Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

Autor tematu
wrylu
10
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 15:57
Krótko o sobie: Moonshine xxx
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Budowa abratka olm fi 76

Postautor: wrylu » wtorek, 14 wrz 2021, 17:43

Dzień dobry,
Przesiadka z 2 calowego bokakoba na 3 calowego aabratka powoli staje się faktem.
Do rzeczy. Dysponuję dwoma pomieszczeniami, które po odjęciu 60 cm na 50l kega dają mi odpowiednio:
2.2 m oraz 1.9m maksymalnej wysokości samej kolumny z rury fi 76. Generalnie rozchodzi sie o 30 cm całej aparatury, z tym że niższe pomieszczenie ma wszystkie media i jest bardziej komfortowe.
Trzyczęściowa kolumna, której zdjęcia są na dole ma mieć wymiary: 170cm wypełnienia sprężynkami + 30 cm moduł OLM + 23 cm chłodnica + 12 cm na trzy złącza SMS co daje razem 235 cm. Niestety to za dużo.
Muszę ciąć wysokość wypełnienia. I teraz pytanie: przycinać rurę z wypełnieniem na 155 cm (całość 220cm) czy na 125 cm (całość 190 cm).
Druga kwestia dotyczy miedzi. Nie chcę bawić się w czwarty moduł więc wymyśliłem wsypać sprężynki miedziane na górę (moduł OLM) lub zrobić chodnicę z miedzi.
Rozkład termometrów: dziesiąta półka zlokalizowana jest 10 cm od kega, drugi termometr 30 cm od kega, trzeci przy OLM czwarty na samej górze. Wypełnienie oczywiście sprężynki. Grzałki na razie 2 x 2 Kw z możliwością rozbudowy. Obrazek Obrazek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 wrz 2021, 20:41 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
moonshine XXX


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość