Witam:)
Mam takie pytanko ile razy można przerabiać ten sam zacier??:) Nie mają znaczenie walory smakowe tylko ilość litrów z jak największą ilością procentów. Otrzymany alkohol nie był by przeznaczony do picia tylko jako paliwo.
pozdrawiam
przerób zacieru
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: przerób zacieru
W jakim sensie ten sam zacier i czy na pewno chodzi o zacier taki ze zboża?
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 wrz 2021, 10:57 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 11 wrz 2021, 18:50
Re: przerób zacieru
Witam:)
Dzięki za odpowiedzi:)
Właśnie chodzi mi ile razy można uzyskać wysoko procentowy alkohol z tego samego zacieru:)
Czytałem w internecie, że z tony pszenicy można zrobić 355 litrów alkoholu(zakładam że trzeba dodać do tego odpowiednie proporcje cukru i drożdży:)) i teraz dokładnie mi chodzi czy z tej tony pszenicy tylko mogę zrobić jeden raz alkohol czy kilka razy z uwzględnieniem tego, że nie liczy się smak tylko ilość % bo to ma być przeznaczone na paliwo
Dzięki za odpowiedzi:)
Właśnie chodzi mi ile razy można uzyskać wysoko procentowy alkohol z tego samego zacieru:)
Czytałem w internecie, że z tony pszenicy można zrobić 355 litrów alkoholu(zakładam że trzeba dodać do tego odpowiednie proporcje cukru i drożdży:)) i teraz dokładnie mi chodzi czy z tej tony pszenicy tylko mogę zrobić jeden raz alkohol czy kilka razy z uwzględnieniem tego, że nie liczy się smak tylko ilość % bo to ma być przeznaczone na paliwo
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: przerób zacieru
Z tej tony przenicy można zrobić ok 350 l czystego alkoholu, ale trzeba to zatrzeć używając enzymów lub wcześniej slodujac ziarno. Po poprawnie przeprowadzonym zacieraniu dodajemy tylko drożdże w odpowiedniej ilości. I cały zabieg można wykonać raz. Cukier pochodzi z rozkładu skrobi, która jest obecna w ziarnie. Swoją drogą takie pytanie brzmi dość dziwnie... Ale to może tylko moje wrażenie.
Albo cukier i odpowiednie drożdże wzbogacone o niezbędne składniki odżywcze dla nich albo zacier zbożowy, rozumiem że do zastosowań technicznych wybieramy technologie, która jest najtańsza w przeliczeniu na litr produktu docelowego.
Albo cukier i odpowiednie drożdże wzbogacone o niezbędne składniki odżywcze dla nich albo zacier zbożowy, rozumiem że do zastosowań technicznych wybieramy technologie, która jest najtańsza w przeliczeniu na litr produktu docelowego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 wrz 2021, 16:52 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett