie :mrgreen:
Rozgrzewałem surówkę na 3.5kw, od 80st w kotle 2 kw na takiej mocy prowadzę proces na półkowej.
Żadnych niepokojących zjawisk nie było ;)
Przy około 83 st w kegu było pierwsze cichutkie puf z głowicy drugie puf około 86 st. reszta jak opisałem.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Szlumf
1950
Posty: 1990
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: Szlumf » piątek, 24 wrz 2021, 10:22

Ja, niezależnie od tego czy do kotła czy przy rozrabianiu wlewam najpierw % i dopełniam wodą. Nawet jak zapomnę wymieszać to różnica gęstości robi robotę.


wawaldek11
2000
Posty: 2481
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: wawaldek11 » piątek, 24 wrz 2021, 10:44

Góral, ja bez wielkiego przekonania namawiam do wrzucenia do kotła kilku kawałków porowatej ceramiki, nawet pokruszonej cegły.
Miałem podobne doświadczenie, ale w mikroskali ;) Przy destylacji co jakiś czas następował "wybuch" i nastaw wlewał się do chłodnicy. Po wrzuceniu kilku kamyków problem ustąpił.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek


necropost
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 26 sie 2021, 19:36
Załączniki
Re: Problem z koji na kolumnie półkowej

Postautor: necropost » piątek, 24 wrz 2021, 18:14

Łooooo ale cudna zabaweczka... da się to gdzieś kupić? :)


Sent from my iPhone using Tapatalk


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość